D. Trumpas pirmadienį pareiškė, kad maliarijai gydyti skirti vaistai, kuriais dabar mėginama gydyti užsikrėtusius naujuoju koronavirusu, gali būti „Dievo dovana“, nors mokslininkai perspėja, kad per didelis entuziazmas dėl neišbandytų preparatų gali būti pavojingas.

Šeštadienį D. Trumpas kalbėjo apie vaistą per interviu Baltuosiuose rūmuose, o tviteryje paskelbė įrašą apie nedidelį mokslinį tyrimą, kurio išvados jau kelias dienas sklando internete. Dar penktadienį D. Trumpas rašė, kad minėtasis vaistas, hidroksichlorovkinas, gali „pakeisti žaidimą“, kad „mes netrukus galėsime padaryti šį vaistą plačiai prieinamą“, ir pabrėžė, jog pacientai gali gauti receptą iš savo gydytojo.

„Šis stebuklingas išgijimas pagrįstas šešių tiriamųjų rezultatais, o tai man nekelia didelio pasitikėjimo, – apie hidroksichlorovkiną atsiliepė Stanfordo universiteto bioetikas Hankas Greely. – Šis tyrimas yra perspektyvus, intriguojantis ir vertas tolesnių veiksmų, bet tik tiek.“

Hidroksichlorovkinas buvo pasiūlytas bandant skubiai rasti koronaviruso gydymo būdą, nes liga vos per keletą mėnesių visame pasaulyje nužudė daugiau kaip 10 000 žmonių. Vaistas išties gali pasirodyti veiksmingas, tačiau kol kas įrodymų nėra pakankamai. Užtat yra dvi palankios aplinkybės: vaistas jau yra rinkoje ir jis parduodamas kaip pigesnis generinis preparatas.

D. Trumpas – anaiptol ne vienintelis įtakingas asmuo, raginantis vaistu nuo maliarijos gydyti virusą, kuris vien JAV susargdino daugiau kaip 21 000 žmonių. Tas pats tyrimas sulaukė ir Elono Musko dėmesio. E. Musko tviterio žinutė šia tema sulaukė daugiau nei 55 000 sekėjų pritarimo.

Galima sakyti, kad hidroksichlorovkinas tapo virusine panacėja.

Tai vienas iš daugelio vaistų, išbandytų pacientų, sergančių COVID-19, gydymui. Kadangi koronavirusas yra naujas patogenas, jam gydyti paruoštų vaistų nėra. Taigi mokslininkai rausiasi turimame arsenale, vildamiesi, kad kuris nors vaistas ims ir suveiks.

„Ką mes galime prarasti? – kalbėjo D. Trumpas šeštadienį per Baltųjų rūmų spaudos konferenciją, pripažindamas, kad jo administracijos mokslininkai ragina atlikti daugiau tyrimų. – Netrukus sužinosime, veikia jis ar ne. Jaučiuosi visiškai užtikrintas.“

Ligoninės, numatydamos išaugusią paklausą, jau kaupia šio vaisto atsargas, o kai kurios mėgina gydyti juo pacientus. Medicinos institucijos ruošiasi atlikti tolesnius tyrimus. Skubios pagalbos centruose ir nuotolinės sveikatos priežiūros kompanijose padaugėjo pacientų, kurie reikalauja hidroksichlorovkino, apie jį pasiskaitę internete, o pacientai, kuriems šis vaistas iš tikrųjų reikalingas, kartais nebegali jo gauti.

Augant susidomėjimui hidroksichlorovkinu ir jo paklausai, desperatiškai trūksta vieno dalyko – tvirtų įrodymų, kad jis iš tikrųjų gydo koronavirusą ir nekenkia pacientų sveikatai.

„Prezidentas kalba žmonėms apie viltį, ir tai nėra blogas dalykas, – toje pačioje konferencijoje pažymėjo JAV vyriausiasis užkrečiamųjų ligų specialistas Anthony Fauci, kalbėdamas netrukus po D. Trumpo. – Mano darbas bus įrodyti, kad šis vaistas yra ne tik saugus, bet ir užtikrintai veikia.“

Prezidentą D. Trumpą sudominusiame tyrime analizuojami 26 Prancūzijos pacientai, paguldyti į ligoninę su COVID-19, kurie buvo lyginami su 16 pacientų, gydytų kitoje gydymo įstaigoje ir hidroksichlorovkino negavusių. Iš šių 26 pacientų, gavusių hidroksichlorovkiną, šeši taip pat vartojo antibiotiką azitromiciną. Šeši pacientai, kurie vartojo antibiotiką, viruso visiškai atsikratė.

