Po 8 milijonus dolerių kainavusios renovacijos, kurią atliko Artemo Lebedevo studija – ta pati, kuri sukūrė naują Maskvos metro žemėlapio dizainą, – liepos mėnesį A. Mordašovo „Severstal PJSC“ atvėrė lankytojams savo plieno gamyklos duris. Grupės moka mažiau nei 12 dolerių už asmenį, o individualus turas gali kainuoti virš 170 dolerių, įskaitant apsilankymą naujoje 30 metrų ilgio apžvalgos galerijoje ir metalurgijos muziejuje.

Tobulindamas turizmo projektą, A. Mordašovas pasinaudojo plačia savo verslo imperija. „Severstal“ oro linijos palaiko susisiekimą su miestu, o kelionių agentūra „TUI AG“ – A. Mordašovo šeima yra jos didžiausia investuotoja – plieno gamyklą reklamuoja kaip vietą, kurią verta aplankyti per atostogas.

Užsisakę ekskursiją skambiu pavadinimu „Čerepovecas – karšta Rusiškos šiaurės širdis“, turistai gali užbaigti apsilankymą tapytojo namuose, vienuolyne ir muziejuje smagiu vizitu į aukštakrosnę. Jaunesni istorinio Vologdos regiono lankytojai taip pat gali užsukti į Senio Šalčio – rusiško Kalėdų Senelio – namus Didžiojo Ustiugo mieste.

A. Mordašovas turi svarią priežastį reklamuoti Čerepovecą: baigęs studijas 1988 m. jis sugrįžo dirbti ekonomistu vietinėje plieno gamykloje, ir dabar jo akcijų paketas „Severstal“ sudaro daugiau kaip pusę jo grynosios vertės – kuri siekia maždaug 19,3 milijardų dolerių.

Asociatyvi nuotr.
Nors A. Mordašovas ir toliau tebegyvena Čerepovece, iniciatyva neapsiriboja vien milijardieriaus nostalgija savo kuklioms ištakoms. Remiantis federaline statistika, Rusijos regioninis turizmas per penkerius metus iki 2018 m. išaugo net keturis kartus.

Pasak „Severstal“ atstovės spaudai, šios ekskursijos taip pat skirtos sudominti žmones karjera Rusijos plieno pramonėje, kuriai trūksta kvalifikuotos darbo jėgos.

„Stereotipas, kad metalurgija yra labai konservatyvi pramonės šaka, kurioje procesai bėgant metams nesikeičia ir kurioje nėra vietos naujovėms bei skaitmeninėms technologijoms, mums tikrai nepadeda“, – teigė bendrovės atstovė. Kelionės į lydyklą gali padėti tuos stereotipus sugriauti, pridūrė ji.

A. Mordašovo kompanija nėra vienintelė Rusijos plieno gamintoja, plėtojanti pramoninį turizmą.

„Magnitogorsk Iron & Steel Works PJSC“ taip pat pradėjo siūlyti ekskursijas po savo lydyklą Uralo kalnuose. „Novolipetsk Steel PJSC“ siūlo nemokamas ekskursijas mokykloms ir pramonės kolegijoms, o į maršrutą yra įtrauktas ir fabrikui priklausantis zoologijos sodas.