Nors šalys, nuo Baltijos iki Juodosios jūros regionų, išvengė rekordinio nuosmukio, kokį patyrė didžiosios Vakarų Europos valstybės, gamyklų, parduotuvių ir paslaugų įmonių uždarymas skaudžiai kirto įmonių pelningumui ir padidino nedarbą.

Penktadienio duomenys parodys, kad Lenkijos, Vengrijos ir Rumunijos ekonominis augimas nuo 2019 metų pabaigos sumažėjo perpus, o Čekijos ir Slovakijos ekonomikos susitraukė, skelbia „Bloomberg“ remdamasi savo atliktais tyrimais.

Euro zona, laikoma pagrindiniu regiono eksporto centru, pirmąjį ketvirtį pademonstravo rekordinį susitraukimą, išryškindama sunkius iššūkius Rytų Europos gamintojams.

Kaip nurodo „Skoda Auto“ valdybos narys Klausas-Dieteris Schurmannas, didžiausioje Čekijos bendrovėje, laikomoje pagrindiniu šalies gamybos būklės matu, per mėnesį trukusį veiklos sustabdymo laikotarpį automobilių gamyba smuko daugiau nei 100 000 automobilių. Bendri automobilių pristatymai per pirmuosius tris mėnesius, palyginti su analogišku praėjusių metų ketvirčiu, sumažėjo maždaug ketvirtadaliu.

„Jaučiame labai stiprų koronaviruso pandemijos ir priemonių, įvestų jai suvaldyti, ekonominį poveikį“, – sakė K.-D. Schurmannas.

Gresiančios recesijos ES buvusiose komunistinėse narėse prognozės atgaivina prisiminimus apie skausmingas regiono pertvarkas prieš daugiau nei tris dešimtmečius. Juodžiausiu laikotarpiu bendras BVP nuosmukis svyravo nuo maždaug 13 proc. Lenkijoje ir tuometinėje Čekoslovakijoje iki 25 proc. Bulgarijoje bei Rumunijoje ir iki 40 proc. Baltijos regiono valstybėse.

U formos atsigavimas

Net Lenkijos ekonomika, kurią Europos Komisija priskiria prie labiausiai atsparių koronaviruso pandemijai narių iš visų 27 Bendrijos ekonomikų, manoma, šiais metais susitrauks 4,3 procento.

Kad ir kaip būtų, karantino priemonės palaipsniui atšaukiamos visame pasaulyje, pareigūnai vis dažniau žada greitą atsigavimą.

„Skoda“ konkurentė „Dacia Renault Romania“ jau praneša apie užsakymų atsigavimą Vokietijoje, Prancūzijoje ir Jungtinėje Karalystėje, teigia įmonės generalinis direktorius Christophe‘as Dridis.

„Aš tikiuosi U formos atsigavimo Vengrijoje, – sakė „OTP Bank Nyrt“, didžiausio Vengrijos kreditoriaus, pirmininkas ir vyriausiasis valdytojas Sandoras Csanyis. – Jeigu euro zona atsigaus gana greitai, tuomet ir Vengrija atsigaus.“

Rytų ES ekonomikos greičiausiai ir toliau sparčiau augs nei Vakarų Europos šalys, nes jos yra vis dar vijimosi stadijoje, teigia Beata Javorcik, Europos rekonstrukcijos ir plėtros banko (ERPB) vyriausioji ekonomistė. Jos ir sureagavo greičiau nei tokios šalys kaip Prancūzija, Ispanija ir Jungtinė Karalystė, ir taip išvengė mažiau mirčių nuo viruso.

„Joms COVID-19 smogė vėliau, tad jos turėjo laiko pamatyti, kas vyksta Italijoje, prieš pačioms susiduriant su šiuo virusu, – sakė B. Javorcik. – Tad kai COVID-19 kirto jų sienas, jos anksti ėmėsi itin ryžtingų veiksmų.“