„Mūsų nuomone, per anksti atšaukti aliarmo signalą“, – savo komentaruose rašė „Deutsche Bank AG“ strategai, vadovaujami Drausio Giacomellio iš Niujorko. Skatinimo pastangos „didžiąja dalimi nepakankamos norint įveikti užsitęsusią krizę, ir yra gyvybiškai svarbu, kad dabartinių priemonių pakaktų pažaboti pandemiją pasauliniu mastu. O ar to pakaks, vis dar neaišku“, sakė D. Giacomellio‘us.

Gelbėjimo priemonės – ir streso ženklai – vargiai byloja apie slūgstantį potvynį. Pietų Afrika, kurios skolinimosi reitingą tarptautinė reitingų agentūra „Moody’s Investors Service“ penktadienį sumažino iki „šlamšto“ lygio, gali pirmą kartą dėl finansinės pagalbos į Tarptautinį valiutos fondą (TVF), Johanesburgo leidinys „The Sunday Times“ citavo šalies finansų ministrą Titą Mbowenį.

Pietų Afrikos randas ankstyvoje pirmadienio Azijos prekyboje nukrito iki rekordinio lygio. Kinijos aukščiausio rango vadovai praėjusią savaitę pažadėjo išplėsti fiskalinį deficitą ir pardavinėti suverenius įsiskolinimus, taip siųsdami žinutę, kad Pekinas ruošiasi didesnio masto skatinimo programai. Filipinų centrinio banko valdytojas Benjaminas Dioklo‘as sekmadienį pranešė, kad politikos formuotojai yra pasiruošę paremti ekonomiką, dar labiau mažindami palūkanų normas ir pirkdami vyriausybinius vertybinius popierius.

Besiformuojančių rinkų akcijų vertė praėjusią savaitę šoktelėjo smarkiausiai nuo 2018 metų, o valiutos sustiprėjo, reaguodamos į pasaulines skatinimo priemones. Bet blogos nuojautos jausmas niekur nedingsta. „JPMorgan Chase &Co.“ prognozuoja besivystančių šalių valiutų kainų mėnesinius svyravimus, galimai didžiausius nuo pasaulinės finansų krizės piko, 2008 metų spalio. Besiformuojančių rinkų akcijų rinkos turbūt irgi laukia prasčiausias mėnuo nuo krizės laikų.

„Didelėse besivystančiose pasaulio ekonomikos rinkose – tokiose kaip Brazilija, Argentina, į pietus nuo Sacharos esančios Afrikos šalys, Indija, Tailandas ir Malaizija, – viruso protrūkis dar nepasireiškė visa jėga, – žurnale „Foreign Policy“ rašė Adamas Tooze‘as, Kolumbijos universiteto ekonomikos istorikas ir „Crashed“, 2008 metų krizės analizės, autorius. – Iškilus grėsmei jų gyventojams, šių valstybių viešieji finansai kaip niekad įtempti, finansinėse rinkose kyla sumaištis, daugelis besiformuojančių rinkų ekonomikos suduria su milžniškais sunkumais.“

Centriniai bankai imasi veiksmų

Singapūro centrinis bankas (Monetary Authority) savaitės pradžioje vėl sumažino savo valiutų koridorių ir sulėtino nuolydį iki nulinio lygio, kaip ir prognozavo ekonomistai.

Korėjos centrinis bankas skirs 12 mlrd. JAV dolerių bankams per savo pirmąjį dolerių injekcijų raundą, kartu su JAV federaliniu atsargų banku (FED) naudodamas valiutinių mainų mechanizmą.
Investuotojai atidžiai stebės Čilės centrinio banko posėdį, vyksiantį antradienį, mėgindami suprasti, ar bus imtasi papildomų pinigų švelninimo priemonių po to, kai kovą buvo skubiai sumažintos palūkanų normos.

Tą pačią dieną pasirodysiantys vasario mėnesio vario gamybos ir mažmeninės prekybos duomenys parodys, kiek stipri yra ekonomika, grimztanti į naują „Covid-19“ krizę. Čilės peso nuosmukis pastarąjį mėnesį buvo mažiausias, lyginant su kitomis Lotynų Amerikos valiutomis, rodo „Bloomberg“ surinkti duomenys.

