Vartotojai džiūgavo dėl gausybės pasiūlymų rinkoje. Bet dabar naujovių srautų tempai lėtėja, ir tokia tendencija gali pakenkti investuotojams.

Vien Kinijoje pernai kasdien būdavo pristatomi vidutiniškai du nauji modeliai, iš viso 764. 2017 metais šis rodiklis siekė net 1054, rodo Kinijos informacijos bei ryšių technologijų akademijos (China Academy of Information and Communications Technology, CAICT) duomenys.

Naujos pastaruosius kelerius metus įvestos papildomos įrenginių funkcijos leido išmaniųjų telefonų gamintojams pakeisti vidutinės kainos kryptį ir parduoti savo įrangą už didesnę sumą.

JAV korporacijos „Apple Inc.“ manymu, vidutinė pardavimų kaina yra daug svarbesnė nei tiekiamos produkcijos apimtys, - štai kodėl ji nusprendė nebeviešinti, kiek įrenginių įmonė parduoda, o tik informuoti apie pajamas, kurias iš jų uždirba.

Tai neapsaugojo Kupertine (Kalifornija, JAV) įsikūrusios bendrovės nuo prastesnių pardavimų gruodį nei planuota. „Apple“ dėl to apkaltino Kiniją, tuo tarpu mano kolegė Shira Ovide kaltę suverčia pačiai korporacijai, ir aiškina galimas to priežastis. Iš tikrųjų „Apple“ nėra vienintelė, susidurianti su nemažais sunkumais didžiausioje pasaulio rinkoje. Analogiškas rodiklis Kinijoje pernai sumažėjo daugiau nei 15 proc., rodo CAICT duomenys; nuosmukis dar didesnis nei 2017-aisiais, kai išmaniųjų telefonų pardavimai smuko 12,3 procento.

Tarp kitų bendrovių, kurias lydi nesėkmių ruožas, paminėtinos „Samsung Electronics Co.“ ir „LG Electronics Inc.“ Abi Pietų Korėjos korporacijos panešė apie smukusį veiklos pelną praėjusį ketvirtį ir nepateisintus lūkesčius. „Samsung“ gamina ne tik išmaniuosius telefonus, bet netgi kiti jos padaliniai – gaminantys lustus ir ekranus, – labai priklausomi nuo minėto produkto kategorijos.

Svarbu pažymėti, kad šios trys bendrovės yra didžiausios tarp ne kiniškų ir Kinijoje uždirba tik mažą dalį pajamų. Todėl, jeigu jau jos patiria bėdų, tuomet bėdų greičiausiai patiria ir visas pasaulis.

Šiame pardavimų lėtėjimo procese įmanoma rasti ir šviesiąją pusę, - didesnio funkcionalumo produkcijos gamyboje naudojami brangesni komponentai, o tai paskatino kai kurių tiekėjų bendrąjį pelną. Bet tai gelbsti tik tuomet, jeigu vartotojai vis dar perka šiuos įmantresnius, madingesnius ir gerokai brangesnius įrenginius.

Bet ir toji šviesioji pusė šiais metais greičiausiai užtems, nes išmaniųjų telefonų gamintojai, regis, pritrūko idėjų. Jie labiau linkę griebtis gudrybių, tokių kaip sulankstomi telefonai ir baisingos 3D kameros, nerdamiesi iš kailio, kuo dar būtų galima sudominti pirkėjus.

„Qualcomm Inc.“ yra iš tų, kurie apie 5G ryšį drąsiai kalba kaip apie kitą svarbų reiškinį išmaniųjų telefonų pasaulyje. Iš tiesų 5 G technologijos bus naudingesnės į tinklus jungiamiems prietaisams, pavyzdžiui, automobiliams, nei telefonams. O tikro postūmio šioje srityje dar reikės luktelėti kokius metus ar daugiau.

Tad jeigu laukiate nesulaukiate kokios sensacijos išmaniųjų telefonų rinkoje, verčiau eikite ir ramiai nusnūskite. Mes jus pažadinsime kitais metais.