Rusijai prireiks Vakarų valstybių įmonių tam, kad šios suteiktų modernią gavybos ir perdirbimo įrangą bei technologijas, tokias kaip hidraulinio ardymo technologija. Tai esminiai faktoriai, būtini tam, kad pavyktų išgauti 8,2 trln. JAV dolerių (20,37 trln. litų) vertės po žeme esančius klodus, skelbia „Bloomberg“.

Kai kurių didžiųjų Vakarų naftos telkinių ieškančių įmonių vadovai šią savaitę ketina susitikti Maskvoje organizuojamame Pasaulinio naftos kongrese tam, kad nubrėžtų gaires naujiems sandoriams.

„Neabejotinai čia laukia prizas“, - patikino Hjustone įsikūrusios konsultacijų įmonės „PacWest Consulting Partners LLC“ vadovas Alexanderis Robartas. „Didelėms įmonėms tai neabejotinai vienas iš didžiausių prioritetų ateities rinkų augimui. Be jokios abejonės, jie žvelgia pirmyn“, - patikino jis.

Anot analitiko iš „Oppenheimer & Co“ Fadelio Gheito, pastarojo meto Rusijos demonstruojama agresija Ukrainoje gali tik dar labiau padidinti politinę įtampą, kurią įmonės jau dabar jaučia glaudindamos verslo ryšius su šia šalimi.

„Tai dar vienas taškas Rusijos nenaudai“, - patikino F. Gheitas, manantis, kad JAV ir Europos Sąjunga (ES) gali imtis papildomų sankcijų prieš Rusiją.

Be Vakarų šalių kompetencijų ir technologijų, mažai tikėtina, kad Rusijai pavyks išlaikyti dabartinius gamybinius pajėgumus, o dar mažiau tikėtina, kad jai pavyktų juos padidinti“, - savo įžvalgomis pasidalino analitikas Davidas Pursellis iš „Tudor Pickering Holt & Co“. „Ši valstybė neturi jokių šansų eksploatuoti giluminio vandens rezervų be Vakarų pagalbos“, - įsitikinęs D. Pursellis.

Rusija jau dabar yra antra pagal dydį rinka už Šiaurės Amerikos ribų, kurioje hidraulinio ardymo pajėgumas pumpuojant vandenį, smėlį ir chemikalus po žeme, siekia 1,1 mln. arklio galių. Kinija užima pirmąją vietą – šios valstybės hidraulinio ardymo pajėgumas siekia 19,7 mln. arklio galių.

Remiantis EIA pateikiamais duomenimis, vertinant naftos telkinius, Rusija – tai didžiausia žaliavinės naftos gamintoja. 2013 m. per dieną šios valstybės pagaminamos žaliavinės naftos kiekis siekė 10 mln. barelių. „Norėdama išsaugoti šiuos pajėgumus, Rusija turės panaudoti naujausias technologijas tam, kad išgautų naftą iš skalūnų Vakarų Sibiro regione“, - įsitikinęs energetikos analitikas iš „Stratfor“ Matthew Bey.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (201)