Naujajame Džersyje gyvenanti paauglė Feroza Aziz paskelbė keletą vaizdo įrašų, kurie iš pradžių atrodo kaip makiažo pamokėlės, tačiau netrukus virsta aštriais priekaištais Kinijai dėl elgesio su musulmonais uigūrais.

Viename vaizdo klipe ji sako: „Taigi, pirmiausia paimkite savo blakstienų rietiklį ir užrieskite blakstienas, tada tuo pačiu išmaniuoju telefonu, kurį dabar naudojate, paieškokite, kas vyksta Kinijoje.“

„Pamaniau, kad jeigu šie įrašai bus panašūs į makiažo pamokėles, žmonės norės juos žiūrėti, – anksčiau CNN sakė F. Aziz. – Kai tiesiai šviesiai kalbėjau apie musulmonus uigūrus, vaizdo įrašas buvo pašalintas.“

Pekine įsikūrusiai įmonei „ByteDance Inc.“ priklausančios programėlės „TikTok“ valdytojai įvardijo „žmogiškąją klaidą“, teisindamiesi, kodėl buvo pašalintas F. Aziz vaizdo įrašas.

Ilgame pareiškime jie nurodė, kad ankstesnė paauglės paskyra buvo panaikinta, nes ji paskelbė vaizdo įrašą, kuriame buvo Osamos bin Ladeno atvaizdas. Tokio pobūdžio turinys pažeidžia naudojimosi programėle taisykles. Valdančiosios įmonės teigimu, F. Aziz vaizdo įrašas neprieštarauja nustatytiems standartams ir neturėjo būti pašalintas, laimei, jis buvo nepasiekiamas vos 50 minučių. „TikTok“ valdytojai sakė atliekantys platesnį turinio stebėsenos ir vertinimo proceso tyrimą.

Jungtinių Amerikos Valstijų įstatymų leidėjai išreiškė susirūpinimą, kad augantis programėlės populiarumas kelia grėsmę nacionaliniam saugumui, įskaitant Kinijos vyriausybės vykdomą cenzūrą.

JAV taip pat apkaltino cenzūra ir kitas Kinijos technologijų įmones, pavyzdžiui, „Huawei Technologies Co.“, bei ėmėsi sankcijų prieš vaizdo stebėjimo kamerų gamintoją „Hangzhou Hikvision Digital Technology Co. Ltd.“ dėl dalyvavimo konflikte Sindziange.

Šis incidentas yra naujausias smūgis įmonėms, laviruojančioms tarp Kinijos politikos vingrybių bei priešiška JAV vyriausybės ir naudotojų reakcija.

Neretai ir kitose pasaulio šalyse jų veiksmai laikomi pataikavimu Kinijos politinėms ambicijoms.

Spalio mėnesį Kinijos valstybinė televizija atšaukė visas Nacionalinės krepšinio asociacijos (NBA) transliacijas, kai viena lygos komanda oficialioje „Twitter“ žinutėje nurodė palaikanti prodemokratiškus protestuotojus Honkonge.

Be to, beveik visi Kinijos rėmėjai nutraukė ryšius su NBA. Taip pat reikia paminėti, kad JAV animacijos studijos „Dreamworks Animation“ filmas vaikams buvo uždraustas Vietname, nes jame rodomas Pietų Kinijos jūros žemėlapis, atspindintis plačius ir daugelio užginčytus Kinijos teritorinius užmojus.