Tyrėjai teigia, kad JAV kanapių, kokaino, amfetaminų ir receptinių stimuliatorių vartojimas yra didžiausias nuo recesijos laikų. Ir nors pastaruoju metu receptinių opioidų vartojimas sumažėjo, padidėjo perdozavimų skaičius. 2017 m. buvo užregistruota daugiau kaip 47 000 mirčių nuo narkotikų, daugelis jų siejama su sintetiniais opioidais, tokiais kaip fentanilis.

Populiariausias narkotikas visame pasaulyje tebėra kanapės: kaip rodo tyrimas, 2017 m. jas vartojo maždaug 188 milijonai žmonių. Kanapių vartojimas labiausiai paplitęs Šiaurės Amerikoje, kur užfiksuota apie 56,6 milijonus vartotojų, po to seka Azija su 54,2 milijonais „žolytės“ mėgėjų.

Trečdalis 15–64 metų amžiaus Izraelio vyrų ir 28,5 proc. to paties amžiaus jamaikiečių kanapes vartojo aktyviau, nei visos kitos šalys kartu sudėjus, teigiama tyrime. Po šių aktyviausių marihuanos vartotojų seka amerikiečiai vyrai – 21,4 proc., o penketuką užbaigia kanadiečiai ir Naujosios Zelandijos gyventojai, pagal naujausius duomenis surinkę atitinkamai 19,1 ir 18,6 proc.
Kanapių legalizavimas kai kuriose Šiaurės Amerikos jurisdikcijose prisidėjo prie konfiskavimo atvejų sumažėjimo: tyrimas rodo, kad nuo 2010 m. šis rodiklis nukrito 77 proc.

Tuo tarpu 2017 m. visame pasaulyje buvo konfiskuotas rekordinis opiatų kiekis – 693 tonos, arba 5 proc. daugiau nei ankstesniais metais, nes teisėsaugos veiksmai ir tarptautinis bendradarbiavimas sutrumpino pasaulinį opiumo paskirstymą.

Vis dėlto kai kurie žmonės neatsispiria prekybos nelegaliais narkotikais pagundoms. Brazilijos oro pajėgų seržantas, kartu su prezidentu Jairu Bolsonaro turėjęs vykti į G-20 aukščiausiojo lygio susitikimą Japonijoje, buvo sulaikytas anksčiau šią savaitę, nes tariamai gabeno 39 kilogramus kokaino.