Tokia mano nuomonė. Bet vėlgi, tai ne mano pinigai. Remiantis praėjusios savaitės „Reuters“ ataskaita, kai kurie „TikTok“ motininės kompanijos „ByteDance Ltd.“ investuotojai mano, kad jis neabejotinai šitiek vertas. Jų teisė taip manyti. Netrukus sužinosime jo tikrąją vertę, o dar svarbiau – ir „Microsoft“ generalinio direktoriaus vertę.

Po savaitgalį trukusių spekuliacijų amerikiečių programinės įrangos milžinas pirmadienio rytą (Pekino laiku) patvirtino ketinantis įsigyti šią trumpų vaizdo įrašų sensaciją, vien Jungtinėse Valstijose galinčią pasigirti daugiau kaip 100 milijonų vartotojų.

Pareiškimas, beje, prasidėjo tokiais žodžiais: „Po „Microsoft“ generalinio direktoriaus Satya Nadellos ir prezidento Donaldo J. Trumpo pokalbio.“ Ir tai įvyko po to, kai D. Trumpas pareiškė, jog gali apskritai uždrausti „TikTok“ Jungtinėse Valstijose.

„ByteDance“, Pekine įsikūręs „TikTok“ savininkas, nebuvo paminėtas iki pat trečiosios pastraipos. Nenoriu sumenkinti įkūrėjo Zhango Yimingo ar jo komandos, atlikusios pasakišką darbą kuriant šią interneto jėgainę, svarbos, tačiau minėtas sandoris jau nustūmė juos į paraštes.

Dabar S. Nadella sprendžia, kam karaliauti, o kam trauktis iš sosto.

„Microsoft“ persitvarkymo nuo asmeninių kompiuterių operacinių sistemų į debesų kompiuteriją architektas jau svarsto keletą didelių pasiūlymų. Pirmaisiais metais po to, kai 2014 m. perėmė generalinio direktoriaus pareigas, jis įsigijo Švedijos žaidimų kompaniją, sukūrusią „Minecraft“; vėliau sudarė 24 milijardų dolerių vertės pirkimo sandorį su profesionalių ryšių mezgimo tinklu „LinkedIn Corp.“.

Ankstesnė idėja, kad „TikTok“, ar bent jau JAV operacijas, įsigytų esami „ByteDance“ investuotojai, atrodė gerai popieriuje. Bet tai greičiausiai nebūtų išsklaidę JAV susirūpinimo dėl duomenų privatumo ir Kinijos kontrolės, turint omenyje, kokia neskaidri būtų nuosavybės struktūra.

Kaip jau rašė mano kolega Tae Kimas, „TikTok“ ir „Microsoft“ sandoris yra visai logiškas, nes jis galėtų išsklaidyti antimonopolinį susirūpinimą praėjus vos kelioms dienoms po to, kai Kongreso nariai pasikvietė „ant kilimėlio“ keturių kitų technologijų kompanijų vadovus. Taip pat manau, kad tai galėtų išspręsti duomenų skaidrumo klausimą, perduodant „TikTok“ JAV operacijas į patikimos, viešai listinguojamos amerikiečių kompanijos rankas.

Taip pat galvoja ir pats „Microsoft“, konkrečiai paaiškindamas, kaip perduotų ir apsaugotų vartotojo duomenis. Kompanija „užtikrins, kad visi „TikTok“ vartotojų amerikiečių asmeniniai duomenys būtų perduoti ir liktų JAV“, – teigia „Microsoft“. Bet kokie tokio pobūdžio duomenys, šiuo metu saugomi už JAV ribų, bus ištrinti iš užjūrio serverių, pridūrė jis.

Tačiau pirmiausia „Microsoft“ turės įtikinti JAV administraciją. Kompanija leido suprasti, kuriuos mygtukus ji paspaus, savo pareiškime paminėdama JAV Iždo departamentą ir JAV Užsienio investicijų komitetą – netgi anksčiau, nei paminėjo „ByteDance“.

Kai kurie JAV įstatymų leidėjai jau dabar pritaria sandoriui. „Laimės visi“, – tviteryje džiaugėsi senatorius Lindsey Grahamas. Jo kolega respublikonas Johnas Cornynas ir kiti taip pat atrodo pasirengę pritarti.