„Daugybė mus pasiekiančių naujienų yra tai, ką aš vadinu anekdotiniais pranešimais, – kalbėjo A. Fauci. – Jie gali būti teisingi, bet visgi yra anekdotiniai.“

Mokslininkai nekantrauja ištirti visas galimybes, kurios padėtų rasti veiksmingą gydymą, todėl ruošiamasi atlikti platesnius šio vaisto tyrimus. Hidroksichlorovkinas ir toksiškesnis preparatas, iš kurio jis gaunamas, chlorokinas, taip pat plačiai naudojami reumatoidiniam artritui ir vilkligei gydyti. Nei vienas, nei kitas vaistas JAV Maisto ir vaistų administracijos nebuvo patvirtintas COVID-19 gydymui.

Žymus AIDS tyrėjas Davidas Ho, dirbantis Kolumbijos universitete, teigia, kad cituojamame tyrime nėra aiškiai pažymėta, ar hidroksichlorovkinu gydyti pacientai išgyveno, ar jiems pagerėjo. Gali būti, kad pakartotinai tiriant viruso sumažėjo dėl to, kaip buvo imami mėginiai, arba pacientai galėjo tiesiog pasveikti savaime – kaip pasveiksta dauguma.

D. Ho atidavė savo laboratoriją COVID-19 ir jį sukeliančio viruso SARS-CoV-2 tyrimui.

„Tokios krizės akivaizdoje mums reikia aiškumo, – sakė D. Ho. – O Trumpas elgiasi visiškai priešingai.“

Šeštadienį D. Trumpo persiųstą tviterio pranešimą parašė mažai žinomas investuotojas, antrepreneris ir buvęs biofarmacijos analitikas Michaelas Coudrey, kuris taip pat minėjo to paties vaisto galimybes kovoti su ŽIV.

Kai susisiekėme su M. Coudrey per tviterį, jis pabrėžė, kad, jo manymu, tyrimas atrodo perspektyvus, tačiau nepakankamai pagrįstas, kad pateisintų platų vaisto vartojimą.

A. Fauci, paklaustas, ar vaistas gali būti vartojamas prevenciškai prieš COVID-19, kaip tai daroma maliarijos atveju, atsakė neigiamai.

Tačiau D. Trumpas per pirmadienį Baltuosiuose rūmuose surengtą spaudos konferenciją neatrodė linkęs paisyti šių perspėjimų.

„Manau, kad hidroksichlorovkino ir „Z-Pak“ derinys, ko gera, atrodo labai, labai gerai“, – sakė jis.

„Yra reali tikimybė, kad tai gali padaryti didžiulį poveikį – tai būtų Dievo dovana. Jeigu [šie vaistai] veiktų, tai būtų iš pagrindų padėtį keičiantis dalykas“, – pridūrė prezidentas ir pateikė pavyzdį, kai vienas koronaviruso infekcija sirgęs pacientas pasveiko gydomas šiais preparatais.

Televizija NBC pranešė, kad Arizonoje viena moteris, atsidūrė ligoninėje, o jos vyras mirė, kai jie, išgirdę D. Trumpo kalbas apie chlorokiną, išgėrė šių vaistų, moters anksčiau vartotų jos auginamiems dekoratyviniams karpiams gydyti.

„Pamačiau [pakuotę] lentynos gale ir pagalvojau: „Ar tik ne apie šitą dalyką kalbama per televiziją?“ – NBC citavo moterį, kurios vardas nebuvo atskleistas.

Pelno nesiekianti sveikatos priežiūras teikianti organizacija „Banner Health“, įsikūrusi Arizonos mieste Finikse, savo tinklalapyje irgi nurodė, kad „vienas vyras mirė, o jo žmona yra kritinės būklės, kai pora (abu įžengę į 7-ą dešimtį), išgėrė chlorakino fosfato – priedo, paprastai naudojamo akvariumams valyti“.

„Banner Health“ perspėjo nemėginti vartoti šių preparatų be gydytojo nurodymo, siekiant apsisaugoti nuo COVID-19.

Kai kurie mokslo bendruomenės nariai kritikavo D. Trumpą dėl per didelio minėtų preparatų sureikšminimo, nes išaugus chlorokino paklausai šio vaisto gali pristigti ligoniams, gydomiems juo nuo vilkligės ir reumatinio artrito.

Niujorko valstijoje antradienį ruošiamasi pradėti klinikinius bandymus su pacientais, duodant jiems hidroksichlorovkino kartu su azitromicinu – antibiotiku, vartojamu antrinėms bakterinėms infekcijoms gydyti.

JAV viceprezidentas Mike'as Pence'as atskirai paskelbė, kad šią savaitę gyventojams bus suteikta galimybė gauti rinkinių, skirtų paimti nosies ertmės tepinėliams koronaviruso infekcijai nustatyti. Šis žingsnis iš dalies galėtų sumažinti sveikatos priežiūros sistemai dėl epidemijos tenkančią didžiulę naštą.

