Kainų nuosmukis – dujų ateities sandoriai šiemet jau atpigo dviem trečdaliais – ne tik sušvelnino spaudimą namų ūkių biudžetams. Jis taip pat pakenkė vienam didžiausių prezidento Vladimiro Putino derybinių kozirių: galimybei sumažinti dujų tiekimą regione.

Kai kuriems prekiautojams prognozuojant, kad šią vasarą trumpalaikės kainos kartais net gali pereiti į neigiamą trajektoriją, situacija nuo praėjusių metų gegužės skiriasi smarkiai. Tuomet ateities sandorių kainos buvo keturis kartus didesnės nei dabar, o šalys, Rusijai apribojus dujų tiekimą, buvo priverstos atgaivinti anglies gamybą, kad išvengtų elektros tiekimo trikdžių.

Sunerimta ir dėl dujų trūkumo, taip pat dėl to, ar Europai pavyks iki žiemos sukaupti dujų atsargas. Šiuo metu atsargos viršija vidurkį ir gali būti net užpildytos per vasarą, be to, anksčiau nei planuota.

Nyderlandų ateities sandorių lyginamasis indeksas mažėjo aštuonias savaites iš eilės ir yra žemesnis nei 25 eurai už megavatvalandę, – tai žemiausias lygis nuo 2021 metų gegužės mėnesio. Pirmadienio rytą jų kaina siekė 24,45 euro.

Gelbėjo išaugęs suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) importas, pakeitęs Rusijos tiekimą, taip pat palyginti švelnūs žiemos orai, o tai reiškė, kad regionui neprireikė intensyviai naudotis saugyklomis. Europoje atsargos užpildytos beveik 67 proc., palyginti su penkerių metų vidurkiu – apie 50 proc. Vokietijoje atsargos sudaro 73 proc., rodo „Gas Infrastructure Europe“ duomenys.

Ekonominis silpnumas taip pat iš dalies lemia energijos vartojimo mažėjimą.

Dujų infrastruktūra

Kinijos ekonomikos atsigavimas prarado pagreitį, Europos gamybos sektorius išgyvena žymų nuosmukį, o Vokietijos ekonomika pirmąjį metų ketvirtį netikėtai susitraukė ir šalis nugrimzdo į recesiją.

Be to, Europa skatina daugiau naudoti atsinaujinančiųjų išteklių energijos. Nauji saulės ir vėjo jėgainių parkai bei geros oro sąlygos padėjo sumažinti dujų poreikį elektros energijos gamybai ir taip dar labiau apriboti paklausą.

Kainų kritimas „yra puiki žinia Europai ir rodo, kad padidėjęs SGD importas, kaip ir sumažėjusi paklausa sugebėjo greitai atkurti Europos rinkos pusiausvyrą, Rusijai užsukus čiaupus“, teigė Briuselyje įsikūrusio analitinio centro „Bruegel“ vyresnysis mokslinis bendradarbis Georgas Zachmannas.

Namų ūkiams sumažėjusios kainos nauda akivaizdi. Gegužės mėnesį euro zonos infliacija greičiausiai sulėtėjo iki 6,3 proc. ir buvo mažiausia nuo ikiinvazinio laikotarpio. Ataskaitoje, kuri viešai bus paskelbta antradienį, „Nomura" ekonomistai tikisi, jog „mažesnės didmeninės energijos kainos pasieks vartotojus visoje euro zonoje“.

Bet net ir po to, kai centriniai bankai pakėlė palūkanų normas, pagrindiniai infliacijos rodikliai pasirodė esą labiau neapibrėžti. Taip yra iš dalies dėl to, kad energijos sąnaudos persidavė prekių ir paslaugų kainoms visoje ekonomikoje. Sumažėjus bendrajai infliacijai, atslūgs spaudimas darbo užmokesčiui, tačiau šis procesas užtruks.

Daugumoje sektorių krizė prasidėjo, kai 2022 metų vasarį Rusija įsiveržė į Ukrainą. Energetikos srityje ji kilo prieš dvejus metus, kai Maskva pirmą kartą ėmė varžyti tiekimą, atsisakydama didinti tiekimą į Europą per Ukrainą. Dabar Ukraina yra paskutinis likęs Rusijos vamzdynais tiekiamų dujų maršrutas į Vakarų Europą po to, kai rugsėjį buvo sugadinta uždaryta „Nord Stream“ jungtis į Vokietiją.

Rinka atidžiai stebi dujų poreikį Kinijoje. Anot „Energy Aspects“ analitikų, jei Kinijos SGD importas bus labai silpnas, Europos dujų kainos gali dar labiau nukristi – iki žemiau 20 eurų už megavatvalandę.

Pačioje Europoje dabartinės mažos kainos neskatina pramonės paklausos didėjimo. Ar jis atsinaujins ir kada, yra vienas opiausių klausimų dujų prekybininkams, mėginantiems nustatyti, kada gali būti pasiektas rinkos dugnas. Kai kurių ekspertų manymu, dalis šio nuostolio bus nuolatinė.

„Paklausos griūtis – gražus žodžių junginys, apibūdinantis pramonės žlugimą, – teigė Brenda Shaffer, Atlanto tarybos Pasaulinio energetikos centro Vašingtone vyresnioji mokslinė bendradarbė. – Dėl aukštų energijos kainų Europoje daugelis pramonės šakų, ypač intensyviai naudojančių dujas, arba žlugo arba persikėlė už Europos ribų.“

„Šios pramonės šakos nebesugrįš, net jei energijos kainos nuslūgs“, – pridūrė ji.