Aukščiausiasis teismas atmetė D. Firtašo advokatų ir Austrijos generalinio prokuroro skundus, esą bylą motyvuoja JAV interesai daryti įtaką Ukrainos politikai.

Teisėjas Michaelis Danekas antradienį paskelbė, kad nėra jokių priežasčių atšaukti žemesniojo teismo, kuris jau anksčiau buvo patvirtinęs ekstradiciją, sprendimo. Galutinis sprendimas dabar priklauso nuo Austrijos teisingumo ministerijos.

Nei D. Firtašas, nei generalinis prokuroras nesugebėjo paneigti žemesniojo teismo argumentų, kad JAV demokratijos ir teisinės valstybės tradicija užtikrins D. Firtašo teisę į sąžiningą bylos nagrinėjimą, Vienoje pristatydamas aukščiausiojo teismo sprendimą pareiškė M. Danekas.

„Esame nusivylę šiandieniniu sprendimu, – pabrėžė D. Firtašo amerikiečiai advokatai Danas Webbas ir Lanny Davisas. – Bet kuriuo atveju, niekas nepasikeitė – ponas Firtašas tebėra nekaltas, nesant priešingų įrodymų.“

D. Firtašas, kuris didžiąją dalį turto susikrovė iš prekybos dujomis, o vėliau žengė ir į cheminių medžiagų bei televizijos rinką, yra vienas galingiausių Ukrainos žmonių. Jis turi glaudžių ryšių su Rusija ir pelnosi iš sandorių su dujų milžinu „Gazprom PJSC“ bei verslo atstovais iš prezidento Vladimiro Putino vidinio rato, o JAV teisėsaugai tai kelia dar didesnį susidomėjimą.

D. Firtašo gynybos komanda, kuriai vadovauja buvęs Austrijos teisingumo ministras Dieteris Boehmdorferis, tvirtina, kad JAV bando jį pašalinti dėl jo prorusiškų pažiūrų.

JAV prokurorai D. Firtašui, kadaise buvusiam nuverstojo Ukrainos prezidento Viktoro Janukovičiaus sąjungininkui, pateikė kaltinimus, esą jis organizavo sąmokslą sumokėti 18,5 mln. dolerių Indijos pareigūnams, kad būtų sudarytos palankesnės sąlygos 500 mln. dolerių titano projektui. D. Firtašas kaltinimus paneigė.

„Esame įsitikinę, kad, jei ir kai jis stos prieš teismą, žiuri supras, jog ponas Firtašas yra visiškai nekaltas“, – sakė JAV teisininkai.

JAV nagrinėja D. Firtašo bylą nuo 2008 m., kai jis tapo tuo metu mažai žinomos kompanijos, kontroliuojančios didžiąją dalį milijardinės dujų prekybos tarp Rusijos ir Ukrainos, pagrindiniu akcininku. Prašymas išduoti D. Firtašą privedė prie jo arešto Vienoje 2014 m.

Austrijos teisingumo ministras Clemensas Jabloneris laukia teismo rašytinio nutarimo ir prieš priimdamas sprendimą dėl ekstradicijos pasikonsultuos su užsienio reikalų ministru Alexanderiu Schallenbergu, pranešė jo atstovė spaudai. D. Firtašo advokatas šį mėnesį JAV teisėjui pranešė, kad Jungtinėse Valstijose jis gali atsidurti jau liepos pradžioje. Jo atstovai antradienį negalėjo pateikti komentaro, ar ši prognozė vis dar galioja.

Neskaitant „Gazprom“, tarp D. Firtašo partnerių Rusijoje yra Arkadijus Rotenbergas, ilgametis V. Putino draugas, kuriam taikomos JAV sankcijos. Kitas A. Rotenbergo sąjungininkas, Vasilijus Anisimovas, paskolino D. Firtašui pinigų, kad Austrijoje jis būtų paleistas už 125 mln. eurų užstatą, kol bus išklausytas ekstradicijos prašymas. „Gazprombank“, vienas didžiausių Rusijos skolintojų, nuolat rėmė D. Firtašo projektus.

2014 m. interviu „Bloomberg“ D. Firtašas teigė, kad JAV prokurorai negali jam pasiūlyti nieko, kas paskatintų jį atskleisti viską, ką žino apie Rusijos dujų verslą.