Jungtinių Valstijų prezidentas D. Trumpas šiuo metu bando užkirsti kelią galimoms apkaltos procedūroms, susijusiomis su kaltinimais, esą, jis nederamai darė spaudimą Ukrainos valdžiai ir galimai specialiai sulaikė paramą Kijevui, bandydamas priversti Ukrainą pakenkti galimam jo konkurentui rinkimuose Joe Bidenui. Pastarojo sūnus Ukrainoje užsiima verslu.

Karinė pagalba, kuri prasidėjo nuo elementarios paramos ištekliais, pavyzdžiui, neperšaunamų liemenių ir radarų įrangos, D. Trumpo administracijos buvo išplėsta iki ginklų, pavyzdžiui, prieštankinių „Javelin“ raketų.

Be šių raketų tebesitęsiantis karinis konfliktas Donbase, kur kaunasi Ukrainos pajėgos ir Rusijos remiami separatistai, pražudęs jau 13 tūkst. žmonių, galėjo kainuoti dar daugiau žmonių gyvybių.

„Ši parama yra gyvybiškai svarbi. Jeigu ne ji, būtume likę vieni akis į akį su Rusija“, – teigia buvęs Nacionalinės gynybos ir saugumo tarybos Volodymyras Horbulinas.

Nors Kremlius pripažįsta tik minimalų vaidmenį jau penkerius metus trunkančiame konflikte Rytų Ukrainoje, Vakarų valstybės Maskvą kaltina separatistus aprūpinant ginklais, tankais ir kariais. 2014 metais virš Ukrainos numušto „Malaysia Airlines“ lėktuvo tragedijos tyrimas atskleidė, jog orlaivis buvo numuštas raketa, priklausančia Rusijos kariniam daliniui.

Ukrainos karinės pajėgos, prieš po Krymo aneksijos prasidedant kariniams veiksmams, buvo paliktos likimo valiai. Norėdama ištaisyti praeities klaidas, šiuo metu Ukrainos valdžia šalies kariuomenei skiria mažiausiai 5 proc. bendrojo vidaus produkto. Deja, nors ir pasiektas pastebimas progresas, prilygti žymiai didesnei ir galingesnei kaimynei nepavyks.

Jungtinių Valstijų prezidentas Barackas Obama nenorėjo Ukrainos remti mirtinais ginklais, nuogąstaudamas, kad tokia parama tik dar padidintų įtampą su Rusija. Ryšiams ir taip pablogėjus, D. Trumpas galiausiai pasidavė Kongreso spaudimui.

Jungtinių Valstijų parama sudaro 90 proc. visos, kurią gauna Ukrainos karinės pajėgos.

Naujausi nesutarimai susiję su 400 mln. dolerių verta parama. Gerai informuotas šaltinis teigia, kad D. Trumpas nurodė savo administracijos vadovui įšaldyti karinę paramą Ukrainai – po maždaug savaitės įvyko liūdnai pagarsėjęs JAV prezidento skambutis Ukrainos prezidentui Volodymyrui Zelenskiui.

Galiausiai paramai buvo uždegta žalia šviesa.

Asmeninis D. Trumpo advokatas Rudy Giuliani sako negalintis atmesti galimybės, jog prezidentas visgi pagrasino nutraukti paramą.

Vėliau D. Trumpas pareiškė norintis, kad prie paramos Ukrainai daugiau prisidėtų Europa, ir pažymėjo, kad gali ir vėl įšaldyti pagalbą Kijevui.

„Yra nuogąstavimų, jog karinė parama Ukrainai politinių kovų Jungtinių Valstijų viduje kontekste gali būti panaudota kaip spaudimo priemonė“, – sako Kijeve veikiančio Nepriklausomo gynybos ir kovos su korupcija komiteto generalinė sekretorė Olena Tregub.

V. Zelenskio administracija daro viską, kas jos galioje, kad tik nebūtų dar labiau įvelta į šį konfliktą.

„Nepastebėjau jokių Jungtinių Valstijų valdžios pastangų blokuoti paramą. Greičiau priešingai – kalbėjomės su Valstybės departamentu, Kongresu, Gynybos departamentu, ir visi mums kalbėjo apie norą ir toliau talkinti Ukrainai. Nemanau, kad kas nors specialiai blokuotų tokią pagalbą“, – sakė naujasis Ukrainos gynybos reikalų ministras Andrijus Zahorodniukas.

Šiuo metu Ukrainai gyvybiškai svarbu išlikti neutraliai. Dar prieš susitikimą su D. Trumpu V. Zelenskis išplatino pareiškimą, kuriame teigė, kad Ukrainai „reikalinga Jungtinių Valstijų parama“.