Kaip praneša „Buzzfeed News“, ministro pirmininko pavaduotojas stengiasi atsiriboti nuo artimo bendražygio Gianlucos Savoini, kuris, kaip liudija įrašas, stengėsi iš trijų rusų išpešti neteisėtą finansavimą partijai. Šis skandalas nuo praėjusios savaitės yra užvaldęs visą Italijos žiniasklaidą.

G. Savoini taip pat dalyvavo liepos 4 d. Romoje vykusioje vakarienėje su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, nors M. Salvini tvirtina nežinantis, kaip jo bendražygis galėjęs ten atsidurti. „Paklauskite jo paties, – remiantis „Ansa“, penktadienį pareiškė jis. – Norėčiau sutelkti dėmesį į rimtesnius klausimus.“

Tačiau sekmadienį ministras pirmininkas Giuseppe Conte jo išsisukinėjimus paneigė, pareiškęs, kad G. Savoini iš tiesų pakvietė M. Salvini kabinetas.

Vakarų lyderiams mėginant suvokti Rusijos veiksmų mastą, kuriuo bandoma pakenkti jų demokratijai, „Buzzfeed“ pranešime teigiama, kad galingiausias vidinis Europos Sąjungos priešininkas galimai bendradarbiauja su Kremliumi. M. Salvini priešinosi Prancūzijos ir Vokietijos sprendimams, pakartotinai ragindamas ES panaikinti sankcijas Rusijai.

Kaip ir 2016 m. JAV prezidento rinkimuose, Rusija siekė užkirsti kelią demokratiniam procesui mažiausiai penkiolikoje ES valstybių, įskaitant Vokietiją, Prancūziją ir Ispaniją, teigiama praėjusių metų Senato pranešime, kuriame V. Putinas įvardijamas kaip darantis „piktavališką įtaką“.

Byla atidaryta

G. Savoini, kuris yra Lombardijos Rusijos asociacijos prezidentas, praėjusių metų spalio mėnesį Maskvoje susitiko su trimis neidentifikuotais rusais ir aptarė būdus, kuriais būtų galima finansuoti M. Salvini partiją „Lyga“, liepos 10 d. pranešė „Buzzfeed“, cituodamas pokalbio įrašą. Milano prokurorai pradėjo išankstinį tyrimą dėl galimo Rusijos finansavimo „Lygai“.

M. Salvini, kuris taip pat yra Italijos vidaus reikalų ministras, paneigė, kad jo partija yra gavusi kokį nors Rusijos finansavimą. Praėjusią savaitę išplatintame pareiškime premjero pavaduotojas pareiškė, kad jis „niekada nepaėmė iš rusų nei rublio, nei euro, nei dolerio, nei butelio degtinės“.

Daugiau nei dvidešimt metų dirbęs „Lygai“, M. Salvini iškilo į viešumą tik pernai, kai Romoje prisijungė prie populistinės koalicijos kaip jaunesnysis partneris. Jo mokėjimas išnaudoti socialinę žiniasklaidą ir „eilinio piliečio“ persona užgavo jautrią stygą italų širdyse, ir nuo pat gegužės mėnesį vykusių Europos Parlamento rinkimų, kuriuose jis nuskynė pergalę, M. Salvini siekia sustiprinti savo įtaką vyriausybei.

Sekmadienį vakare, remiantis „Ansa“ pranešimu, G. Conte patvirtino, kad vis dar pasitiki M. Salvini, tačiau reikalauja daugiau skaidrumo.

Vis dar populiarus

Paviešintas įrašas nebūtinai pakenks M. Salvini populiarumui – šiaip ar taip, italai, nepaisydami galybės skandalų, ištikimai palaikė V. Putino bičiulį Silvio Berlusconi, – tačiau gali sustiprinti nesutarimus su koalicijos partneriu, antikorupcijos judėjimu „Penkios žvaigždės“.

Daugelis M. Salvini sąjungininkų ragina jį nutraukti ryškius su „Penkiomis žvaigždėmis“ ir surengti paankstintus rinkimus. Šio mėnesio apklausoje „Lygos“ populiarumas išaugo iki 38 proc. ir beveik siekia 40 proc. ribą, nuo kurios „Lyga“ galėtų tikėtis parlamento daugumos.

Po G. Conte pranešimo buvęs ministras pirmininkas Paolo Gentiloni paragino M. Salvini atsistatydinti.

„Tas, kuris melais dangsto apgaulę, negali būti demokratinės šalies vidaus reikalų ministru“, – tviterio žinutėje teigė opozicinės demokratų partijos lyderis P. Gentiloni.