Pajūriui pasisekė mažiausiai

„Baltpool“ Prekybos vadovas Vaidotas Jonutis tikino, kad didžiausią įtaką šildymo kainoms daro dvigubai padidėjusi biokuro kaina ir kelis kartus išaugusi dujų kaina.

„Norint numatyti netrukus prasidėsiančio šildymo sezono kainas miestuose, reikia prognozuoti kuro kainas ateinančiam pusmečiui.

Dėl nedėkingos geopolitinės situacijos šiuo metu, dujų kainos mėnesio bėgyje svyruoja apie 50–100 proc., tačiau biokuro kainos kelis ateinančius mėnesius neturėtų keistis.

Todėl miestuose, kuriuose šildymui daugiausia naudojamas biokuras, tikėtina, kad spalio mėnesį paskelbtos šilumos kainos vartotojams bus labai panašios ir viso sezono metu“, – aiškino jis.

Kaip tikino, vertinant procentinį kainos pokytį didmiesčiuose, įprastai kainos lyginamos su tuo pačiu laikotarpiu pernai metais, tačiau šiemet taip skaičiuoti būtų ne visai teisinga.

Vaidotas Jonutis

„Praėjusiais metais šildymo sezono metu dėl žiemą išaugusių kuro kainų vienos kWh kaina didžiuosiuose miestuose kilo vidutiniškai apie 60 proc.

2021 m. spalio mėnesį buvo pasireiškusi tik šiokia tokia Rusijos manipuliacijos įtaka dėl dujų kainų Europoje, Baltarusijoje uždėtas medienos muitas į Lietuvą.

2022 m. balandį, šildymo sezono pabaigoje, jau buvo prasidėjęs karas Ukrainoje, paskelbti embargai Rusijos ir Baltarusijos kuro importui, šildymo kainos jau buvo veikiamos aplinkybių, kurios yra ir šiuo metu. Tad lyginant dabartinę šildymo kainą spalio mėn. su praėjusio šildymo sezono pabaigos kaina, kainos didmiesčiuose yra paaugę vidutiniškai apie 30 proc.

Jeigu lygintume kainą didžiuosiuose šalies miestuose praėjusio šildymo sezono pabaigoje su šių metų spalio mėn., šildymo kaina Vilniaus mieste yra apie 10 proc. mažesnė, kituose didžiuosiuose miestuose kaina palyginamuoju laikotarpiu yra padidėjusi: Kaune – 46 proc., Klaipėdoje – 63 proc., Šiauliuose – 19 proc., Panevėžyje – 35 proc.“, – skaičiavo jis.

Pasak V. Jonučio, bendrai galima teigti, kad šiuo metu miestai yra įsigiję apie 40 proc. reikiamo biokuro kiekio.

„Pirmajai šildymo sezono pusei iki Naujųjų metų – apie 60 proc.

Šie skaičiai nesiskiria nuo istorinių vidurkių, o šiemet įsigyto biokuro kiekis palyginamuoju laikotarpiu yra netgi didesnis nei pernai. Viso biokuro kiekio, kurio reikia šaliai šildymo sezono metu neįmanoma paruošti vasarą, todėl bent pusę jo yra pagaminama žiemos metu“, – sakė jis.

Vilnių išgelbėjo mazutas

Nuo pirmadienio sostinėje įjungiamas centrinis šildymas, panašu, šį sezoną vilniečių kišenių smarkiai kaitinti neturėtų. Situacija bus panaši į praėjusį šildymo sezoną.

AB „Vilniaus šilumos tinklai“ atstovai aiškino, kad remiantis dabartinėmis mažasierio mazuto kainomis rinkoje ir VERT patvirtinta šildymo kainų apskaičiavimo metodika, kuri įsigaliojo šiemet, tikėtina, kad, naudojant mažasierį mazutą, šildymo kaina Vilniaus miesto gyventojams galėtų būti panaši ar net šiek tiek mažesnė nei 2021-2022 m. sezoną.

Buvo skaičiuojama, kad naudojant mažasierį mazutą vidutinė šilumos kaina galėtų siekti 8-10 ct/kWh.

„Šiuo metu infrastruktūros atnaujinimo darbai baigti: atnaujinta geležinkelio infrastruktūra, išbandytos ir suremontuotos mažasierio mazuto priėmimo, iškrovimo ir saugojimo sistemos. Technologiškai esame pasiruošę šį šildymo sezoną šilumos gamyboje naudoti mažasierį mazutą“, – teigė VŠT.

Vilniaus miesto vicemeras Valdas Benkunskas taip pat tikino, kad kainos šį šildymo sezoną liks panašios kaip praėjusiais metais.

Pasak jo, laiku priimti teisingi sprendimai dėl mazuto ūkio atnaujinimo Vilniuje leido užtikrinti vienas mažiausių šildymo kainų visoje Lietuvoje.

Prognozuojama, kad spalio mėnesį jos sieks 8,9 ct/kWh.

Prognozės išsiskyrė

Vertinant visą šildymo sezoną, kauniečiai už šilumą mokės iki 20 proc. mažiau, palyginti su vidutine šalies šilumos kaina, skaičiavo bendrovės „Kauno energija“ atstovai.

