„Jokių sandorių ar sutarčių nėra. Kitų metų pabaigoje Lietuva diversifikuoja dujų rinką, ir net dėl to jokios ilgalaikės sutartys mums netinka, žinant, kad turėsime alternatyvą.

Tačiau mūsų Vyriausybė pradėjo kalbėtis su Rusija. Mūsų specialistai pateikė įdomius skaičiavimus: nesikalbėdami per ketverius metus vidutiniškai permokėjome „Gazprom“ 2,6 mlrd. litų“, - tvirtino premjeras.

Lankydamasis Sankt Peterburge A. Butkevičius susitiko ir su Rusijos premjeru Dmitrijumi Medvedevu, ir su bendrovės „Gazprom“ vadovais.

„Aiškiai išsakiau Lietuvos poziciją, jie pasakė, kad ją gerbia, ir, tarkime, dėl sprendimo vykdyti III energetikos paketą (numatantį dujų sektoriaus išskaidymą – red.) nėra nė ko diskutuoti. Bet buvo malonu išgirsti, kad mūsų noras kalbėtis vertinamas pozityviai“, - tvirtino jis.

DELFI primena, kad rugpjūčio pradžioje naujienų agentūra BNS paskelbė, jog Lietuva „Gazprom“ pasiūlė mainus.

Esą Lietuva mainais už pigesnes Rusijos dujų koncerno „Gazprom" dujas gali atsisakyti teisinių ginčų dėl bendrovės „Lietuvos dujos" ir jos vadovų veiklos tyrimo bei 5 mlrd. litų vertės ieškinio Stokholmo arbitraže.

BNS žiniomis, be to, priklausomai nuo nuolaidų dydžio, Lietuva sutiktų pasirašyti naują ilgalaikę - nuo 2013 iki 2020-ųjų - dujų pirkimo sutartį, o dujų tranzitas į Kaliningradą būtų reglamentuotas atskira sutartimi.

Lietuva už rusiškas dujas moka vieną didžiausių kainų Europoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (214)