Buvęs „Alphabet Inc.“ generalinis direktorius panoro tapti Kipro piliečiu, teigiama praėjusio mėnesio pranešime, išspausdintame vietiniame Kipro laikraštyje, apie kurį pirmą kartą pranešė tinklalapis „Recode“. 65-erių metų E. Schmidtas prisijungia prie augančio klubo asmenų, kurie dalyvauja vyriausybių programose, leidžiančiose užsieniečiams įsigyti antruosius pasus.

Kadaise JAV piliečiai nesivaikė vadinamųjų auksinių pasų, nors ir galėjo juos įsigyti. Šis verslas daugiausia klestėjo tarp žmonių iš valstybių, savo piliečiams suteikiančių nedaug keliavimo laisvių – pavyzdžiui, Kinijos, Nigerijos ar Pakistano.

Tačiau situacija keičiasi. Informuoti šaltiniai teigia, kad pramonę užplūdo turtingiausios pasaulio šalies piliečių užklausos.

Užtvanka sprogo

„Mes dar tokių dalykų neregėjome, – sako Londone įsikūrusios pilietybės klausimais konsultuojančios firmos „Henley & Partners“ direktorius Paddy Bleweris, turėdamas omenyje JAV piliečių užklausas. – Praėjusių metų pabaigoje užtvanka tiesiog sprogo, nors iš pradžių to nesupratome, ir dabar srautas nuolat stiprėja.“

Kipro vyriausybės atstovė spaudai komentuoti atsisakė. E. Schmidto, kurio vertė pagal „Bloomberg Billionaires Index“ siekia 19 milijardų dolerių, atstovai neatsakė į mūsų prašymus pakomentuoti.

Privalumai turėti antrąjį pasą, svyruojantys nuo potencialiai mažesnių mokesčių iki daugiau investavimo laisvių ir mažiau rūpesčių keliaujant, gali būti pasiekiami vos už 100 000 dolerių.

Vadinamosios „pilietybės už investicijas“ programos tarp amerikiečių istoriškai nebuvo itin populiarios, nes vienas iš pagrindinių jų privalumų – palankios mokesčių sistemos naujosiose šalyse – mažai kuo praverčia JAV piliečiams, kadangi JAV yra viena iš retų šalių, savo žmones apmokestinanti nepaisant jų gyvenamosios vietos.

Dabartinis išaugęs JAV piliečių susidomėjimas kilo anksčiau už koronaviruso pandemiją, tačiau krizė tik padėjo išpūsti paklausą, nes žmonės planuoja, kaip išsaugoti šiokią tokią judėjimo laisvę tarp karantinų, kurie suaktyvėjo kartu su antrąja „Covid-19“ atvejų banga.

„Amerikiečiai mąsto taip: „Noriu turėti galimybę judėti kiek įmanoma greičiau ir niekur neužstrigti“, – teigia Nestoras Alfredas, Sent Lusijos pilietybės už investicijas padalinio vadovas.

JAV rinkimai

JAV rinkimai taip pat sustiprino susidomėjimą. Nors Joe Bidenas atmetė turto mokestį, kurį siūlė kai kurie jo pirmieji varžovai demokratai, jo pasiūlymai vis dėlto gali sutrikdyti būdus, kuriais daugelis amerikiečių sumažina – arba visiškai išvengia – mokesčių už savo investicijų prieaugį. Kai kurie amerikiečiai siekė įsigyti papildomą pasą dėl socialinių neramumų baimės, teigia pilietybės konsultacijų firma „Apex Capital Partners“, kuri sakė, kad klientų užklausos (kurių paprastai pasitaiko vidutiniškai penkios per metus) po šio mėnesio balsavimo išaugo 650 proc.

„Matome didelį amerikiečių susidomėjimą, visi jie kartoja tuos pačius dalykus, kuriuos sako ir Kinijos, Artimųjų Rytų ar Rusijos klientai, – interviu kalbėjo „Apex“ įkūrėjas Nuris Katzas. – Jie sako: „Šiuo metu mes vis dar liekame JAV, bet esame sunerimę ir norime turėti kur išvykti, jei reikalai pablogėtų.“

Sent Kitsas ir Nevis – pirmosios šalys, pradėjusios pilietybės už investicijas programą devintojo dešimtmečio pradžioje; nuo to laiko jų pavyzdžiu pasekė daugiau nei pustuzinis valstybių. Daugeliu atvejų sprendimas pasirodė labai pelningas. Malta, šią programą pradėjusi dar praėjusį dešimtmetį, iki 2019 m. birželio mėnesio surinko beveik 1 milijardą dolerių, o Karibų jūros regione įsikūrusi Dominika per pastaruosius penkerius metus surinko daugiau nei 350 milijonų dolerių.

Pramonė sukėlė daug pasipiktinimo, pavertusi pilietybę – paprastai gaunamą gimus arba paveldėjus – kažkuo, ką galima tiesiog nusipirkti.

Būta ir skandalų. Nuo teisėsaugos besislapstantis Malaizijos finansininkas Jho Low pernai tapo vienu iš 26 asmenų, netekusių Kipro pilietybės. Kipro parlamento rūmų pirmininkas Demetris Syllouris praėjusį mėnesį atsistatydino po to, kai pasisiūlė padėti gauti pilietybę vienam Kinijos verslininkui, turinčiam teistumą.

„Politikai mėgsta pakalbėti“

„Europietiškos vertybės nėra parduodamos“, – praėjusį mėnesį tviteryje rašė Europos Sąjungos teisingumo komisaras Didier Reyndersas.

Po skandalo Kipras pareiškė, kad lapkričio 1 d. nutrauks dabartinę paso už investicijas programą. Tuo tarpu Europos Sąjunga Maltai ir Kiprui pateikė teisinius ultimatumus dėl jų pilietybės už investicijas programų, tvirtindama, kad jos galėjo pažeisti ES įstatymus. Maltos vyriausybės, kuri pranešė planuojanti peržiūrėti savo programą iki galimų ES veiksmų, atstovai neatsakė į mūsų prašymus pakomentuoti.

Nežinia, ar amerikiečių interesas turėti alternatyvą savo tėvynei išliks ir tada, kai pandemijos ir porinkiminiai neramumai liks praeityje.

Po rinkimų „visada pastebime emocinį sujudimą“, teigia Sherwinas Simmonsas, mokesčių konsultavimo firmos „Asgard Worldwide“ direktorius, pridurdamas, kad neseniai sulaukė daugybės turtingų klientų užklausų dėl JAV pilietybės atsisakymo – sudėtingo proceso, susijusio su milžinišku išėjimo mokesčiu.

Jis primena klientams, kad politikai „mėgsta pakalbėti. Palaukime ir pažiūrėkime, ką jie veiks, kai bus išrinkti, nepulkime iš karto emociškai reaguoti“.