Už kukurūzus auginančių Amerikos vidurio vakarų ribų degalinėse kuro kainos pakilo keliais centais už galoną dėl Atsinaujinančio kuro standarto (RFS), nors šiek tiek sumažėjo tose vietovėse, kur esama etanolio gamyklų, pranešama pirmadienį GAO paskelbtoje ataskaitoje. Kainų skirtumas greičiausiai ilgainiui sumažės. Remiantis pranešimu, rafinavimo įmonėms vis dėlto apsimokėjo įdiegti įrangą, skirtą degalų maišymui, „nes laikui bėgant benzino perdirbimo sąnaudos sumažės“.

Be to, pasak GAO, „dauguma apklaustų ekspertų iš esmės sutarė, jog kol kas RFS turėjo ribotą poveikį (arba neturėjo jokio) šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimui“. Taip nutiko dėl to, kad degalams ir toliau naudojamas kukurūzų etanolis, užuot perėjus prie pažangesnių celiuliozės biodegalų, naudojančių žemės ūkio atliekas, kurie kol kas nerodo didelio komercinio gyvybingumo.

Ataskaita buvo atlikta JAV senatoriaus Jameso Lankfordo, Oklahomos respublikono, užsakymu ir iš dalies apmokėta iš jo kišenės, siekiant susiaurinti programą ar ją apskritai nutraukti.

Ginčytinas įstatymas

2005 m. priimtas įstatymas, kuriuo reikalaujama kasmet naudoti vis daugiau biokuro, sukėlė ginčų ne tik žemės ūkio ir naftos perdirbimo valstijose, bet ir vyriausybinių agentūrų viduje. Praėjusiais metais JAV Aplinkos apsaugos agentūra paskelbė ataskaitą, kurioje teigiama, kad kukurūzų etanolis ir sojos pupelių biodyzelinas kenkia vandens kokybei, o programa galimai didina biokurui numatytų hektarų skaičių.

Balandžio mėnesį JAV Žemės ūkio departamentas (USDA) paskelbė tyrimą, kuriame buvo nustatyta, kad per visą gyvavimo ciklą – nuo pradinės žaliavų gamybos iki perdirbimo ir sudeginimo transporto priemonėse – kukurūzų etanolio šiltnamio emisijų kiekis buvo 39 proc. mažesnis nei benzino.

USDA nesutiko su GAO pranešimo išvada, esą programa padarė nedidelį poveikį išmetamųjų teršalų kiekio mažinimui. Ji taip pat pareiškė, kad „išvada, jog RFS turėjo tik nedidelį poveikį benzino kainoms, turėtų būti papildyta diskusija apie benzino kainų nepastovumą“, – teigiama ataskaitoje.

Pramonės grupė „Renewable Fuels Association“ sukritikavo GAO ataskaitos išvadas, cituodama USDA tyrimą ir pareikšdama, kad yra linkusi kliautis „moksliniais tyrimais, rodančiais mažesnes degalų kainas“.