„Alrosa“ pasiskiepijusiems darbuotojams siūlo loterijoje laimėti sniego motociklą ir „Hyundai Solaris“, „Evraz“ ir „Severstal“ siūlo laimėti grynuosius pinigus ir kitus prizus, „Magnitogorsk Iron & Steel“ po skiepo suteikia papildomą poilsio dieną, o „Phosagro“ pasiskiepijusiems leidžia be eilės gauti apmokamas keliones į kurortus.

Šitoks dosnumas padėjo didelių kompanijų paskiepytų darbuotojų procentui viršyti šalies vidurkį, tačiau jis taip pat atskleidžia korporacinės politikos pastangas įveikti vyriausybės nesugebėjimą įtikinti žmonių, kad Rusijoje sukurtos vakcinos yra saugios. Ši nesėkmė prisideda prie naujo „Covid-19“ protrūkio visoje šalyje, dėl kurio naujų infekcijų skaičius pakilo iki penkių mėnesių rekordo.

„Korporacinės pastangos yra didžiulės, tačiau jos tik įrodo, kad neįkalbinėdami, nepropaguodami ir neragindami daugelio žmonių nepriversime pasiskiepyti“, – teigė nepriklausomos apklausų agentūros „Levada Center“ direktorius Denisas Volkovas.

Kompanijų įtaka yra reikšminga, nes Rusiją vis dar valdo didelės korporacijos, o beveik pusė darbingo amžiaus rusų dirba vidutinėse ir didelėse įmonėse, skelbia šalies statistikos agentūra.

Tačiau jau ir valdžia yra priversta įsikišti, nes „Covid-19“ protrūkis Rusijoje, kurį skatina plintantis labai užkrečiamas delta variantas, vis stiprėja. Praėjusią savaitę Maskva liepė pasiskiepyti 2 milijonams darbuotojų, o keli kiti regionai pasekė sostinės pavyzdžiu.

Lėtas procesas

Lėtas tautos vakcinavimas parodė, kad procesas „nebuvo toks efektyvus, kokio norėtume“, penktadienį žurnalistams sakė Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas. Tačiau, pasak jo, planų dėl visuotinių privalomų skiepų nėra.

Rusijos kompanijos buvo ankstyvos „Sputnik V“ vakcinos propaguotojos, ir daugybė vadovų pasiraitojo rankoves, tapdami įkvepiančiais pavyzdžiais. Kai vakcinų atsargos tapo plačiau prieinamos, daugelis siūlė nemokamą vakcinaciją darbovietėse darbuotojams ir jų šeimoms.

Šalies mastu vos 12 proc. rusų gavo bent vieną skiepą. Prezidentas Vladimiras Putinas paragino iki rudens paskiepyti bent 60 proc. gyventojų – JAV ir didžioji Vakarų Europos dalis jau artėja prie šios ribos.

Nors Rusijos ekonomika pernai pranoko visas prognozes, naujasis atvejų šuolis gali pakenkti trečiojo ketvirčio paklausai, teigė „Bloomberg Economics“ analitikas Scottas Johnsonas.

Nebijo

„Verslui svarbu apsisaugoti nuo trečiosios pandemijos bangos“, – sakė Andrejus Gurijevas, trąšų gamintojo „Phosagro“, kuris savo siūlomomis paskatomis sugundė pasiskiepyti beveik pusę iš 18 000 darbuotojų, vykdantysis direktorius.

Didžiausia pasaulyje deimantų gamintoja „Alrosa“ pranešė, kad daugiau nei 10 000 jos darbuotojų pradėjo skiepijimo procesą ir 29 proc. jau yra pilnai paskiepyti.

Vis dėlto žmones atbaido nepasitikėjimas vyriausybe ir atsainus požiūris į pandemiją. „Levada Center“ gegužės mėnesio apklausoje nustatė, kad 55 proc. rusų nebijo pasigauti „Covid-19“.

„Daugelis sako, kad tol, kol negaus aiškaus darbdavio ar vyriausybės signalo skiepytis, tol ir nesiskiepys“, – sakė D. Volkovas.