E. Mnangagwa‘os administracija dar šią savaitę gali paskelbti planus vyriausybiniams Zimbabvės departamentams, kuriems Jungtinės Valstijos pastaruosius du dešimtmečius taikė sankcijas dėl netinkamo valdymo ir žmogaus teisių pažeidimų, nurodant „svarbų prioritetą“ Zimbabvės doleriui atsiskaitymuose už paslaugas, teigia Persistence Gwanyanya, Hararėje gyvenantis ekonomistas ir Zimbabvės atsargų banko Pinigų politikos komiteto narys.

„Mes matysime reikšmingą vyriausybės perėjimą prie mūsų pačių valiutos, sekmadienį per interviu telefonu sakė P. Gwanyanya. – Mes mokomės iš Rusijos, viena iš tokių pamokų yra ta, kad didelė priklausomybė nuo JAV dolerių nėra gerai. Mes norime pamėginti ir sumodeliuoti kai kuriuos iš šių geopolitinių klausimų savo vietos ekonomikoje.“

Rusijos pastangos paremti rublį reikalaujant atsiskaitymų už dujas bei naftą savo nacionaline valiuta, kartu taikant griežtą kapitalo kontrolę, apsaugojo rublį. V. Putinas griebėsi tokių priemonių dėl šaliai pritaikytų griežtų sankcijų už invaziją į Ukrainą. Bet Zimbabvei atsikratyti savo priklausomybės nuo JAV dolerio gali būti sudėtingiau. „Žaliaisiais“ atsiskaitoma kone už viską – nuo maisto prekių iki degalų, medikamentų ir kelių mokesčių. Darbuotojai, įskaitant mokytojus ir bankų tarnautojus, nuo šių metų pradžios reikalauja atlyginimų JAV doleriais, kad galėtų padengti pragyvenimo išlaidas užsienio valiuta.

Zimbabvės praėjusių metų prekybos deficitas siekė 1,2 mlrd. JAV dolerių, rodo naujienų agentūros „Bloomberg“ surinkti duomenys. Palyginimui, Rusijoje per tą patį laikotarpį buvo užfiksuotas 203 mlrd. dolerių perteklius.