Antradienį vykusios „RE:THINK. Invest in Ukraine“ konferencijos dalyvių laukė varginanti kelionė.

Nėra jokio veikiančio oro uosto, vienas iš jų, gretimame Donecke, buvo sugriautas per penkerių metų konfliktą su Kremliaus remiamais separatistais, kilusį po to, kai Rusija 2014-aisiais aneksavo Krymą.

Į renginį vykusiems žurnalistams, tarp kurių yra registruotų dalyvių iš „Airbus SE“ ir „Coca-Cola Co.“, teko iškęsti aštuoniolikos valandų kelionę traukiniu iš Kijevo. Kelionė iš artimiausio didesnio oro uosto trunka keturias valandas.

Atvykus į miestą sunku nepastebėti apšaudymų paliktų randų, darkančių vietos administracijos pastatus. Karo veiksmai, jau pasiglemžę 13 tūkst. gyvybių, prasideda vos už 20-ies kilometrų.

Įtampa tarp Rusijos ir Ukrainos pastarąjį kartą paūmėjo Azovo jūros regione, kur įsikūręs Mariupolis.

„Visiems Ukrainos regionams reikalingos investicijos, bet šiam – ypač, – telefonu sakė V. Zelenskio atstovė spaudai Julija Mendel. – Prezidentas nori paversti Mariupolį savotiška parodomąja platforma“.

V. Zelenskis siekia kuo greičiau grįžti prie savo ekonominės darbotvarkės po to, kai buvo įsuktas į JAV pradėtą tyrimą dėl apkaltos prezidentui Donaldui Trumpui. Vienas iš paskutinių asmenų, liudijusių Kongrese D. Trumpo apkaltos tyrime, Williamas Tayloras, dalyvauja minėtoje konferencijoje kaip aukščiausio rango JAV diplomatas Kijeve.

Vis dėlto konferencija Ukrainos lyderiui vargu ar bus lengva. Beveik nekyla abejonių, kad jis sulauks klausimų dėl savo ryšių su kontroversiškuoju vietos milijardieriumi, kuriam anksčiau priklausė didžiausias šalies bankas ir kurio mėginimai užginčyti banko nacionalizavimą kelia atgarsius.

V. Zelenskis, iš prigimties šoumenas – buvęs komikas ir televizijos žvaigždė, laimėjęs šalies prezidento rinkimus šiais metais, – siūlo grupelei konferencijos dalyvių progą mestelėti jam idėjų, skirdamas kiekvienam iš jų po dvi minutes. Panašų triuką jis surengė ir per šešiolika valandų trukusią konferenciją, kuri vyko šių metų rugsėjį Kijeve.

Antradienį vykusio forumo išvakarėse laikinieji paviljonai buvo dar skubiai statomi, visomis išgalėmis stengtasi suspėti iki konferencijos atidarymo, per kurį vyriausybės pareigūnai girsis gerėjančia ekonomika ir galimybėmis sulaukti papildomų milijardų tarptautinės paramos ateinančias mėnesiais.

Tačiau ne visi pasiruošimai vyko sklandžiai. Reporteriai, kurie išdrįso leistis į ilgą kelionę į Mariupolį, skundėsi, kad konferencijos organizatoriai suplanavo jų kelionę atgal į Kijevą prieš pasibaigiant V. Zelenskio baigiamajai kalbai.