„BlackRock Inc.“ priklausantį prekybos centrą greitkelio pakraštyje šiuo metu numatyta nugriauti, kad atsirastų vietos keletui gyvenamųjų daugiaaukščių – iš viso maždaug 1800 butų. Tai tik vienas iš daugiau nei 80 dabar vystomų sostinės projektų, kuriuose atgyvenusius pastatus jų savininkai siekia paversti gyvenamaisiais kvartalais – didžiulis šuolis nuo praėjusio dešimtmečio, kai buvo pastatyti vos septyni tokie kvartalai.

„Jie įrenginėja butus visur, kur tik gali, – sako 73 metų Brenda Calkin, kuri prieš paskutinį karantiną du kartus per savaitę su seserimis lankydavosi Enfildo (Enfield) „Buzz Bingo“. – Tai neteisinga, nes aplinkui nėra daug bingo salių, kur galėtų rinktis vyresnio amžiaus žmonės, tiesa? Mes ir taip neturime daug pramogų.“

Už pusvalandžio kelio pėstute kito prekybos centro pirkėjus pasitinka tuščios parduotuvės ir siūlomos 50 proc. nuolaidos, o suoliukai, ant kurių jie kadaise ilsėdavosi, dabar apklijuoti apsaugine juosta. „DWS Group“, turto valdymo firma, kurios akcijų dauguma priklauso „Deutsche Bank AG“, devintojo dešimtmečio pastatą planuoja paversti gyvenamuoju kompleksu, kuriame iškiltų ir 26 aukštų daugiabutis.

Apsikrovę pandemijos sužlugdyta komercine nuosavybe, kai kurie didžiausi pasaulio investuotojai bando suktis iš padėties: po „Covid“ būstų reikės labiau, nei fizinių mažmeninės prekybos vietų.

Argumentas – Londono būstų trūkumas ir aukšta gyvenamosios paskirties turto vertė. Tačiau butų nuoma ir pardavimai sostinėje smuko, nes pandemija paskatino žalumos ir erdvės ieškančius londoniečius keltis užmiestin, be to, gyventojus įbaugino 2017 m. „Grenfell Tower“ kilęs gaisras.

„Statoma tikrai daug – bet nemanau, kad tai atspindi tikrąją didelio tankio būstų paklausą, – teigia Kath Scanlon, Londono ekonomikos mokyklos mokslo darbuotoja. – Viskas, kas įvyko per pastaruosius metus, yra realus iššūkis šitokiam apgyvendinimo modeliui.“

Daugelį nuomotojų 2020-ieji privertė norom nenorom pabusti. Kol biurų savininkai raukėsi dėl ilgalaikės darbo iš namų politikos, mažmeninės prekybos objektai buvo priversti užsidaryti, nes pandemija paspartino perėjimą prie internetinės komercijos. Parduotuvės tuštėja didžiausiu kada nors matytu greičiu, o atsirandantis nebereikalingų fizinių pardavimo vietų perteklius kai kuriuos savininkus skatina maksimaliai padidinti erdvę – ir pelną – ir pristatyti daugiau aukštų.

Pasak tyrimų bendrovės „Molior London“, Londone šiuo metu vystomi 82 mažiausiai tūkstančio būstų kompleksai, kurie yra arba planavimo, arba statybų stadijoje. Ne visi bus pastatyti artimiausiu metu, o kai kurių ir visai nepamatysime, jei nepavyks gauti būtinų leidimų.

Vis dėlto tikėtina, kad iki šio dešimtmečio pabaigos ištisi Londono rajonai bus apstatyti dangoraižiais.

Nyderlandų pensijų milžinas „APG Asset Management NV“ – vienas iš investuotojų, planuojančių daugiabučių statybą neseniai nugriauto prekybos centro „Elephant and Castle“ vietoje. Gentrifikacijai ilgus metus priešinasi senieji rajono gyventojai. Senajame Kento kelyje (Old Kent Road), stalo žaidimo „Monopolis“ britiškos versijos pirmajame langelyje, buvo duotas leidimas daugiau nei 8000 butų statybai. Nauji namai iškils pietų Londono magistralėje ir aplink ją.

„Tai padeda išlaikyti vertę, žinant, kad turime galimybę transformuoti komercines patalpas į būstus“, – teigia Jonathanas Bayfieldas, „Aviva Investors“ JK nekilnojamojo turto tyrimų vadovas. Bendrovė gavo žalią šviesą ir planuoja seną prekybos parką paversti gyvenamuoju kompleksu su 48 aukštų daugiabučiu.

