Kankinamai atidėliojamas Didžiosios Britanijos apsisprendimas Europos Sąjungos atžvilgiu ragina investuotojus abipus Lamanšo iš naujo vertinti rizikas, svarą ir eurą sinchroniškai kilstelint dolerio atžvilgiu. 40 dienų koreliacija tarp abiejų valiutų porų pakilo iki 0,80 ir artėja prie pokrizinių aukštumų, nes kasdieninė derybų drama jaudina ir kontinento investuotojus.
Euras

„Situacija veikia ir eurą, nors, žinoma, ne taip smarkiai, kaip svarą, – teigia „Amundi Asset Management“ pasaulio valiutų vadovas Andreasas Koenigas. – Tai kelia neaiškumų ir daro įtaką Europai, kuri, šiaip ar taip, yra viena iš derybose dalyvaujančių pusių.“

Pirmadienį euras pasiekė žemiausią tašką per daugiau nei 16 mėnesių, nes prekiautojai nerimauja dėl politinių rizikų – nuo Italijos iki „Brexit“. Theresai May patiriant vis didesnį spaudimą atsisakyti pageidaujamų išstojimo sąlygų, smuktelėjo ir svaras.

Žinoma, dolerį su jo pagrindiniais kolegomis per pastarąsias šešias savaites supriešino ir pasikeitęs rizikos apetitas, kadencijos vidurio rinkimai bei valiutų jėgos. Tačiau euro ryšys su svaru gali ir toliau tęstis, deryboms artėjant prie finišo linijos.

Blogiausiu atveju, jeigu Didžiosios Britanijos įstatymų leidėjai atmestų „Brexit“ sandorį, o atotrūkis tarp Romos ir Briuselio dar labiau padidėtų, dėl politinės atatrankos euras kartu su svaru „turėtų nukentėti dolerio atžvilgiu“, teigia Steve'as Barrow, Londono „Standard Bank“ valiutos strategijų vadovas.

A. Koenigo pozicija svaro atžvilgiu kategoriška: jis mano, kad derybininkai galų gale pasieks susitarimą, kuris visiems išeis į naudą, tačiau neabejoja, kad kelyje gali pasitaikyti ir nemažai nesėkmių.

Šiuo metu sandoris, kurio sąlygoms pritaria ir JK parlamentas, ir Europos Sąjunga, vis dar nesulaukia patvirtinimo iš Šiaurės Airijos demokratinės junionistų partijos, kurios paramos tikisi Teresa May: partija teigia, kad dabartinio ministrės pirmininkės pasiūlymo ji nepalaikys.

Pasak „Commerzbank“ valiutų strategės Esther Reichelt, griežta ES pozicija bent jau apsaugo nuo kitų galimų grėsmių, o tai turėtų padėti sumažinti žalą Europos Sąjungos vienybei ir eurui.

„Manyčiau, ES pasirodė pakankamai atkakli ir atspari, kad nebereikėtų baimintis, jog JK pavyzdžiu paseks ir kitos ES šalys, ir aš labai nustebčiau, jeigu sandoris kaip nors pakenktų eurui“, – teigė ji.