Remiantis „PitchBook“ duomenimis, pirmąjį ketvirtį JAV rizikos skolų – t. y. paskolų, kurias ima jaunesnės kompanijos, kad galėtų apmokėti sąskaitas, – apimtys sumažėjo iki 3,5 mlrd. JAV dolerių, o tai yra žemiausias lygis nuo 2017 m. Dėl kylančių palūkanų normų finansavimas kompanijoms tapo brangesnis, o vienas didžiausių rizikos skolintojų „Silicon Valley Bank“ susidūrė su masiniu indėlių atsiėmimu, dėl kurio vyriausybės reguliuotojai buvo priversti jį perimti ir parduoti.

„Silicon Valley Bank“ pirkėjas „First Citizens BancShares Inc.“ teigia, kad jo apetitas rizikos finansavimui nepasikeitė. Trečiadienį vykusiame konferenciniame pokalbyje kompanijos prezidentas pabrėžė, kad „First Citizens“ šiuo metu yra geresnėje pozicijoje aptarnauti rizikos kapitalu besikliaunančias įmones. Tačiau lėtėjant ekonomikos augimui daugelis didžiausių skolintojų visoje ekonomikoje yra mažiau linkę prisiimti riziką.

Praėjusiais metais, kai pajamos patyrė spaudimą, o kitos finansavimo formos išseko, daugelis kompanijų perėjo prie rizikos kapitalo paskolų. 2022 m. antrąjį pusmetį rizikos kapitalo įmonės drastiškai sumažino investicijas į kompanijų akcijas, spaudžiamos kylančių palūkanų normų ir visoje technologijų pramonėje krintančių rinkos verčių. Iki 2023 m. pirmojo ketvirčio rizikos kapitalo įmonės į startuolius buvo investavusios 79 mlrd. JAV dolerių – mažiau nei pusę praėjusių metų sumos (178 mlrd. JAV dolerių), rodo „PitchBook“ duomenys.

Pinigai

Taip pat tapo sunkiau pritraukti kapitalą per akcijų pardavimą viešosiose rinkose: remiantis „Bloomberg“ surinktais duomenimis, pirmąjį ketvirtį JAV pirminiai viešieji akcijų siūlymai sudarė vos 2,5 mlrd. JAV dolerių – mažiausiai per pirmuosius tris metų mėnesius nuo 2016 m.

Mažiau paskolų ir nuosavo kapitalo jaunoms įmonėms greičiausiai reikš didesnę tikimybę žlugti, sakė Merilando universiteto ekonomistas Johnas Haltiwangeris. Startuoliai dažnai iš pradžių neuždirba pelno, daugiausia dėmesio skirdami augimui, todėl jiems reikia nuolatinio pinigų srauto, kad galėtų tęsti veiklą.

„Šios kompanijos yra labai priklausomos nuo finansavimo, – teigia J. Haltiwangeris. – Jei šis finansavimas išsenka, lauk bėdos.“

Sumažėjusios startuolių galimybės gauti finansavimą turi platesnį poveikį ekonomikai. J. Haltiwangeris pabrėžė, kad naujos įmonės sukuria daugiausia darbo vietų visose Jungtinėse Valstijose. Surašymo biuro duomenimis, pernai JAV buvo įsteigta penki milijonai tokių verslų.

Asociatyvioji nuotrauka

Skola ir nuosavas kapitalas

Daugeliui technologijų pramonės stebėtojų daug klausimų kelia „Silicon Valley Bank“ rizikos skolų verslo perspektyvos. „First Citizens“ atstovas teigė, kad SVB požiūris į skolinimą nesikeičia.

„SVB tebeteikia rizikos paskolas ir visas kitas anksčiau siūlytas kredito galimybes, – teigė banko atstovas „Bloomberg“. – Požiūris į kreditų teikimą technologijų ir gyvybės mokslų kompanijoms bei investuotojams, kaip ir apetitas kreditams, nepasikeitė.“

Startuoliai dažnai pritraukia rizikos skolos finansavimą didindami nuosavą kapitalą. Kompanija gali gauti 20 mln. JAV dolerių kapitalo per pirmąjį finansavimo etapą, o „Silicon Valley Bank“ kartu su šiais pinigais būtų galėjęs pasiūlyti ir 4–5 mln. dolerių kredito liniją, sakė Kai Tse, vienas iš „Structural Capital“, teikiančios paskolas vėlyvosios stadijos startuoliams, įkūrėjų. Jis galbūt būtų taikęs maždaug 1 procentu didesnę palūkanų normą, reikalaudamas, kad klientai laikytų savo sąskaitas banke, šitokiu būdų padėdami didinti SVB indėlius ir potencialias pajamas iš mokesčių.

Kiti skolintojai specializavosi kiek vyresnėse korporacijose. Paprastai būdavo tikimasi, kad kredito linija bus grąžinta, kai kompanija bus parduota, pasakojo Billy Libby, „Upper90“, teikiančios kreditus ir kapitalą ankstyvosios stadijos įmonėms, generalinis direktorius.