Visi šie planai turi vieną svarbų kabliuką: Londono apartamentai jau kurį laiką nėra saugi investicija. Kai kurie didieji statybų vystytojai, tokie kaip „Crest Nicholson Holdings Plc“ ir „Redrow Plc“, pastaraisiais metais pradėjo trauktis iš sostinės, nes būstai tapo vis labiau neįperkami, o kiti ėmėsi masiškai išparduoti nepaklausius namus. Vystytojai taip pat bando kliautis atsigaunančiomis nuomos kainomis: 2020 m. pabaigoje Londone jos sumažėjo 6,4 proc., skelbia nekilnojamojo turto svetainė „Rightmove“, nors likusioje šalies dalyje pašoko iki rekordinių aukštumų.

Visuomenės nusiteikimas taip pat pakenkė daugiaaukščiams po to, kai tūkstančių butų visoje šalyje savininkai sužinojo, kad jų namai yra struktūriškai nesaugūs ir kad tikriausiai teks išleisti krūvą pinigų remontui. Didėjantis susirūpinimas pavojingais pastatais kilo po „Grenfell Tower“ nelaimės 2017 m., kai gaisras, išplitęs degia pastato danga, pasiglemžė 72 gyvybes.

Visgi būstų nuoma per pandemiją pasirodė esanti populiari didžiųjų nekilnojamojo turto investuotojų strategija, nes atneša gana stabilias pajamas net ir didelio nepastovumo laikotarpiais. Pasak investicijų valdymo vykdomojo direktoriaus Weso Fullerio, JAV privataus kapitalo firma „Greystar Real Estate Partners LLC“, kuri specializuojasi visų tipų būstų nuomos srityje, 2020 m. surinko rekordinius 6 mlrd. dolerių.

Investuotojai taip pat tikisi, kad kai kurie Londono nuskurdę rajonai išskėstomis rankomis pasitiks būstų potvynį, net jei daugelis gyventojų priešinasi galimam poveikiui vietos infrastruktūrai. Londono Niuhamo (Newham) rajone, kuriame vyko 2012 m. Olimpinės žaidynės, dabar vystoma apie 10 proc. didelių Londono statybų projektų, nepaisant to, kad Niuhamas – vienas skurdžiausių miesto rajonų.

„Matome labai koncentruotą didelio tankio kvartalų plėtrą ten, kur žmonių pajamos yra mažesnės, – teigia Anthony Breachas, „Centre for Cities“ analitikas. – Didžiojoje daugumoje Londono miesto zonų, ten, kur gyvena daug viduriniosios klasės žmonių ir privačių namų savininkų, naujos statybos beveik neleidžiamos.“

Vienas pietų Londono priemiestis siūlo potencialų žvilgsnį į ateitį. Kroidonas (Croydon) – vienas iš įkandamiausių sostinės rajonų, o namai čia statomi kur kas greitesniu tempu, nei didžiojoje miesto dalyje. Priemiesčio panoramą beveik užgožia dangoraižiai. Kroidoną taip pat subjaurojo „mikroapartamentų“ bumas, kai įstatymų pakeitimai leido statybų vystytojams biurų pastatus paversti vos 10 kvadratinių metrų ploto butukais.

Masinės statybos nepavertė Kroidono turtingu rajonu: pandemijos metu pagrindinė gatvė gali pasigirti nebent uždarytomis parduotuvėmis ir ištuštėjusiais pastatais. „Unibail-Rodamco-Westfield“ ir „Hammerson Plc“ planai statyti naują prekybos centrą kol kas sustabdyti.

Grįžkime į šiaurės Londoną, kur vietiniai Enfildo gyventojai jaučiasi susirūpinę. Bendruomenės grupė „Enfield Society“ jau išreiškė nuogąstavimą, kad jų priemiestis gali tapti dar vienu Kroidonu, jei „BlackRock“ ir „DWS“ čia įgyvendins didžiulio masto apgyvendinimo projektus.

„Mes suprantame, kad visada bus nepatenkintų, bet būtent šis rajonas mums atrodo tinkama vieta didelio tankio būstų plėtrai, – interviu sakė „BlackRock UK Property Fund“ generalinis direktorius Paulas Tebbitas. – Akivaizdu, kad kažkas bus prarasta, bet turime ieškoti kompromiso.“