Bet kaip elgtis per pandemijos sukeltą recesiją? Be abejonės, keblus metas, bet misija nėra neįmanoma.

Kai nedarbas Jungtinėse Valstijose viršija 10 proc., o prašymų dėl bedarbio pašalpos rodiklis per savaitę vidutiniškai šokteli per milijoną, galbūt reiktų pasidžiaugti, kad jūsų pavardė vis dar įmonės darbuotojų sąraše. Prašymas pakelti atlygį gali atrodyti nederamas arba kaip asmeninio godulio atspindys.

Bet atminkite. Jūs nesate vieninteliai, kurie dėl to turėtų pasijausti laimingesni. Jūsų įmonei naudingas jūsų indėlis, ir ji, su jūsų pagalba, mėgina įveikti šiuos nelengvus laikus.

Jeigu turėjote įtikinamų argumentų dėl algos pakėlimo šių metų sausį ir toliau viršijate planus bei dirbate neskaičiuodami darbo valandų, nepasiduokite. Šie metai vis dar gali būti jums vartais į sėkmę.

Pasiūlymas: pasirenkite prašyti, tarsi gyventumėte „įprastos“ ekonomikos sąlygomis, bet kartu, gerai įsisąmonindami dabartines aplinkybes, įsiklausykite į šiuos patarimus:

Įvertinkite (savo naujausią) įnašą į bendrovę

Jeigu jūsų veikla pernai įmonėje buvo išskirtinai sėkminga, puiku. Bet kaip reikalai 2020-aisiais?

Paprastai derybose dėl algos didinimo, kad įrodytumėte savo svarbumą įmonėje, akcentuotumėte nemažą savo indėlį per praėjusius metus ar dvejus. Bet laikotarpiu, kai tiek daug bendrovių, įskaitant ir jūsiškę, gali ryžtis drastiškiems posūkiams ar keisti verslo modelius, labiau būtų įtikima, jeigu pabrėžtumėte savo naujausius pasiekimus ir laimėjimus. Susikoncentruokite ties pastaraisiais keturiais–šešiais mėnesiais ir ties tuo, kaip jūsų novatoriškumas, lankstumas ir įtikinama lyderystė padėjo išsilaikyti bendrovei ir pagerinti finansinius rezultatus.

Pavyzdžiui: paminėkite naujus šią vasarą jūsų išsikovotus užsakymus dešimties tūkstančių dolerių ar daugiau dolerių sumai, programinės įrangos programą, kurią sukūrėte lemtingu momentu, padėjusią iškart sutaupyti nemažai išlaidų, arba jūsų įdiegtus paieškos sistemos optimizatoriaus patobulinimus, kurių dėka pagerėjo apyvarta ir pardavimai.

Darbas iš namų

Pasiūlykite atlygio skatinimo „schemą“

Jeigu jaučiate, kad darbdavys dvejoja dėl algos pakėlimo čia ir dabar – nepaisant naujausių jūsų pergalių, – užsiminkite apie galimą papildomą uždarbį, jeigu ir kada bus įgyvendinti naujai iškelti konkretūs tikslai, tarkim, komisinių forma.

„Sugalvokite keletą įtikinamų argumentų, kaip būtų galima paskatinti pajamų augimą, – siūlo Georgia Lee Hussey, vadovaujanti įmonei „Modernist Financial“ Portlande, Oregono valstijoje. – Jeigu jums pavyktų įgyvendinti tokį ambicingą tikslą ir to dėka pastebimai padidinti pajamas, galbūt jums galėtų būti už tai atseikėta dalis uždirbto pelno.“

Neapibrėžtos ekonomikos laikais darbdaviai gali būti labiau linkę sieti atlygį su realiais pajamų rezultatais, siekdami apriboti rizikas. Be to, tokiomis aplinkybėmis labiau pagrįstas atrodo scenarijus, kuriame laimi abi pusės, o jūsų rodomas iniciatyvumas tampa itin svarbiu veiksniu. „Tokiu atveju ištarti „ne“ tampa sudėtingiau“, – sakė G. L. Hussey.

Įsivaizduokime, kad jūs vadovaujate studentų/moksleivių priėmimui mokymo įstaigoje ir jums pavyko šią vasarą pastebimai padidinti registracijų internetu skaičių. Jeigu jūsų viršininkas vis tiek nėra linkęs didinti jums algos, pasiūlykite tokį variantą: jeigu per kitą semestrą pritrauksite tam tikrą studentų skaičių, gausite 15 proc. algos priedą (ar kitas, jūsų manymu, sąžiningas sąlygas), kuris sudaro tik mažą dalelę pajamų, gaunamų iš studentų priėmimo.

Saugokitės atleidimų

Jeigu jūsų bendrovė neseniai sumažino etatų skaičių, paskelbė apie priverstines nemokamas atostogas ar įšaldė samdą, susilaikykite kurį laiką nuo diskusijų dėl algų. Luktelėkite bent mėnesį ar du, kol reikalai kiek aprims. Kitaip jūsų viršininkas gali lengva ranka atmesti jūsų prašymą dėl algos priedo, net jeigu jūs jo ir nusipelnėte.

Jeigu jūsų bendrovė po kelių mėnesių išsilaikė ir jau demonstruoja augimo ženklus, - tarkim, samdo naujus darbuotojus, plečia verslo liniją ar perka turtą, vadovas negalės atsakyti į jūsų prašymą vienareikšmiškai: esą tam nėra pakankamo biudžeto. Iš tikrųjų, daugeliui įmonių birželis buvo lemiamas metas; smulkios ir vidutinio dydžio įmonės po kelis mėnesius užtrukusių priverstinių atostogų bei įšaldymų pranešė vėl samdantys darbuotojus.

Be to, dabar, kai dėl etatų mažinimo jūsų bendrovė „susitraukė“, jums, ko gero, tenka didesnis krūvis už tą patį atlygį. Tokiu atveju, jūs galite drąsiai prašyti 10 ar 15 proc. algos priedo, kuris kompensuotų visą jūsų papildomą darbą šiuo laikotarpiu.

Būkite pasiruošę prašyti daugiau nei tik pinigų. Paprastai mano patarimas tiems, kurie prašo didesnio atlyginimo, bet nesėkmingai, yra toks: nepalikite derybų tuščiomis rankomis. Jeigu jūsų bendrovė neįstengia padidinti jums atlyginimo, gal būtų galima tikėtis, tarkim, reguliarios išmokos už vaiko priežiūrą, kad jūs galėtumėte ir toliau susitelkti ties darbu, kol vaikai šį rudenį nelanko mokyklos ir lieka namie?

O jeigu jau apie tai prakalbome ir jeigu jūsų įmonės išmokų sistema šlubčioja, gal praverstų tinkamas taupymo planas nenumatytų išlaidų atveju? Trumpalaikis neįgaliesiems skirtas veiksmų planas? Galbūt jūs net galite išsiderėti kas antrą penktadienį laisvą, kad galėtumėte geriau susitvarkyti namų frontą?

Išsiderėti didesnį piniginį atlygį – idealu, bet laimėti šiek tiek laisvo laiko ir geresnę psichinę sveikatą gali būti neįkainojamas bonusas, – o šiandien tai kaip niekad svarbu.