Kongreso nuomonės niekas kaip ir neklausia, tačiau jų palaikymas šiam sandoriui suteikia svarbų politinį impulsą. Demokratų senatorius Richardas Blumenthalis – vienas iš atsargesnių; jis pažymi, kad toks sandoris „neturėtų atitraukti mūsų dėmesio nuo būtinybės kovoti su užmaskuotu šnipinėjimu ir sekimu“, kurį vykdo Kinijos kompanijos.

Visai tikėtina, kad potencialių interesantų gretose išdygs ir kiti vardai, nutekinti bankininkų ar „ByteDance“ insaiderių, bandant sukurti konkurencijos iliuziją. Tačiau „Microsoft“ turi patikimumą ir strategiją, kad galėtų prastumti sandorį pro realius Vašingtono vartų sargus, palikdamas „ByteDance“ mažai alternatyvų.

S. Nadellai tenka našta tai įgyvendinti – ir kuo greičiau. „Microsoft“ pranešė, kad derybas ketina užbaigti iki rugsėjo 15 d.

O dabar apžiūrėkime pačią prekę.

„ByteDance“ pajamos pernai siekė 17 milijardų dolerių, pelnas – 3 milijardus dolerių. Tačiau tai pasakytina apie visą kompaniją, turinčią mažiausiai 20 programėlių, įskaitant „Douyin“ (vietinė „TikTok“ versija) ir naujienų kanalą „Toutiao“. Pasak „The Information“, „TikTok“ pajamos pernai visame pasaulyje siekė apie 300 milijonų dolerių – arba mažiau nei 2 proc. visos kompanijos, kurią „CB Insights“ nurodo kaip vieną iš kiečiausių pasaulio „vienaragių“ (jos vertė siekia 140 milijardų dolerių). Šiais metais „TikTok“ Jungtinėse Valstijose tikisi 500 milijonų dolerių pardavimų, praneša „The Information“.

Pasak „Microsoft“, jis ketina pirkti operacijas JAV, Kanadoje, Australijoje ir Naujojoje Zelandijoje. Dar truputis papildomo turinio trijose mažesnėse rinkose, ir mes žiūrime į kokius 700 milijonų dolerių metinių pajamų šiais metais, gal milijardą, jei pasiseks. Indija ir Jungtinė Karalystė paminėtos nebuvo.

Ir tai labai svarbu, turint omenyje, kad Didžioji Britanija taip pat yra pagrindinė „Five Eyes“ saugumo partnerė ir kur kas didesnė už Naująją Zelandiją ir Australiją, o Indija yra didžiausia potenciali „TikTok“ rinka, tačiau buvo užblokuota po neseniai įvykusio pasienio susidūrimo.

„Facebook Inc.“ P/S koeficientas yra 9,6, o „Twitter Inc.“ – 8,5. Aišku, „TikTok“ auga sparčiau, tačiau tas pats jau vyko su „Snap Inc.“, kadaise madinga socialinės žiniasklaidos programėle, kurios pradinis viešas pasiūlymas buvo paskelbtas 2017 m. ir kuri dar prieš listinguojant skelbė metinį 590 proc. pajamų augimą. Dabar „Snap“ P/S koeficientas yra 16,5, o savo metinio pelno ataskaitos kompanija dar nepateikė.

Idėja, kad „TikTok“ – be Jungtinės Karalystės, Indijos ir kelių dešimčių kitų kylančių rinkų – vertė sieks 50 milijardų dolerių skamba šiek tiek perdėtai. „ByteDance“ vadovybė gali būti tikra, kad ir S. Nadella ir pats tai žino. Tačiau jo pareiga prieš akcininkus – kuo smarkiau paspausti „TikTok“ savininkus.

Po to, kai visi reguliuotojai bus nuraminti ir ego užglostyti, kad sandoris būtų įvykdytas, „Microsoft“ pagrįstai tikėsis didelės nuolaidos. Kaip tik jos dydis ir parodys, ko vertas S. Nadella, ir pavers „TikTok“ dešimtmečio sandoriu.