„Aš valgau, miegu, rengiuosi iš pinigų, kuriuos uždirbu pats, – sakė devyniolikmetis A. Fridmanas, kurio tėvas, Michailas Fridmanas, valdo 13,7 mlrd. dolerių vertės turtą, kaip rodo „Bloomberg Billionaires Index“ duomenys.

Jaunesnysis A. Fridmanas grįžo į Maskvą pernai, baigęs vidurinę mokyklą šalia Londono. Prieš penkis mėnesius jis įkūrė „SF Development“, prekybos agentų įmonę, turinčią penkis darbuotojus ir uždirbančią 405 000 dolerių pajamų. Kita verslovė platina kaljanų produkciją Maskvoje. O kur dar „BloggerPass“, internetinė rinkodaros įmonė, kuri turėtų debiutuoti šių metų vasarį.

Nors verslą plėtoja savarankiškai, be tėvo kišimosi, Aleksandras, be abejonės, naudojasi jo ryšiais. „SF Development“ platina produktus tėvo mažmeninėms parduotuvėms, be kitų klientų. A. Fridmanas kitaip mato šią situaciją, sakydamas, jog vadybininkai nedės prekių į lentynas tik dėl to, kad jis yra savininko sūnus.

Tokia ypatinga verslininkystės forma vis dar ryški šalyje, kur verslo titanai dažnai įdarbina savo vaikus, kad apmokytų juos verslumo niuansų Rusijoje. 42-jų metų Olga Rašnikova, plieno magnato Viktoro Rašnikovo duktė, yra tėvo valdomos „Magnitorsko Iron&Steel Works PJSC“ valdybos narė. 37-erių metų Andrejus A. Gurjevas yra „Phosagro“ trąšų gamintojos, įkurtos jo tėvo, Andrejaus G. Gurjevo, pagrindinis vykdomasis direktorius.

Iš rankų į rankas

Yra ir tokių, kurie jau perdavė turtus savo paveldėtojams. Pernai plieno magnatas 54-erių Aleksejus Mordašovas perdavė 1,7 mlrd. dolerių vertės turtą sūnums Kirilui ir Nikitai. 71-ų Jevtušenkovas padovanojo 5 proc. savo kontroliuojamo konglomerato „Sistema“ akcijų sūnui Feliksui. 63-jų metų milijardierius Leonidas Fedunas perdavė 1,4 mlrd. dolerių vertės „Lukoil PJSC“ akcijų paketą savo vaikams, Antonui ir Jekaterinai.

Pasauliniu mastu superturtuoliai ruošiasi didžiausiam turto perdavimui per visą istoriją. Rusija čia išsiskiria, nes šalies teisinė sistema ne per labiausiai remia tuos, kurie nori perduoti savo turtą. Šalies verslo aplinka priklauso labiau nuo neoficialių susitarimų bei garantijų.

„Mano tėvas man pasakojo, kad mūsų šalyje verslas bei politika glaudžiai persipynę, – sakė Aleksandras, pridurdamas, kad jo tėtis jam nuolat kalbėjęs apie planus perduoti savo turtus labdarai. – Gyvenau suprasdamas, kad nepaveldėsiu jokio turto.“

Michailas Fridmanas yra vienas iš „Alfa Group“ steigėjų, kurią paskutinėmis komunizmo dienomis jis įkūrė kartu su dviem bendramoksliais, Germanu Chanu ir Aleksejumi Kuzmičevu. Dabar investicinė bendrovė turi „Alfa Bank“, penkto didžiausio Rusijos kreditoriaus, akcijų, taip pat dalį X5, šalies didžiausios maisto mažmenininkės. 2013 metais jis buvo vienas iš investicijų grupės „LetterOne“, dirbančios energetikos bei technologijų sektoriuose, įkūrėjų. M. Fridmanas taip pat garsėja kaip vienas kiečiausių Rusijos verslininkų.

„Mes valdome savo verslą agresyviai, bet sąžiningai, – atsakė Aleksandras Fridmanas, paklaustas, kokių pamokų išmoko iš savo tėvo. – Mano tėvas visada man sakydavo: „Aš turiu partnerių kiekviename projekte. Jeigu nori uždirbti, privalai sugebėti dalintis.“

Praleisti metai

Jaunesnysis A. Fridmanas planavo nuo rugsėjo mokytis Niujorko universiteto (NYU) Sterno verslo mokykloje, bet nusprendė metus praleisti. Šiuo metu jis svarsto atsisakyti NYU planų ir visą laiką bei jėgas paskirti savo verslovėms.

„Aš turiu draugų, kurie baigė Jeilio universitetą, dabar jiems 23-eri ir jie uždirba nuo 80 000 iki 100 000 dolerių, dirbdami po šešiolika valandų per parą, – sakė jis. – Galima uždirbti ir daugiau pinigų, ir išmintingesniais būdais.“