„Neskiepytiems darbuotojams nebus leista sugrįžti į darbo vietas, nebent prieš grįždami jie gautų neigiamą „Covid-19“ testo atsakymą, be to, jie patys turės apmokėti šių tyrimų išlaidas“, – teigiama Sveikatos apsaugos ministerijos šeštadienį išplatintame pranešime.

Singapūras seka Italijos pėdomis įvedant griežtas „Covid“ taisykles darbuotojams ir įpareigojant pasiskiepyti tuos, kurie planuoja sugrįžti į darbo vietas, tuo tarpu dauguma kitų šalių tokius sprendimus palieka įmonėms arba reikalauja, kad būtų paskiepytos tik tam tikros grupės, pavyzdžiui, sveikatos priežiūros darbuotojai ir valstybės tarnautojai.

Šiuo metu saloje tiems, kurie nepasiskiepijo, draudžiama lankytis prekybos centruose, maitinimo įstaigose ir pramogų vietose, šitaip skatinant pasiskiepyti kuo daugiau žmonių. Italijoje nuo spalio 15 d. kiekvienas, įžengiantis į valstybinio ar privataus sektoriaus darbo vietą, turi pateikti skaitmeninį „Žaliąjį leidimą“, antraip gali gauti baudą. Leidimas išduodamas pasiskiepijus arba turint neigiamą „Covid“ testo atsakymą, o darbdaviai atsakingi už šių leidimų patikrinimą.

Singapūras pranešė, kad nuo sausio 1 d. į darbo vietas galės sugrįžti tik pilnai paskiepyti arba per pastarąsias 270 dienų pasveikę nuo „Covid“ darbuotojai. Tie, kurie nebuvo paskiepyti, turės parodyti neigiamą greitojo antigeno testo rezultatą, išduotą patvirtinto paslaugų teikėjo, o tokie rezultatai galioja tik 24 valandas.

Subkontinentinės kelionės

Šeštadienį valdžia taip pat paskelbė, kad nuo spalio 26 d. vėl įsileis keliautojus iš Pietų Azijos šalių, įskaitant Indiją, Bangladešą ir Mianmarą. Atvykstantiems iš regionų ir toliau bus taikomos griežtos pasienio priemonės, nukreiptos į teritorijas, laikomas didelės viruso rizikos zonomis.

Miestas-valstybė į savo nacionalinę skiepų programą taip pat įtraukė „Sinovac Biotech Ltd.“ vakciną, kad tie, kurie negali skiepytis „iRNR“, būtų pilnai paskiepyti. Dabartinė programa buvo patvirtinusi tik „Pfizer Inc.“ ir „Moderna Inc.“ vakcinas.

Sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad „Sinovac“ bus siūloma trijų dozių režimu ir nebus rekomenduojama jaunesniems nei 18 metų asmenims.

Anksčiau šią savaitę miestas-valstybė dar maždaug mėnesiui pratęsė griežtus viruso apribojimus, nes valdžios institucijos perspėjo, kad dabartinis infekcijų antplūdis grasina užtvindyti sveikatos priežiūros sistemą.

Nauja infekcijų banga sužlugdė vyriausybės pasiryžimą sušvelninti šalies viduje taikomus apribojimus, nors 84 proc. Singapūro gyventojų yra pilnai paskiepyti, o 98,7 proc. „Covid“ pacientų patiria tik lengvus simptomus arba visai jokių. Praėjusį mėnesį įvesti apribojimai iš pradžių turėjo galioti iki spalio 24 d.

Apribojimų švelninimas?

Vyriausybė svarstys galimybę sušvelninti galiojančius apribojimus remdamasi trimis kriterijais – infekcijų augimu, smarkiai sergančių proporcija ir ligoninių užimtumo rodikliais, šeštadienį pranešė finansų ministras Lawrence’as Wongas. L. Wongas pirmininkauja vyriausybės darbo grupei, kuri tvarkosi su virusu.

Nors atvejų skaičius auga lėtesniu tempu, sveikatos priežiūros sistema vis dar patiria spaudimą, teigė L. Wongas. Savaitinis infekcijų dažnis šiuo metu yra šiek tiek pakilęs virš vieneto – nuo 1,5, kai atvejų kas savaitę padvigubėdavo, sakė jis.

„Jei infekcijų santykis bus mažesnis už vienetą, o situacija ligoninėse ir intensyviosios terapijos skyriuose išliks stabili, galėsime pradėti laipsnišką taisyklių švelninimą šiose trijose srityse“, – sakė L. Wongas. Tai reikštų komandinio sporto atnaujinimą, daugiau veiklos vidurinėse ir aukštosiose mokyklose, taip pat galimybė to paties namų ūkio nariams iki penkių asmenų vakarieniauti kartu, teigė L. Wongas. Dabartiniai apribojimai riboja valgytojų skaičių iki dviejų prie vieno stalo.

Remiantis naujausiais Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, penktadienio vidurdienį naujų infekcijų skaičius buvo pakilęs iki 3637 nuo 3439 ankstesnę dieną. Į ligoninę paguldyti 1609 pacientai, iš kurių 338 sirgo sunkiai ir turėjo papildomai gauti deguonies, o 57 su sunkia būkle atsidūrė intensyviosios terapijos skyriuje (spalio 21 d. tokių buvo 61).

Kitos pastabos:

- Singapūras leis atvykti pilnai paskiepytiems keliautojams iš dar 15 šalių, reikalaujant laikytis karantino ne tam numatytose patalpose, bet jų pačių pasirinktoje gyvenamojoje vietoje. Tarp šių šalių patenka Indonezija, Malaizija, Vietnamas ir Jungtiniai Arabų Emyratai.

- Singapūras įsileis daugiau namų ūkių darbininkų – su sąlyga, kad prieš atvykdami jie pilnai paskiepys, – siekdamas patenkinti neatidėliotinus vietinių namų ūkių poreikius.

- Keliautojams iš mažos rizikos šalių, dalyvaujančių vadinamojoje vakcinuotos kelionių juostos programoje, nuo trečiadienio atvykus reikės atlikti tik vieną polimerazės grandininės reakcijos testą.

Dalintis
Nuomonės