Nors ši finansavimo forma egzistuoja ištisus dešimtmečius, ji tapo ypač svarbi praėjusiais metais, kai Federalinis rezervų bankas, siekdamas suvaldyti infliaciją, ėmė sparčiausiai per kelis dešimtmečius griežtinti palūkanų normas. Kadangi investuotojai į kapitalą atsitraukė, kyla abejonių, ar jaunesnių, daugiausia neigiamus pinigų srautus turinčių kompanijų rizikos paskolos galės būti grąžintos, sakė B. Libby.

„Iš principo tai buvo ramstis įmonėms, kurios apskritai neturėjo gyvuoti taip ilgai, kaip gyvavo, – teigė B. Libby. – Matysime, kas iš to išeis.“

Kaip tik šito baiminasi daugelis rizikos kapitalo investuotojų ir pačių startuolių. Biržoje kotiruojamos technologijų kompanijos JAV pernai prarado beveik trečdalį savo vertės – ir nepaisant 2023 m. prieaugio vis dar nesiekia buvusio piko. Per pirmuosius keturis 2023 m. mėnesius JAV technologijų kompanijos pranešė atsisakančios maždaug 114 tūkst. darbo vietų, o tai, „Challenger, Gray & Christmas“ duomenimis, reiškia, kad šiemet bus viršytas ankstesnis, 2001 m. pasiektas, 168 395 darbo vietas siekiantis rekordas šiame pramonės sektoriuje.

„Pažinkite kompanijas“

Kai kuriems privačiai valdomiems startuoliams dėl ekonomikos nuosmukio ir bankininkystės sektoriaus neramumų gali būti sunkiau gauti paskolas iš įprastų skolintojų, ypač tų, kurie neturi patirties su Silicio slėnio veikėjais. Daugelis skolintojų yra linkę vis labiau atsirinkti, kurias kompanijas finansuoti.

Startuoliai

„Kai esi bulių rinkoje, atrodo, kad tai lengvas verslas“, – sakė Kai Tse iš „Structural Capital“. Kad tinkamai įvertintum riziką, „turi pažinti kompanijas, praleisti su jomis laiko, turėti įgūdžių, kurių neturi įprasti komerciniai bankininkai.“

Neaišku, kiek sulėtės skolinimas technologijų sektoriui. Kai kurie bankai ir kitos firmos vis dar teikia finansavimą. Tačiau daugelis skolintojų atsižvelgia į kapitalo pritraukimo rodiklius, kurių vertės nesikeičia arba mažėja, sakė Tedas Wilsonas, buvęs „Silicon Valley Bank“ viceprezidentas, kovo mėnesį pradėjęs dirbti „Stifel Bank“. Todėl įmonėms gali būti sunkiau skolintis, teigė jis.

„Dažnai būna vykdomi vidiniai etapai, tolesni etapai, nieko nekeičiantys etapai, – vardijo T. Wilsonas, turėdamas omenyje sandorius, kurie nepadidina startuolio vertės arba į kuriuos neįtraukiami nauji investuotojai. – Skolintojo požiūriu jie nėra labai patrauklūs.“

„Atsijojimo procesas“

Europoje kai kurie skolintojai skuba padidinti savo rinkos dalį, kol konkurentai traukiasi, sakė Berlyne įsikūrusios advokatų kontoros YPOG, konsultuojančios Vokietijos technologijų kompanijas ir rizikos kapitalo įmones, partneris Matthiasas Kresseris. Vokietijos įmonės „Cherry Ventures“, teikiančios startuoliams pradinį finansavimą, partneris Christianas Meermannas pasakojo, kad tą savaitgalį, kai žlugo SVB, su juo susisiekė rizikos skolų fondai, pasiryžę laimėti daugiau verslo galimybių.

Jei startuolių šansai gauti kreditą pradės mažėti, galiausiai tai gali pasirodyti naudinga ekonomikai, sakė Čikagos universiteto „Booth“ verslo mokyklos ekonomistas ir „Hoover Insitution“ vyresnysis mokslo darbuotojas Steve‘as Davisas. Kapitalo srautai gali nutekėti stipresniems startuoliams, o prastesnės idėjos gali negauti pinigų.

„Atsijojimo procesas yra svarbi jėga arba mechanizmas, padedantis ekonomikai išsiaiškinti, kas veikia, o kas ne“, – pažymėjo S. Davisas.

Tačiau artimiausiu metu griežtesnės finansavimo sąlygos rizikos kapitalu besikliaunančioms įmonėms gali būti skausmingos, nes joms bus nelengva finansuoti savo kasdienę veiklą.

„Šiame sektoriuje sulauksime finansavimo krizės, – sakė Steve‘as Brotmanas, „Alpha Partners“, kuri kartu su rizikos kapitalo firmomis investuoja į augančias kompanijas, įkūrėjas ir vadovaujantis partneris. – Tai padės išvalyti sistemą nuo pertekliaus.“