Anot „Bloomberg Economics“, Egipto centrinis bankas ketvirtadienį greičiausiai išlaikys savo bazinę indėlių palūkanų normą, po to, kai per kovą vykusį neeilinį posėdį palūkanų norma buvo sumažinta net 300 bazinių punktų.

Gamybos rodikliai

Kinijos PVI indeksas kovą greičiausiai bus pakilęs nuo rekordinių žemumų, nes šalies ekonomika iš lėto vėl ima stotis ant kojų po užsitęsusio karantino dėl viruso protrūkio. Naujausi rodikliai bus skelbiami šią savaitę.

Tokia dinamika reikštų, kad ekonomika jau pasiekė žemiausią tašką, – teigė „Bloomberg Economics“. – Net jei ir taip, bet kokį pagerėjimą reiktų vertinti atsargiai. Neigiamos rizikos auga, virusui plintant viso pasaulio mastu.“

Investuotojai sutelkia dėmesį į tai, ar Kinijos įvestas plataus masto karantinas suveikė, atsižvelgdami į tai, kad gamyba atnaujinama, o apribojimus Hubėjuje planuojama atšaukti balandžio 8 dieną.

PVI rodikliai iš kitų besiformuojančių rinkų parodys, kokį pirminį poveikį ekonomikoms turėjo įvesti karantinai ir nuosmukis pasaulinėje prekyboje, pavyzdžiui, tokiose ekonomikose kaip Lenkija, Čekija, Vengrija, Rusija, Turkija, Nigerija ir Gana.

Pietų Afrikos gamybos PVI rodiklis kovą, palyginti su ankstesniu mėnesiu, greičiausiai nukrito nuo 44,3 iki 41,1 punkto; ar prognozės teisingos, paaiškės trečiadienį, kai bus paskelbti duomenys. Vasario mėnesio rodikliai buvo žemiausi per daugiau nei dešimtmetį.

Dauguma Azijos „Markit PVI“ kovo mėnesio rodiklių bus paskelbti trečiadienį, Indijos – ketvirtadienį. Vėlesni rodikliai dėl „Covid-19“ poveikio, lyginant su Kinija, gali būti dar silpnesni.

Pietų Korėja antradienį praneš pramonės gamybos duomenis, trečiadienį – prekybos duomenis, kurie leis susidaryti pirminį paveikslą apie pasaulinę paklausą kovo mėnesį.

Indonezijos infliacijos duomenys bus paskelbti trečiadienį, Pietų Korėjos – ketvirtadienį.

Brazilijoje vasario mėnesio nedarbo rodiklis, paaiškėsiantis antradienį, bus atidžiai stebimas, mėginant suprasti, kaip ekonomikai jau atsiliepė koronaviruso protrūkis. Antradienį bus paskelbtas ir biudžeto balanso perteklius, o trečiadienį – pramonės gamybos statistika.

„Aš pirmenybę teikiu Azijos besivystančių rinkų valiutoms, vertybiniams popieriams ir obligacijoms, visų pirma dėl jų sveikų mokėjimo balanso pozicijų, įspūdingo gebėjimo valdyti „Covid-19“ protrūkį“, – sakė Naderas Naeimis, „AMC Capital Investors Ltd.“ (Sidnėjus) dinamiškų rinkų skyriaus vadovas. – Lotynų Amerika yra patraukli vertinimo požiūriu, bet atsižvelgus į spartų užkrato plitimą ir didelę priklausomybę nuo vyriausybių paramos, regionas atsidūręs pavojingoje situacijoje, visų pirma dėl jos didelės einamosios sąskaitos ir didelio biudžeto deficito“.

Argentina ir Libanas

Argentina vargu ar įvykdys savo pradinį pačios pasirinktą skolos restruktūrizavimo terminą iki kovo 31 dienos, tuo tarpu pirmadienį pasirodysiantys sausio mėnesio ekonominės veiklos duomenys greičiausiai bylos apie stagnuojančią ekonomiką. Penktadienį vyriausybė skelbs duomenis apie mokestines pajamas.

Libanas penktadienį pradėjo derybas dėl šalies 90 mlrd. dolerių skolos naštos restruktūrizavimo, pažadėjęs pristatyti išsamų savo „palūžusios“ ekonomikos atsigavimo planą iki šių metų pabaigos.