"Gazprom" siekis yra akivaizdus. Suprasdami, kaip sako liaudis, kad "kepurė dega", jie dabar bando desperatiškai laimėti laiko. Jie bando išvengti, kad pasirodytų šitas dokumentas - Prieštaravimų pareiškimas", - trečiadienį Žiniu radijui sakė advokatų kontoros "Lawin Lideika, Petrauskas, Valiūnas ir partneriai" partneris A.Smaliukas.

Ši advokatų kontora kartu su viena didžiausių pasaulyje advokatų kontorų - JAV "Shearman&Sterling" atstovauja Lietuvai ginčuose su "Gazprom" Stokholmo ir Jungtinių Tautų arbitražuose.

Pasak jo, Prieštaravimų pareiškimas yra labai svarbus dokumentas, kuris preliminariai konstatuotų, kad "Gazprom" pažeidė konkurencijos teisę. Šio dokumento paskelbimas, pasak advokato, turėtų didelę įtaką Lietuvai, siekiant gauti kompensaciją iš "Gazprom" už permokėtas dujas.

"Tai būtų labai svarbus įrodymas Stokholmo arbitraže, kur Lietuva iš "Gazprom" reikalauja 5 mlrd. litų kainų permokos. Taip pat tai reikštų, kad labai tikėtina, jog EK kitais metais pripažins galutiniu sprendimu, kad "Gazprom" yra pažeidęs konkurencijos teisę, pritaikys sankciją, kuri gali siekti iki 10 proc. "Gazprom" apyvartos, kas galutinai tokioms šalims kaip mes padės europinėmis priemonėmis baigti "Gazprom" diskriminuojančios kainodaros istoriją ir gauti gamtines dujas teisinga kaina“, - kalbėjo A.Smaliukas.

Pasak jo, EK pozicijos tvirtumas parodys, kokios yra Lietuvos galimybės "Gazprom" klausimą baigti efektyviomis derybomis.

„Lietuvai būtų be galo nenaudinga, jei per klaidą EK užkibtų ant "Gazprom" kabliuko ir baigtų konkurencijos bylą slaptomis taikos derybomis", - sakė A.Smaliukas

Europos Komisija (EK) pradėjo nagrinėti praėjusią savaitę „Gazprom“ pateiktą informaciją dėl jos atliekamo antimonopolinio tyrimo prieš Rusijos dujų milžinę.

"Gazprom" Europos Komisijai pateikė pasiūlymus, kurie esą leistų nutraukti daugiau nei metus trunkantį jo veiklos tyrimą ir išvengti galimos milijardinės - iki 14,3 mlrd. JAV dolerių - baudos.

Komisija pernai pareiškė „ Gazprom“ įtarianti, kad Rusijos dujų milžinas galėjo varžyti laisvą dujų tiekimą Lietuvoje ir kitose Vidurio ir Rytų Europos šalyse, trukdyti konkuruojantiems tiekėjams ir nustatyti vartotojams per dideles kainas, susiedamas dujų kainą su nafta.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)