„MSM Malaysia Holdings Bhd.“, siekianti užmegzti partnerystę Kinijos cukraus perdirbimo pramonėje, jau artėja prie baigiamojo diskusijų etapo, sakė įmonės vykdomasis direktorius Khairilas Azizas. Perdirbėja planuoja parduoti cukrų populiariųjų užkandžių, tokių kaip burbulinė arbata („bubble tea“), sveikieji gėrimai ir duonelės, gamybai, taip pat sveikesnius saldiklius, sutirštintą pieną ir melasą, naudojamą alkoholio pramonės gamyboje.

„Galimybių yra, jeigu tik suderinsite visa tai su šiuolaikine žmonių gyvensena“ Kinijoje, interviu įmonės būstinėje Kvala Lumpūre kalbėjo Khairilas Azizas. „Mes ryžtingai nusiteikę tiekti cukrų visoms šioms skirtingoms pramonėms – kepykloms, duonos parduotuvėms, burbulinei arbatai, sveikiesiems gėrimams. Paklausa ten yra“, – sakė įmonės vadovas.

MSM nusitaikė į Kiniją tuo metu, kai pasaulinė cukraus rinka išgyvena nelengvus laikus. Cukraus ir kavos ateities sandorių kainos per pastaruosius dvejus metus nukrito daugiau nei 40 proc., ir toks nuosmukis pakenkė visai grupei įmonių, nuo Vokietijos „Suedzucker AG“ iki garsiosios Singapūro maisto prekybos bendrovės „Olam International Ltd.“. MSM taip pat nukentėjo, dėl mažėjančių pardavimų ji patyrė ketvirtinių nuostolių, o akcijų vertė pirmadienį smuko iki rekordinių žemumų. Antradienį MSM akcijos Kvala Lumpūro prekyboje ūgtelėjo 4,7 proc. iki 1,77 ringito (0,43 JAV dolerio).

„Saldi“ perspektyva

MSM tikisi, kad Kinija padės pagerinti padėtį iš esmės. Perdirbėja, šešta didžiausia pasaulyje pagal pajėgumų apimtis (2,25 mln. tonų per metus), Kiniją mato kaip didžiausią cukraus rinką Azijoje artimiausioje perspektyvoje, nes jaunesnės kartos užimtumas tolydžio auga, ir greiti saldinti užkandžiai čia tampa vis populiaresni. Naujausiomis Žemės ūkio ministerijos prognozėmis, cukraus vartojimas Kinijoje išaugs iki daugiau nei 15 mln. tonų per metus, pasibaigsiančių 2019 m. rugsėjį, tuo tarpu Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacija (EBPO) prognozuoja, kad šalis iki 2027 metų taps viena iš didžiausių cukraus importuotojų pasaulyje.

Kinai vis labiau įninka į užkandžius, o tai skatina cukraus vartojimą. Organizacijos „Euromonitor International“ prognozėmis, užkandžių vartojimas nuo šių iki 2023 metų išaugs 13 proc., iki 13,5 mln. tonų. MSM tikisi, kad cukraus kainų dinamika antrąjį 2019 metų pusmetį pagerės, nes pasaulinis perteklius juda deficito link, kad ir nežymaus. Eksportui skirto žaliavinio cukraus kaina šiais metais gali siekti vidutiniškai 14 centų už svarą, nes Brazilija vis daugiau perdirba žaliavą į etanolį, o derliui nepalankūs orai kai kuriuose Indijos regionuose smogia atsargoms, sakė Khairilas Azizas. Cukraus kaina Niujorko prekyboje pirmadienį siekė 12,68 centų.

Atsigaunančios kainos, kaip ir prognozuojamas Malaizijos ringito stiprėjimas, turėtų padėti MSM surinkti lėšų naujoms investicijoms, sakė įmonės vadovas.

„Mes tikimės, kad pusiausvyra rinkoje nusistovės, – sakė Khairilas Azizas. – Pasaulinio žaliavinio cukraus deficitas suteiks mums šiokį tokį atokvėpį“.