Ši klastinga situacija darosi įprasta visuose Rusijos namų ūkiuose, nes dėl koronaviruso sustojo beveik visa šalies ekonomika. Prezidentas Vladimiras Putinas didžiuojasi vienu žemiausių nedarbo rodiklių pasaulyje, tačiau pandemija išryškina nelanksčios sistemos trūkumus.

Tokia padėtis dar labiau gilina gyventojų skurdą tuo metu, kai V. Putinui žūtbūt reikia padidinti savo populiarumą po penkerių metų stagnacijos ir mažėjančių žmonių pajamų. Jo reitingai yra nusiritę iki žemiausio lygio nuo 2014 m., o dėl karantino sukelto nuosmukio kai kuriose Rusijos vietose jau kyla protestai. Prognozuojama, kad šiemet ekonomika susitrauks net 6 proc.

„Žmonės kol kas su tuo taikstosi, nors žino, kad kitose šalyse parama dosnesnė, – teigia Natalija Zubarevič, Maskvoje įsikūrusio Nepriklausomo socialinės politikos instituto regioninių tyrimų vadovė. – Jie nedrįsta skųstis, nes nori po karantino sugrįžti į darbą. Kokių politinių pasekmių tai atneš, galima tik paspėlioti.“

Pastarosiomis dienomis koronaviruso atvejų Rusijoje padaugėjo, o per savaitgalį jie viršijo 120 000. Praėjusį mėnesį Maskvoje įsikūręs Strateginių tyrimų centras surengė apklausą, kurioje dalyvavo 1700 įmonių: rezultatai parodė, kad nuo kovo pabaigos, kai buvo įvestas karantinas, ketvirtadalis kompanijų dalį darbuotojų išleido nemokamų atostogų. Beveik 80 proc. jų prognozuoja, kad atlyginimai sumažės apytikriai 17 proc.

Įdarbinimo agentūros „SuperJob“ įkūrėjas Aleksejus Zacharovas skaičiuoja, kad maždaug 15 proc. darbuotojų šiuo metu nedirba, o jei karantinas tęsis iki gegužės pabaigos, darbo nebeturės net 25 milijonai. Tokia padėtis suduos smūgį pajamoms, kurios prieš prasidedant pandemijai tik pradėjo grįžti į 2013 m. lygį.

„Viena didžiausių šios krizės pralaimėtojų bus vidurinioji klasė, – teigia Maskvoje įsikūrusios Aukštosios ekonomikos mokyklos rektorius Jaroslavas Kuzminovas. – Tai ženkliai sumažins ekonomikos inovatyvumą, jos lankstumą ir augimo potencialą.“

Jelena, dirbanti didžiausioje Rusijos sporto prekių parduotuvėje „Sportmaster“, prisipažįsta, kad darbo valandas ir atlyginimą jai sumažino perpus – ir jai dar pasisekė. Ji svarsto, kad maždaug 80 proc. jos bendradarbių už Maskvos ribų šiuo metu yra išėję nemokamų atostogų.

Vyriausybės pagalba daugiausia buvo skirta didelėms valstybinėms kompanijoms, kurios iki šiol beveik neatleido savo darbuotojų. „Sportmaster“ atstovas spaudai Sergejus Agibalovas teigia, kad daugelis atlyginimų buvo sumažinti trečdaliu, nes valstybės parama nepadengia nuostolių, patirtų dėl parduotuvių uždarymo. Pasak jo, kai kurie darbuotojai pasinaudojo nemokamomis atostogomis savo iniciatyva, norėdami pademonstruoti „lojalumą ir pasirengimą“ palaikyti darbdavį.

„Mes įspėjome banką apie sumažėjusias pajamas, tačiau mokėti būsto paskolą vis tiek teks, – sako Jelena, nenorėjusi nurodyti savo pavardės, nes bijo oficialaus papeikimo. – Palūkanos vis tiek kaupsis.“

V. Putinas nuo kovo pabaigos iki gegužės 11 d. paskelbė „neveiklumo“ laikotarpį, tačiau darbuotojai, jei tik gali, ir toliau dirba nuotoliniu būdu, o darbdaviai vis tiek turi mokėti atlyginimus. Kovo mėnesį V. Putinas pareiškė, kad „svarbiausia užduotis“ kompanijoms yra išlaikyti stabilumą ir neleisti augti nedarbui.

Vyriausybė nuo balandžio pradžios iki birželio imtinai padidino bedarbio pašalpą nuo 8000 iki 12 000 rublių (162 dolerių), tačiau ši suma vos padengia pragyvenimo išlaidas net skurdžiausiose šalies vietovėse. Vyriausybė nesiryžta praimti šalies 165 milijardų dolerių dydžio „juodos dienos“ fondo tuo atveju, jei naftos, pagrindinio Rusijos eksporto, kainos taip ir neatsigaus.

Sergejus, 35-erių metų pardavimų vadovas, dirbantis dideliame automobilių salone Maskvoje, sako, kad jam su bendradarbiais buvo liepta pasirašyti sutartį, esą jie sutinka su nemokamomis atostogomis iki gegužės pabaigos. Vietoj pilnos balandžio algos jiems buvo sumokėtas 17 000 rublių avansas – su pažadu likusią dalį sumokėti vėliau.

„Atsisakyti pasirašyti sutartį tiesiog nebuvo kaip, – sako jis, taip pat neišduodamas savo pavardės, nes bijo prarasti darbą. – Mums pasakė: jei nepasirašysi, būsi atleistas pats pirmas, vos tik viskas sugrįš į vėžes.“

Ką sako mūsų ekonomistai

„Nelanksti Rusijos darbo rinka gali tapti privalumu, jei darbuotojų išlaikymas palengvins kompanijų atsigavimą. Tačiau be didesnės vyriausybės paramos įmonės vis tiek perduos savo skaudulius namų ūkiams“, – Scottas Johnsonas, „Bloomberg Economics“.