Grupės pajamos siekė 1,733 mlrd. eurų ir buvo 2,3 karto didesnės nei pernai tuo pačiu metu, kai gauta 738,1 mln. eurų pajamų, antradienį pranešė „Ignitis grupė“.

Nepaisant sudėtingos situacijos Europos energetikos rinkoje, jos spaudimą grupei padeda subalansuoti investicijos į žaliąją gamybą, sako grupės vadovas.

„Tai, kad laiku investavome į žaliąją gamybą Lenkijoje bei toliau investuojame Lietuvoje ir visame regione, padeda subalansuoti rinkos spaudimą. Nors situacija rinkoje yra įtempta, norime nuraminti klientus ir patikinti, kad nepaisant sudėtingos situacijos, „Ignitis grupė“ yra pakankamai finansiškai stabili, kad galėtų išgyventi šį sudėtingą rinkoje laikotarpį, taip pat vykdyti įsipareigojimus savo klientams“, – pranešime teigia „Ignitis grupės“ vadovas Darius Maikštėnas.

Grupės šių metų pirmojo pusmečio koreguotas pelnas prieš palūkanas, mokesčius, nusidėvėjimą bei amortizaciją (EBITDA) siekė 206,5 mln. eurų, arba 39 proc. didesnis nei pernai (2021 metais – 148,8 mln. eurų).

Dėl ekstremalios situacijos energijos rinkose grupės apyvartinis kapitalas per pirmąjį šių metų pusmetį išaugo 67 proc. iki 812,5 mln. eurų. Išskirtinę situaciją rinkoje ir poveikį grupei lėmė žemesni Sprendimų klientams segmento reguliuojami visuomeninio tiekimo fiksuoti tarifai negu reali rinkos kaina, dėl kurių susidaro klientų skolos. Taip pat „Gazprom“ dujų atsisakymas bei jų pakeitimas suskystintomis gamtinėmis dujomis nuo šių metų balandžio.

Apyvartinio kapitalo poreikio išaugimas lėmė rekordiškai didelį neigiamą laisvųjų pinigų srautą – 247,2 mln. eurų per pirmąjį pusmetį. Atsižvelgiant į tai, kad grupės koreguotas EBITDA pirmąjį pusmetį buvo didesnis negu pernai, šį prieaugį ji panaudojo apyvartiniam kapitalui finansuoti, tačiau tai padengė tik nedidelę dalį išaugusio poreikio.

Likusiam apyvartiniam kapitalui buvo skolinamasi papildomai užsitikrinant apie 500 mln. eurų kredito linijomis. Atitinkamai grupės grynoji skola išaugo iki 1,2 mlrd. eurų.

„Ignitis grupės“ akcijos kotiruojamos „Nasdaq“ Vilniaus biržos Oficialiajame prekybos sąraše.

D. Maikštėnas socialiniame tinkle „Facebook“ dar pridūrė, kad nors situacija rinkoje yra įtempta, „Ignitis grupė“ yra pakankamai finansiškai stabili, kad galėtų vykdyti įsipareigojimus savo klientams.

„Dėl ekstremalios situacijos energijos rinkose Grupės apyvartinis kapitalas per pirmąjį šių metų pusmetį išaugo 326,1 mln. eurų iki 812,5 mln. eurų. Išskirtinę situaciją rinkoje ir poveikį Grupei lėmė kelios priežastys.

Toks apyvartinio kapitalo poreikio išaugimas lėmė rekordiškai didelį neigiamą laisvųjų pinigų srautą – 247,2 mln. eurų per pirmąjį pusmetį. Atsižvelgiant į tai, kad Grupės koreguotas EBITDA pirmąjį pusmetį buvo didesnis negu pernai, šį prieaugį Grupė panaudojo apyvartiniam kapitalui finansuoti, tačiau tai padengė tik nedidelę dalį išaugusio poreikio. Likusiam apyvartiniam kapitalui buvo skolinamasi papildomai užsitikrinant apie 500 mln. eurų kredito linijomis. Atitinkamai Grupės grynoji skola išaugo iki 1,2 mlrd. eurų.

Nors situacija rinkoje yra įtempta, norime nuraminti klientus ir patikinti, kad nepaisant sudėtingos situacijos, „Ignitis grupė“ yra pakankamai finansiškai stabili, kad galėtų išgyventi šį sudėtingą rinkoje laikotarpį, o taip pat vykdyti įsipareigojimus savo klientams. Tai patvirtinta ir kredito reitingų agentūros „S&P Global Ratings“ šių metų liepą peržiūrėtas bei paliktas tas pats Grupės kredito reitingas – „BBB+“ su stabilia perspektyva“, – parašė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)