Ilga istorija

„Montefiore“ pediatrinės ligoninės vaikų infekcinių ligų specialistas Davidas Goldmanas teigia, kad nors Prancūzijos tyrimas „nėra optimalus ir nėra pakankamai duomenų naujai šio vaisto indikacijai patvirtinti“, jis vis dėlto remiasi daugelį metų trunkančiais hidroksichlorovkino vartojimo sergant dviem susijusiomis ligomis – SARS ir MERS – tyrimais.

Kelis dešimtmečius viso pasaulio mokslininkai tyrė chloroksino poveikį virusinėms infekcijoms ir ŽIV. Pirmojo šio amžiaus dešimtmečio pradžioje buvo nustatyta, kad jis gali slopinti viruso, sukeliančio SARS, dauginimąsi pelėse, tačiau vėlesni tyrimai įnešė abejonių.

Šiuo metu D. Goldmanas bendradarbiauja su „Montefiore“ ir Alberto Einšteino medicinos koledžu Ješivos universitete, mėgindamas sukurti klinikinį tyrimą, kuris įvertintų prevencinį gydymą hidroksichlorovkinu, bandymui pasitelkiant daugiau kaip 600 senyvo amžiaus slaugos namų gyventojų. Jis sakė, kad Montefiorėje hidroksichlorovkinu jau gydomi pacientai, užsikrėtę naujuoju koronavirusu.

„Niekas iš tikrųjų nežino, kas suveiks, o kas ne, todėl išbandome viską, ir įvairius metodus, ir įvairias medžiagas, remdamiesi ribotais duomenimis, kuriuos turime“, – kalbėjo jis.

Farmacininkai taip pat ruošiasi galimybei, kad vaistas pasiteisins. „Novartis AG“, „Teva Pharmaceutical Industries Ltd“ ir „Bayer AG“ planuoja paspartinti gamybą ir padovanoti milijonus tablečių JAV pandemijos aukoms, o „Mylan NV“ vėl pradeda jas gaminti.

Pacientų paklausa

Kadangi šiuo metu nėra jokio patvirtinto viruso gydymo, kai kurie pacientai neketina laukti sudėję rankas.

Caesaris Djavaherianas, nuotolinės sveikatos priežiūros kompanijos ir 16 klinikų grupės „Carbon Health“ įkūrėjas ir medicinos direktorius, teigia, kad praėjusią savaitę pacientai kasdien prašė išbandyti šį vaistą.

„Prezidentas ir kiti asmenys, viešai reklamavę šį vaistą, išties pastatė mus į sunkią padėtį“, – sako jis.

Remiantis „Bloomberg“ ir „Symphony Health“ surinktais duomenimis, chlorokino fosfato receptai JAV nuo vasario 14 iki kovo 13 dienos išaugo trigubai, tuo tarpu hidroksichlorovkino sulfato receptai, kurių JAV išrašoma žymiai daugiau, per tą patį laikotarpį pašoko daugiau nei 12 proc.

Vaistų prekybos tinklalapio „GoodRx“ surinkti duomenys rodo, kad nuo kovo 1 iki kovo 16 dienos hidroksichlorovkino paklausa išaugo 57 proc., o chlorokino – net 90 proc.

Pasak C. Djavaheriano, gydytojai dabar yra spaudžiami išrašyti šį vaistą, kuris taip pat gali sukelti reikšmingą šalutinį poveikį – nuo galvos svaigimo iki gyvybei pavojingų alerginių reakcijų ir akių pažeidimų. Esama įrodymų, kad vartojant hidroksichlorovkiną kartu su azitromicinu gali sutrikti širdies veikla.

„Jei pacientas papuola į reikšmingą rizikos grupę susirgti koronavirusu, tarkim, yra vyresnio amžiaus ir turi įvairių gretutinių ligų, galvoji, kodėl gi nepabandžius? – sako C. Djavaherianas. – Tyrimų duomenų kol kas nepakanka, bet jei pacientas nuo koronaviruso numirtų, tada galvotum: „Kodėl negydžiau jo šiais vaistais?“

Šiuo metu hidroksichlorovkinas turėtų būti laikomas paskutine išeitimi, pridūrė C. Djavaherianas.

Dave'as Burke'as, „Dave's Pharmacy“ Merisvilyje, Ohajo valstijoje, savininkas ir valstijos senatorius, apskaičiavo, kad praėjusią savaitę jo vaistinėje keturi gydytojai bandė įsigyti hidroksichlorokino sau arba savo šeimos nariams.

Pirmasis receptas D. Burke'ą nustebino. Kai sulaukė antrojo, suprato, kad tai tendencija. O tada perskaitė apie D. Trumpo susižavėjimą hidroksichlorovkinu. Nuo to laiko hidroksichlorovkino jis nebeparduoda, nebent pažįsta pirkėją ir žino, kad jis vartos vaistą nuo tokių ligų kaip vilkligė ar reumatoidinis artritas.

„Jie tarsi laivo kapitonai, kurie pasiima vienintelę gelbėjimo valtį ir palieka keleivius skęsti“, – sakė D. Burke'as.