Taip buvo iki šiol.

Rizika, kad Didžioji Britanija bus išspirta iš Europos Sąjungos be susitarimo, vis daugiau prekybininkų verčia nuogąstauti, jog svaras pasieks žemiausią ribą per 34 metus. S. Moore yra susirūpinusi, kad dar vieno smūgio jos verslas gali nebepakelti. Ji importuoja beveik 70 proc. ingredientų ir yra įdarbinusi daug tajų.

„Dar niekada taip nesijaudinau, – prisipažįsta 51-erių S. Moore, kuri savo pirmąją „Rosa's Thai Cafe“ atidarė kartu su vyru Alexu netoli Spitalfildso (angl. Spitalfields) turgaus prieš dešimt metų, per patį recesijos įkarštį, kai svaras buvo 40 proc. stipresnis už Tailando batą. – Jaudinuosi dėl savo personalo. Daugelis mūsų nevietinių darbuotojų turi įsipareigojimų tėvynėje, o jų išlaidos, skirtos artimiesiems prižiūrėti ar padengti skolas, lėtai ir skausmingai auga.“

Saiphin Moore

Chaotiškos Didžiosios Britanijos skyrybos su Europa pirmiausia smogia tokiems verslininkams kaip S. Moore, nes dėl valiutų kursų svyravimo jiems beveik neįmanoma valdyti atsargų. Vis dėlto pasivaikščiojus Didžiosios Britanijos prekybinėmis gatvėmis tampa aišku, kad ne visiems įmonių savininkams artėjanti spalio 31 d. atomazga kvepia dramomis: yra ir tokių, kurie tylomis švenčia svaro nuvertėjimą.

Štai kad ir Sukhinderis Singhas, kuriam priklauso specializuotos viskio parduotuvės „The Whiskey Exchange“. Kuo žemiau krenta svaras – vien per šį ketvirtį jis sumažėjo net 5 proc. iki 1,2033 dolerio, – tuo pigiau užsieniečiams pirkti brangius britų gamybos alkoholinius gėrimus.

Pasak S. Singho, šiomis dienomis vis daugiau turistų, stabtelėjusių „The Whisky Exchange“ Kovent Gardeno (Covent Garden) ir Ficrovijos (Fitzrovia) parduotuvėse, yra linkę praverti piniginę. Tarkim, škotiško viskio „Dalmore“ premium klasės butelio mažmeninė kaina nuo „Brexito“ pradžios nukrito 9400 dolerių – iki 108 500 dolerių. Mažmenininkas alkoholinius gėrimus parduoda ir internetu, o JAV – didžiausia užjūrio rinka.

„Tai mus išgelbėjo, – prisipažįsta S. Singhas, kalbėdamas apie svaro nusilpimą. – Kadangi „Brexitas“ sukėlė daug netikrumo, daugelis Jungtinės Karalystės žmonių jautėsi labai sunerimę ir iš tiesų nustojo pirkti. Silpnas svaras mums padėjo, nes jis pritraukė daugiau užsienio klientų.“

Nepriklausomai nuo to, kurią „Brexito“ pusę palaiko verslo savininkas, neabejotina, kad mažų ir vidutinių įmonių laukia akmenuotas kelias, nes ministras pirmininkas Borisas Johnsonas pasižadėjo spalio pabaigoje „žūtbūt“ pasitraukti iš bloko. Kai kurie analitikai net įspėja, kad sunkaus „Brexito“ atveju svaro kursas gali nukristi iki dolerio. Lažinamasi, kad tokio įvykio tikimybė – viena iš dviejų.

„Man rodos, sunkaus „Brexit“ rizika nėra pakankamai įvertinama“, – teigia Philippos Kassimatis, vienas iš konsultacijų firmos „Maven Global“ įkūrėjų. Jei nebus susitarimo, „svaras gali nukristi iki 1,10 dolerio, o gal ir žemiau“.

Nors didžiosios kompanijos turi pakankamai pinigų, kad galėtų sumokėti milijonus svarų už draudimą ir apsisaugoti nuo valiutos svyravimų, mažesnės negali sau leisti tokios prabangos. Todėl tokie vadovai kaip S. Moore iš „Rosa's Thai“ ieško alternatyvių būdų, kaip išsilaikyti, jei svaras per ateinančius šešis mėnesius iš tiesų bus toks nepastovus, kaip žadama. Ji keičia azijietiškas pupeles, įprastai naudojamas papajų salotose, vietoje išaugintomis prancūziškomis pupelėmis, o kiniškus brokolius – vietiniais žalumynais.

Štai keletas kitų pralaimėtojų – ir laimėtojų, – kuriuos paveiks nepermaldaujamas svaro kritimas:

Laimėtojai: užsienio studentai

Didžioji Britanija jau ir anksčiau buvo populiariausia šalis studijuoti po JAV, o silpnesnis svaras tik padidina jos patrauklumą. Remiantis Studying-in-UK.org duomenimis, studentų iš užsienio skaičius JK universitetuose 2017–2018 mokslo metais išaugo iki 458 520, lyginant su vidutiniais 432 546 per trejus metus iki „Brexit“ referendumo.