Tiesa, bet nuomonės išsiskyrė. Kiek anksčiau VERT skaičiavo, kad Kaune šilumos kaina spalio mėn., lyginant su pernai metų tuo pačiu laikotarpiu, augs 140 proc. iki 9,50 ct/kWh.

„Bendrovė „Kauno energija“ ilgalaikiais sandoriais jau yra užsitikrinusi apie 80 proc. viso šildymo sezonui prognozuojamo kuro poreikio. Likęs kiekis kiekvieną mėnesį pagal poreikį bus įsigyjamas kuro biržoje“, – teigė atstovai.

Klaipėdiečiams – prastos žinios

Pinigines šį šildymo sezoną teks patuštinti klaipėdiečiams.

Klaipėdos miesto savivaldybės statinių administravimo skyriaus vedėja Diana Gerasimovienė tikino, kad dėl šilumos kainos ekspertų prognozės nedžiugina – ateinantis šildymo sezonas Lietuvoje bus brangesnis už praėjusį – ir tiems, kurie naudojasi centralizuota šildymo paslauga, ir tiems, kurie šildosi malkomis, dujomis ar elektra.

„Šių metų spalio mėn. centralizuotai tiekiamos šilumos kaina Klaipėdoje – 10,06 ct/kWh be PVM. Kas mėnesį kaina yra kintama.

2021-2022 metų Klaipėdos miesto šildymo sezono didžiausios šilumos kainos buvo sausio, vasario ir kovo mėnesiais, atitinkamai 7,10 ct/kWh, 8,01ct/kWh, 7,94 ct/kWh su 9 proc. PVM.

Tačiau šiandien dar labai sunku prognozuoti, kokia bus tolimesnė šilumos kaina ateinantį sezoną, nes kainą lemia ir oro sąlygos, ir biokuro bei dujų kainos, kurios nuolatos kinta“, – sakė D. Gerasimovienė.

Šiuo metu didiesiems miestams skelbiant apie šildymo sezono pradžią, Klaipėda kol kas sezono pradėti neskuba.

„Šildymas pradėtas tik Giruliuose esančiuose dviejuose darželiuose, kurie yra pajūrio zonoje ir turi savarankiškas šilumos katilines. Renkama informacija ir sprendžiama dėl kitų Klaipėdos miesto savivaldybės biudžetinių ikimokyklinio ugdymo įstaigų šildymo sezono pradžios“, – teigė atstovė.

Pernai šildymo sezonas mieste buvo pradėtas spalio 12 d., o ikimokyklinio ir bendrojo ugdymo, taip pat socialinių paslaugų įstaigose – spalio 4 d., tad jau aišku, kad šiemet šildymo sezonas prasidės vėliau.

Alytiškiai mokės 20 proc. daugiau

Alytaus rajono meras Nerijus Cesiulis „Delfi“ pasakojo, kad pusę miesto šilumos pagaminama iš biokuro.

Meras prognozavo, kad ateinantį šildymo sezoną centralizuota šiluma Alytuje pabrangs apie 20 proc., palyginti su praėjusių metų šaltuoju laikotarpiu.

Arnas Mazėtis, Nerijus Cesiulis

„Turėjome dvi kuro rūšis: dujos ir biokuras, priėmėme sprendimus. Dabar turime biokuro privatų investuotoją, iš kurio nepriklausomiems šilumoms tiekėjams (bus tiekiama – red.). Bet matome, kokios biokuro kainos.

Pasikeitėme porą katilų ir šildymą padarėme krosnių kuru, ką padarė ir Vilnius. Mūsų kaina, tikėtina, bus perpus pigesnė nei Vilniaus. Mūsų kaina spalį šoktels aukščiau (40 proc. – red.), bet lapkritį kris. Manome, kad sezono kaina, palyginus su praeitu sezonu, bus 15–20 proc. didesnė, apie 8–9 centai“, – aiškina meras.

Alytus visada buvo 4–5 vietoje pagal kainos pigumą Lietuvoje. Dabar, tikėtina, irgi būsime panašioje pozicijoje.

Turime didelį 4 MW generatorių, pardavinėjame elektrą. Jei pavyks iš pelno kompensuoti gyventojams kainas, ką daro panašiai Šiauliai, tai kaina galėtų būti Šiaulių miesto lygmenyje. Tai būtų 1–2 vieta (Lietuvoje – red.) pagal mažiausią kainą“, – priduria jis.

AB „Šiaulių Energija“ atstovė žiniasklaidai Agnė Valiulytė „Delfi“ skaičiavo, kad 2022-2023 metų šildymo sezonas buvo pradėtas dvejomis savaitėmis vėliau nei 2021-2022 metų šildymo sezonas.

„Planuojama, kad šilumos kaina, lyginant su šiuo metu esama (spalio mėn. šilumos kaina – 8,58 ct/kWh (be PVM)), ženkliai didėti neturėtų.

Pažymėtina, jog šilumos kainai įtaką turi faktinės technologinio kuro kainos“, – sakė ji.

Apie tai, kas gali gauti kompensacijas, skaitykite čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)