Prašymą atmetė Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, sakė šaltiniai, nepanorę viešinti savo pavardės, nes, anot jų, jie nėra įgalioti aptarinėti šio klausimo. Irano užsienio reikalų ministras Mohammadas Javadas Zarifas lankėsi Maskvoje gegužės 7 dieną.

Rusijos užsienio reikalų ministerija neatsiliepė į prašymą pakomentuoti, o su Irano pareigūnais nepavyko susisiekti.

Irane savaitgalis prasideda ketvirtadienį.

Raketų sistemų pardavimai Artimuosiuose Rytuose kelia didelių diskusijų. Turkija, NATO narė ir Jungtinių valstijų sąjungininkė, rizikuoja susilaukti sankcijų iš Donaldo Trumpo administracijos, sutikusi įsigyti ginkluotės.

Rusijos reakcija į Irano prašymą atspindi trapią valdžios galių pusiausvyrą Persijos įlankoje, kur bręsta konfliktas tarp Irano, iš vienos pusės, ir Jungtinių Valstijų, bei jos Persijos įlankos arabų šalių sąjungininkių, iš kitos.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas šių metų gegužę sutiko nusiųsti daugiau JAV pajėgų į regioną po to, kai JAV apkaltino Iraną dėl išpuolių prieš Saudo Arabijos naftos įrenginius, taip pat atakų prieš keturis laivus. Irano pareigūnai neigia, kad šalis prisidėjusi prie išpuolių.

Rusija ir Iranas pastaraisiais metais palaikė glaudžius politinius bei karinius ryšius, nors esama ženklų, kad Maskva siekia palaipsniui sumažinti Irano „pėdsaką“ Artimuosiuose Rytuose, nes tikisi apsaugoti savo santykius su kitomis regiono valstybėmis, tokiomis kaip Saudo Arabija ir Izraelis.

„Bet koks realus ar tariamas Irano sustiprėjimas gali paaštrinti padėtį, – jeigu Rusija iš tikrųjų atmestų tokį Irano prašymą, tai reikštų, kad Rusija siekia toliau palaikyti santykius su Saudo Arabija, Izraeliu ir išsaugoti derybų su D. Trumpu galimybę, – kalbėjo Maskvoje įsikūrusio Strategijų bei technologijų analizės centro direktorius Ruslanas Puchovas. – Jeigu Rusija nuspręstų tiekti Iranui „S-400“ sistemas, toks žingsnis lemtų tiesioginį iššūkį Saudo Arabijai bei Izraeliui, tad tokia politika neatitiktų pačios Rusijos nacionalinių interesų“.

Rusija yra viena iš šalių, ginančių 2015 m. branduolinį susitarimą su Iranu, iš kurio pernai pasitraukė Jungtinės Valstijos, prieš pakartotinai paskelbdamos visą eilę sankcijų Irano ekonomikai.

Abi šalys taip pat padėjo Sirijos prezidentui Basharui A-Assadui susigrąžinti didžiosios šalies teritorijos kontrolę po aštuonerius metus trukusio pilietinio karo, nusinešusio šimtus tūkstančių gyvybių.

S-400 yra pažangi oro erdvės ir raketų gynybos sistema, skirta taikiniams, esantiems už 400 km.