Viena iš tokių studentų – taivanietė Mia Chen, Vorviko universiteto rinkodaros strategijos magistrantė. Pinigus, kuriuos sutaupo už mokslą ir būstą, mergina naudoja kelionėms po lankytinas vietas, be to, investuoja į nedidelę prabangių rankinių (kaip antai „Chloe“ ir „Bottega Veneta“) kolekciją. Kadangi per pastaruosius 12 mėnesių svaras lyginant su Taivano doleriu nukrito 3 proc., ji teigia, kad vis daugiau studentų rimtai svarsto galimybę studijuoti Jungtinėje Karalystėje.

Mia Chen

„Esu girdėjusi atvejų, kad kai kurie mano šalies studentai dėl svaro kurso pasirenka doktorantūros programas JK, o ne JAV universitetuose, – sako M. Chen. – Tai neabejotinai turi reikšmės.“

Kinijos piliečiai yra didžiausia užsienio studentų grupė Jungtinėje Karalystėje, o paraiškų bakalauro programoms skaičius Didžiojoje Britanijoje nuo praėjusių metų išaugo 30 proc., kaip rodo Universitetų ir kolegijų priėmimo tarnybos duomenys. Šis šuolis taip pat gali atspindėti JAV įvestus akademinių vizų apribojimus.

Pralaimėtojai: mažmeninės prekybos tinklų savininkai

Tokie žmonės kaip M. Chen gali padėti sušvelninti „Brexito“ smūgį prekybinių gatvių senbuviams, tokiems kaip „Debenhams Plc“, „Topshop“ ir „Marks & Spencer Plc“, tačiau to nepakaks, kad mažmeninė prekyba sugrįžtų į vėžes. Didžiosios Britanijos mažmeninės prekybos konsorciumo duomenimis, sąlygos šiuo metu yra sunkiausios per dešimtį metų.

Pasak nepriklausomo mažmeninės prekybos analitiko Richardo Hymano, Jungtinės Karalystės mažmenininkai dažnai gauna prekes iš Artimųjų Rytų ir už jas sumoka doleriais (per 7–120 dienų nuo pristatymo). Tai reiškia, kad daugelis kompanijų dar nepajuto skausmo dėl svaro nusilpimo per šią vasarą. Mažmenininkai taip pat apsidraudžia nuo valiutos kurso pokyčių, tačiau „kažin kiek juk neapsidrausi“, sako R. Hymanas.

„Tai, kad svaras kris, be abejo, reiškia, kad importuosime kainų infliaciją, – teigia jis. – Antroji priežastis, kodėl taip sunku, yra ta, kad tai vyksta tuo metu, kai Jungtinės Karalystės mažmeninė prekyba ir taip parklupdyta ant kelių.“

Laimėtojai: turizmo industrijos atstovai

Silpnesnis svaras prisidėjo prie to, kad į Jungtinę Karalystę plūsta daugiau turistų: šiemet jų skaičius greičiausiai pasieks 38,9 milijonus ir priartės prie 2017 m. rekordo, praneša nacionalinė turizmo agentūra „VisitBritain“. Jie turėtų išleisti apie 24,5 milijardo svarų, o tai taip pat atitiktų visų laikų 2017-ųjų rekordą.

„Deloitte“ apskaičiavimais, Jungtinės Karalystės turizmo bendrosios pridėtinės vertės daugiklis yra 2,8, o tai reiškia, kad už kiekvieną 1000 svarų, išleistų tiesiogiai turizmui, gaunama 1800 svarų, kurie palaiko ekonomiką įvairiais kitais kanalais, pavyzdžiui, vartotojų išlaidomis.

Pralaimėtojai: pensininkai

Užsienyje gyvenantiems pensininkams, tokiems kaip Rogeris Boadenas, krintantis svaras reiškia liūdesį piniginei. 79-erių metų R. Boadenas su žmona persikėlė į Prancūziją 2002 m., ieškodami tokio pragyvenimo lygio, kokio nebegalėjo sau leisti Jungtinėje Karalystėje. Tačiau nuo 2015 m. lapkričio jo britiškos pensijos vertė sumažėjo daugiau nei 500 eurų per mėnesį.

Dabar jis kiekvieną dieną stebi valiutos kursą, o per kiekvieną laikiną pakilimą skubiai išsikeičia svarus – „tam, kad gaučiau keletą papildomų eurų“. Pastaraisiais metais sterlingas buvo viena iš nepastoviausių valiutų: svyravo nuo 1,3381 iki 1,20 dolerių už svarą.

„Tiesiog tenka su tuo susigyventi, nieko nepadarysi, – atsidūsta R. Boadenas. – Kai svaras pakyla, mes su žmona žinome, kad turime šiek tiek atliekamų pinigų, todėl galime pavakarieniauti restorane ar panašiai. Kai svaras nukrenta, tiesiog susitariam, kad šį mėnesį niekur neisime.“