Pasirodo, V. Zelenskis į nemalonią padėtį stumiamas dėl 2020 metais JAV vyksiančių prezidento rinkimų. Skandalas kilo dar dėl liepą vykusio telefoninio pokalbio, kurio metu, kaip teigia žiniasklaida, D. Trumpas ne kartą jo prašė pasidomėti demokratų varžovo Joe Bideno sūnumi.

Tai labai nemaloni padėtis: nuo tada, kai Ukraina atsuko nugarą su Kremliumi sietam šalies lyderiui, Jungtinės Valstijos buvo svarbiausios Ukrainos donorės, teikusios tiek finansinę, tiek karinę pagalbą. Be to, nesutarimams šiuo metu itin netinkamas laikas – šią savaitę V. Zelenskis vyksta į Jungtinių Tautų Generalinę Asamblėją Niujorke, kur akis į akį susitiks su D. Trumpu.

Ukraina – vienos sunkiausių dvišalių Jungtinių Valstijų ir Rusijos krizių po šaltojo karo krizės šaltinis. Būtent ši šalis ateinančiais metais atsidurs D. Trumpo siekio būti perrinktam antrajai kadencijai epicentre.

Panašu, kad D. Trumpas sekmadienį pripažino su V. Zelenskiu aptaręs J. Bideno klausimą, bet patikslino, jog jų pokalbis buvo susijęs su korupcijos klausimu.

V. Zelenskis, balandį iškovojęs netikėtą pergalę Ukrainos prezidento rinkimuose, privalo būti atsargus.

„Ukrainai būtina užimti neutralią poziciją ir jos laikytis, o tam reikalingas lankstumas ir ištekliai. Šiuo metu jis negali pyktis su D. Trumpu, negali ir veltis į politinius žaidimus Jungtinių Valstijų vidaus politikos kuluaruose“, – telefonu sakė politinių tyrimų centro „Penta“ Kijeve vadovas Volodymyras Fesenka.

Joe Bidenas, Hunteris Bidenas

Atsirado informatorius

Susidomėjimas Hunterio Bideno vaidmeniu vienos iš didžiausių Ukrainos dujų bendrovių valdyboje nėra laužtas piršto, juo labiau kad šiame kontekste minimas ir tyrimas dėl korupcijos. D. Trumpo sąjungininkai teigia, kad buvusio prezidento Baracko Obamos administracijos siekis 2016 metais nušalinti generalinį kaltintoją Viktorą Šokiną buvo skirtas nutildyti bet kokį tyrimą.

Gegužę Ukrainos generalinis kaltintojas pareiškė neturįs jokių įrodymų nei dėl J. Bideno, nei dėl jo sūnaus veiksmų neteisėtumo. Kaltintojas, siekęs patraukti baudžiamojon atsakomybėn dujų bendrovės savininką, Vitalijus Kasko gegužę „Bloomberg“ patikino, jog iš Jungtinių Valstijų jokio spaudimo bylą nutraukti nesulaukė.

Dauguma pasaulio lyderių ir Europos Sąjunga reikalavo Viktoro Šokino nušalinimo. Pats V. Šokinas neigia padaręs ką nors neteisėto.

Vienas šaltinis iš Jungtinių Valstijų žvalgybos bendruomenės, kurio tapatybė viešai neskelbiama, išreiškė nuogąstavimų dėl D. Trumpo ryšių su užsienio lyderiu. Jis mano, kad liepą D. Trumpas skambino ir tarėsi būtent su V. Zelenskiu.

Imunitetas įstatymams

V. Zelenskiui gimtojoje Ukrainoje kol kas sekasi labai neprastai. Jo rinkai palanki politika jau padėjo nacionalinei šalies valiutai tapti geriausią rezultatą šiais metais pasiekusia valiuta. Be to, Ukrainos prezidentui pavyko su Rusijos prezidentu V. Putinu susitarti dėl apsikeitimo belaisviais, o įtakingiausi diplomatai jau kalba apie viltį, jog du ilgamečiai priešai galbūt susės prie derybų stalo. V. Zelenskio populiarumo reitingo taip pat galima pavydėti.

Tik štai praeitą savaitę V. Zelenskio darbas tapo sudėtingesnis.

Pirmiausia ir vėl po didinamuoju stiklu atsidūrė jo ryšiai su milijardieriumi, kurio televizijos kanale ir buvo rodomas serialas su dabartiniu Ukrainos prezidentu. Ir tai – dar ne viskas: tada buvusios administracijos reformų šalininkė pranešė, jog buvo padegti jos namai Kijeve.

Skandalas dėl D. Trumpo gali būti kol kas didžiausias V. Zelenskiui tekęs išbandymas – visi žino, koks nuožmus gali būti JAV prezidentas. Jungtinių Valstijų parlamento pirmininkė Nancy Pelosi sekmadienį perspėjo: „Prasidėjo naujas imuniteto įstatymams etapas, mus atvesiantis prie naujo tyrimo.“