Anot Šveicarijos finansų reguliuotojo „Finma“, vykdant šį projektą būtų būtina mokėjimo sistemos licencija ir būtų taikomos papildomos taisyklės, įpareigojančios atsižvelgti į „bankų pobūdžio“ rizikas. Be to, būtų taikomi :“aukščiausi tarptautiniai kovos su pinigų plovimu standartai“, teigiama praėjusį trečiadienį publikuotame „Finma“ pareiškime.

„Būtina licencijos suteikimo sąlyga yra ta, kad grąžos bei kitas rizikas, susijusias su atsargų valdymu, prisiima vien tik „Libra“ asociacija, o ne „stabilių monetų“ turėtojai“, – teigė „Finma“.

Bendrovė „Facebook“ pasirinko Šveicarijos miestą Ženevą kaip „Libra“ asociacijos buveinę; ši pelno nesiekianti organizacija reguliuos mokėjimo sistemą ir kontroliuos skaitmeninę valiutą. Stabilios monetos paprastai sieja savo vertę su pagrindiniu aktyvu, tokiu kaip valiuta.

Kriptovaliutos „Libra“, kuri, tikimasi, bus prieinama nuo 2020 metų, veikimas yra pagrįstas blokų grandinės (angl. blockchain) ir „Facebook“ sukurtomis technologijomis. Tokia valiuta leistų „Facebook“ vartotojams siųsti ir priimti lėšas arba sumokėti paslaugas. Vis dėlto šis projektas kelia nuostabą ne vienoje šalyje, ir net jeigu jos kūrimas bus sukoncentruotas Šveicarijoje, bus būtina laikytis JAV kovos su pinigų plovimu standartų.

„Finma“ patvirtino, kad į ją buvo kreiptasi įvertinti, kokiu mastu „Libra“ turėtų būti taikomas įstatymas. Šveicarijos reguliuotojas, paminėdamas siūlomos mokėjimo sistemos sudėtingumą, pabrėžė pasaulinio koordinuoto požiūrio būtinybę ir užsiminė, kad taisyklės dėl atsargų valdymo bei kontrolės, kaip ir dėl bet kokio nusikaltimo prevencijos, turėtų būti kuriamos tarptautiniu lygmeniu.