Vokietija turi teisę į technologinį suverenitetą, – pareiškė P. Altmaieris lankydamasis San Franciske. – Duomenų debesys turėtų telktis ne vien JAV ar Kinijoje, bet ir Vokietijoje, kad Europos įmonės, norinčios saugiai ir patikimai laikyti duomenis, turėtų tokią galimybę.“

P. Altmaierio planai – tai jau antrasis bandymas sukurti nepriklausomą Vokietijos debesijos paslaugą. „Deutsche Telekom AG“ reklamavo savo debesį kaip saugią alternatyvą JAV platformoms, tačiau 2018 m. pabaigoje pradėjo teikti prieigą prie „Amazon“ duomenų centrų, pripažindamas ilgamečio konkurento dominavimą Europoje.

Ministras patvirtino, kad jau ieško partnerių savo planuojamam debesų aljansui ir vykdo derybas su SAP SE, „Deutsche Telekom“ ir kitomis bendrovėmis. Jis tikisi, kad bendrovės priims sprendimą per artimiausius mėnesius.

Peteris Altmaieris
Geopolitinės įtampos ir prekybos karai verčia Europos politikus atidžiau vertinti vietines bendroves, perleidžiančias duomenų kontrolę technologinių paslaugų teikėjams iš JAV ar Kinijos, baiminantis, kad užjūrio paslaugų teikėjai gali atsisakyti suteikti prieigą prie svarbios informacijos apie klientus ar gamybą, arba paskatinti nesąžiningus veiksmus.

Remiantis D. Trumpo administracijos „debesų aktu“ (arba „Teisėto duomenų naudojimo užjūrio valstybėse aktu“), kuris buvo pasirašytas praėjusiais metais, visi Jungtinių Valstijų debesijos paslaugų teikėjai gali būti įpareigoti pateikti vietinėms valdžios institucijoms savo serveriuose saugomus duomenis, nesvarbu, kur tie duomenys būtų fiziškai laikomi. Panaši koncepcija Kinijos teisėtvarkoje įtvirtinta dar 2017 metais: pagal ją piliečių informacija privalo būti saugoma šalies viduje ir prireikus prieinama valdžios institucijoms.

Prancūzijos ekonomikos ministro pavaduotoja Agnes Pannier-Runacher birželio mėnesį interviu „Bloomberg“ pareiškė, kad Europos įmonės, atsisakiusios savo duomenų kontrolės, kelia „sisteminę riziką“ ekonomikos konkurencingumui ir suverenitetui.

Vokietijos centrinis bankas taip pat neseniai įspėjo regiono bankininkystės sektorių, kad duomenų perkėlimas į debesiją apsunkins pramonės stebėjimą.