„Dėl atominės elektrinės mes vasario mėnesį, kai vyks ministrų pirmininkų tarybos posėdis, jau pateiksim tam tikrą matymą dėl bendros Baltijos šalių energetikos rinkos sukūrimo, taip pat bus kalbama apie sinchronizavimo sistemos diegimą, sujungiant Baltijos šalis su Vakarų energetikos tinklais. Ir taip pat trečioji dalis bus dėl atominės elektrinės, nes kol kas atsakymo iš mūsų partnerių dar neturime“, - Žinių radijui ketvirtadienį sakė A.Butkevičius.

Trijų Baltijos šalių ministrų pirmininkų tarybos posėdis vyks vasario pradžioje Estijoje.

Pernai skelbta, kad trys Baltijos šalių įmonės kartu su Japonijos korporacija "Hitachi" peržiūrėjo VAE projektą ir rado galimybių jį pagerinti, tačiau vis dar lieka atvirų klausimų. Neoficialiomis BNS žiniomis, partneriai Latvijoje ir Estijoje nepakeitė savo skeptiškos nuomonės apie projektą, ir tikėtina, kad jis bent jau kol kas nebus toliau vystomas.

Lietuvos premjeras pernai spalį iškėlė idėją surengti naują referendumą dėl atominės elektrinės, nes, pasak jo, 2012 metais visuomenės buvo atsiklausta dėl vienokio projekto, o dabar jis būtų jau kitoks.

Estijos vyriausybės atstovas tuomet sakė sveikinantis tokią iniciatyvą, nes, anot jo, Lietuva turi pati išsiaiškinti, ar nori atominės elektrinės ir tik tada būtų galima svarstyti dėl bendro Baltijos valstybių projekto.

Buvęs Latvijos premjeras Valdis Dombrovskis gruodžio pabaigoje teigė, kad Latvijai nebūtų lengva investuoti į naują Visagino atominės elektrinės projektą, kurio neremia dauguma Lietuvos gyventojų.

Per patariamąjį referendumą 2012 metų spalį už naujos atominės elektrinės statybą balsavo 34,09 proc., prieš - 62,68 proc. rinkėjų. Jų aktyvumas buvo 52,58 procento.
Pernai skelbta, kad "Hitachi" sutinka savo paskolos, kuri būtų suteikta už 4,3 proc. metų palūkanas, dalį atiduoti regioniniams partneriams. Tokiu atveju Lietuvos Vyriausybei tektų skolintis iš viso apie 5,6 mlrd. litų (1,1 mlrd. litų daugiau nei planuota anksčiau), o dar apie 1,3 mlrd. litų įdėti nuosavo kapitalo.

A.Butkevičius tuomet pareiškė, kad Lietuvai projektas "atpigs" 1 mlrd. litų ar dar daugiau.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)