Vilniaus apygardos administracinis teismas (VAAT) pirmadienį sustabdė „Achemos“ skundo nagrinėjimą, kol galutinius sprendimus priims EK ir Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT), nagrinėjantis ankstesnius „Achemos“ skundus dėl VIAP.

„LVAT pasisakys iš esmės dėl tų pačių faktinių aplinkybių, kurios turės teisinę reikšmę nagrinėjamoje byloje, ir jų teisinio įvertinimo, nes abiejose bylose iš esmės tais pačiais motyvais ginčijami atsakovės nutarimai dėl VIAP lėšų skyrimo atitinkamiems asmenims, jų dydžių ir VIAP kainų, tik nustatytų skirtingiems metams“, – BNS pranešė teismo atstovas Audris Kutrevičius.

LVAT 2019 metų gruodį sustabdė bylos nagrinėjimą, kol galutinį sprendimą dėl valstybės pagalbos priims EK.

EK 2019 metų birželį pradėjo tyrimą dėl VIAP lėšų skyrimo strateginio elektros rezervo paslaugas teikiančiai „Ignitis grupės“ valdomai Lietuvos elektrinei. Komisija vertina, ar nuo 2015 iki 2018 metų elektrinei iš VIAP biudžeto skirtos lėšos atitinka ES valstybės pagalbos taisykles.

VIAP mokesčio nemokanti „Achema“ teisme dabar ginčija VERT nustatytas VIAP lėšas šias paslaugas teikiančioms elektros gamybos įmonėms bei VIAP kainą 2021 metams. Įmonė nesutinka su VIAP schema ir iš esmės ginčija visą VIAP modelį.

Valstybei VIAP mokesčio nemoka ne tik „Achema“, bet ir kita trąšų gamintoja, Kėdainių „Lifosa“ – abi jos dėl prievolės mokėti VIAP ginčijasi teismuose. „Achemos“ skola, „Baltpool“ duomenimis, pernai spalį siekė 11,6 mln. eurų, „Lifosos“ – 11,9 mln. eurų, o bendra skola kartu su „Dainavos elektra“ (49 tūkst. eurų) – 23,564 mln. eurų.

2013 metų EK sprendimu remti Klaipėdos suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalą nepatenkinta „Achema“ inicijavo bylą prieš EK – 2016 metais Europos Sąjungos Bendrajam Teismui ji apskundė Komisijos sprendimą suderinti valstybės pagalbą terminalui. Šio teismo sprendimas dar nėra priimtas.

EK 2013 metų lapkritį pareiškė, kad 448 mln. eurų vertės bendra valstybės pagalba SGD terminalo projektui neiškreips konkurencijos, o Lietuva galės integruotis į ES dujų rinką.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)