VSD pažymą NSGK už uždarų durų aptarinėjo beveik dvi valandas. Po komiteto posėdžio A. Anušauskas teigė, jog komitetui kelia susirūpinimą tam tikri politiniai žingsniai. Jis užsiminė, jog pirmiausiai kalba eina apie dujų sektorių.

„Galėčiau pasakyti, kad, komiteto narių nuomone, energetikos sektoriaus įstatyminis reguliavimas turėtų būti toks, kuris jokiu būdu ne siaurintų, o plėstų, saugotų rinkos sąlygas ir pirmiausiai – konkurenciją. Dirbtinai neproteguojant nė vieno rinkos dalyvio. Tokia esminė sąlyga, ir šią nuomonę ar perduosiu Seimo pirmininkei. (...) Vis dėl to kaimyninėje valstybėje (Rusijoje – DELFI) daug sprendimų ir dėl tarpininkų pasirinkimo, jų atsiradimo ar jų likvidavimo, yra politiniai sprendimai. Jie nepagrįsti rinkos santykiais“, - kalbėjo NSGK vadovas.

Jis taip pat nurodė, jog Gamtinių dujų įstatymo pataisomis, kurių svarstymas, gavus VSD pažymą, atidėtas, gali būti suinteresuoti Lietuvos politiniai veikėjai, turintys savo verslus.

Arvydas Anušauskas
„Taip. Buvę politikai ir buvę Seimo nariai – taip, jie dalyvauja šituose visuose procesuose. Visi puikiai žino, kas dalyvauja, kaip dalyvauja, kokiomis formomis. Jie eina į verslą arba yra verslininkai. (...) Žinoma, nesinorėtų, kad jų verslas būtų susietas su tais politiniais sprendimais, priimamais Lietuvoje, kurie dėl įstatyminių reguliavimų proteguotų kažkurį rinkos dalyvį. O dažniausiai tas protegavimas atsisuka prieš pačius piliečius didesnėmis kainomis“, - tęsė politikas.

Paklaustas, ar kalba eina apie „darbiečių“ lyderį V. Uspaskichą, jis tiesaus atsakymo nepateikė. „Šiuo atveju, aš jau pasakiau komiteto nuomonę“, - sakė A. Anušauskas.

G.Grina: „Visi interesai patys savaime suprantamai aiškūs“

VSD vadovas Gediminas Grina žurnalistams teigė negalįs atskleisti, kokią būtent informaciją saugumiečiai suteikė NSGK.

„Mūsų buvo paprašyta pateikti einamąją situaciją – kas vyksta elektros ir dujų sektoriuose. Komitetui pateikėme, kaip įprasta, paskutinę informaciją, kuria VSD disponuoja. Bet pradžiuginti negaliu, nes ta informacija yra įslaptinta“, - kalbėjo G. Grina.

Pasak jo, VSD dokumentas daugiausiai nagrinėjo „vidinį momentą“, o ne politinius vėjus Rusijoje.

Gediminas Grina
„Čia yra susiję su verslo ir politikos dalykais, ir toje vietoje aš nenorėčiau komentuoti, kad nebūtų politiškai sutraktuota“, - pridūrė VSD vadovas.

Paklaustas, ar VSD pažymoje minimos konkrečių politikų pavardės, jis teigė negalįs to nei patvirtinti, nei paneigti. „Čia yra dokumento turinys, tai yra įslaptinta“, - sakė G. Grina.

Paprašytas įvertinti, ar VSD įžvelgia galimai Lietuvai nenaudingus politinius interesus energetikos sektoriuje, VSD vadovas to neslėpė.

„Atsakymas būtų filosofinis. Mes esame tam tikroje geografinėje padėtyje, kur visi interesai patys savaime suprantamai aiškūs“, - reziumavo G. Grina.

DELFI primena, jog prieš keletą mėnesių pasklido žinia, esą Darbo partijos lyderis V. Uspaskichas ruošiasi užsiimti dujų tarpininkavimo verslu. Pats politikas į tokias žinias reagavo su ironija. Vis dėlto Seime po VSD pažymos įstrigo būtent „darbiečio“ Kęstučio Daukšio pateiktos įstatymo pataisos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją