Šalies gamintojai, kurie šiais metais apribojo naftos gręžimo veiklos apimtis trečdaliu, 2021 metais gali jas sumažinti dar 20 procentų, sakė Vitalis Dokunichinas, vyriausiasis „Eriell Russia“ vykdomasis direktorius.

Rusija šiais metais inicijavo beprecedentį gavybos mažinimą pagal susitarimą su Naftą eksportuojančių šalių organizacija (OPEC), kuris turėtų galioti iki 2022 metų balandžio. Nors tokie veiksmai padėjo palaikyti žaliavinės naftos kainas, koronaviruso protrūkiams vėl suaktyvėjus, joms vėl daromas spaudimas.

OPEC ir jos sąjungininkai taip pat diskutuoja, ar imtis realizuoti planus švelninti apribojimus nuo sausio.

„2021 metai nežada nieko per daug gero naftos paslaugų teikėjams Rusijoje“, – interviu sakė V. Dokunichinas.

„Ekspertams prognozuojant prislopintą paklausą, vyksta labai konkrečios diskusijos dėl gręžimo darbų apimčių mažinimo“, – sakė jis, turėdamas galvoje derybas su „Eriell“ klientais ir diskusijas visoje pramonės šakoje. Pokalbiai su gamintojais vyksta po trumpo atokvėpio vasarą, kai gręžimo veiklos apimtys, reaguodamos į trumpalaikį naftos kainų atsigavimą, liovėsi smukusios, sakė jis.

Prognozuojama, kad naftos telkinių plėtros išlaidos Rusijoje ir buvusioje Sovietų Sąjungoje šiais metais sumažės iki 38,7 mlrd. JAV dolerių, rodo „Evercore ISI“ duomenys. Dėl to šis regionas gali tapti trečias iš labiausiai nukentėjusiųjų dėl žaliavinės naftos rinkos griūties, po Šiaurės Amerikos ir Afrikos.

Rusijos naftos paslaugų rinka 2020-2021 metais gali susitraukti perpus, palyginti su praėjusiais metais, „Energy Policy“ žurnalo rugsėjo mėnesio numerio skiltyje rašė šalies energetikos ministras Aleksandras Novakas.

Tarp pagrindinių „Eriell“ klientų reikia paminėti „Gazprom Neft PJSC“, dujų milžinės „Gazprom“ naftos padalinį, ir didžiausią suskystintų dujų gamintoją „Novatek PJSC“. Abi bendrovės, kaip ir svarbiausios Rusijos naftos gamintojos „Rosneft PJSC“ ir „Lukoil PJSC“, neatsiliepė į „Bloomberg“ prašymus pakomentuoti 2021 metų gręžimo veiklos planus.

„Baker Huges Co. Schlumberger Ltd.“ atsisakė komentuoti savo 2021 metų Rusijos gręžimo rinkos prognozės. „Halliburton Co.“ ir didžiausia Rusijos nepriklausoma naftos paslaugų bendrovė „Eurasia Drilling Co. Ltd.“ neatsiliepė į prašymus pateikti savo pastabas.

Pagal OPEC+ susitarimą bendrovė „Lukoil” apribojo savo operacijas mažiau ekonomiškame projekte ir atokiuose telkiniuose, kur komunikacijos gali būti ribotos, praėjusią savaitę skelbė naujienų agentūra „Interfax“, cituodama bendrovės prezidento Vagitą Alekperovą.

Greitas atsigavimas

Ministerija ir naftos gamintojai tiki, kad Rusijos gamybos apimtys galės būti gana greitai atkurtos, kai susitarimas baigs galioti. Vis dėlto lėtesni gręžimo darbai neeksploatuojamuose telkiniuose, tarp jų – ir Arktyje, gali pristabdyti pajėgumų augimą vykdant projektus, kurie, Rusijos vertinimu, yra būsimo spartaus augimo variklis.

„Mažesnės gręžimo veiklos apimtys nulems mažesnę gamybą daugiausia vilčių teikiančiuose naujuose telkiniuose, kurių eksploatavimas tik prasideda, – sakė V. Dokunichinas. – Kalbant apie naujus Arkties telkinius, darbų atidėjimas gali užtrukti kelerius metus.“

Planai mažinti naftos gręžimo veiklą kitais metais dar nėra galutinai patvirtinti, sakė Dmitrijus Marinčenka, vyresnysis „Ftich Ratings“ direktorius. Anot jo, Rusijos gamintojai yra labai lankstūs. Tačiau, jeigu pasaulinė paklausos atsigavimas sulėtės, priversdamas OPEC+ pratęsti savo paktą,

Kaip teigia D. Marinčenka, Rusijos gamintojai gali nuspręsti atidėti planuotus gręžimo darbus naujuose neeksploatuojamuose telkiniuose iki 2022-23 metų, tad gamybos pajėgumų augimo smukimas gali užsitęsti vienus-dvejus metus.

Kad paremtų nelengvus laikus išgyvenantį sektorių ir pasiruoštų laikotarpiui, kai OPEC+ padidins gamybos apimtis, Rusijos energetikos ministerija parengė planą išgręžti apie 2 700 naftos gręžinių iki 2022 metų balandžio. Susitarimui baigus galioti, šie gręžiniai būtų užbaigti ir parengti darbams, ir tai, savo ruožtu, padėtų paspartinti Rusijos gamybinių pajėgumų atsigavimą.

Pasak V. Dokunichino, jei tokius tikslus pavyktų įgyvendinti, gręžinių, sudarančių apie 10-15 proc. Rusijos rinkos, gręžimas galėtų palaikyti paslaugų pramonę. Rusijos naftos paslaugų versle „jaučiamas skirtumas, kai jūsų užsakymai sumažėja 20 ar 30 procentų“, sakė jis. „Tai reiškia, kad jūs arba vis dar gyvi, arba jau bankrutavę“, – pridūrė V. Dokunichinas.