Šalies eksportuotoja „Gazprom PJSC“ pirmadienio aukcione, vykstančiame kas mėnesį, ir vėl nusprendė neužsakyti jokių papildomų pajėgumų vamzdynuose, kad galėtų gabenti degalus į vakarus per Ukrainą. Maža to, neužsakyta jokių pajėgumų vasario mėnesį gabenti dujas į Vokietiją per Malnovo dujų apskaitos stotį, kur baigiasi Rusijos Jamalo–Europos dujotiekis.

Po aukcionų Nyderlandų etalono kito mėnesio pristatymo dujų ateities sandoriai trumpam sumažino nuostolius, bet vis tiek Amsterdame dienos prekyboje jų kaina buvo 4,2 proc. mažesnė, 83,31 euro už megavatvalandę. Kiek anksčiau kainos nukrito net 7,8 procento.

Europą kamuoja viena iš skausmingiausių energetikos krizių per kelis dešimtmečius. Žemyno dujų atsargos šiuo metų laiku yra mažiausios per visą istoriją, o šildymo sezonas dar toli gražu nesibaigė.
Nors suskystintų gamtinių dujų (SGD) kroviniai iš Jungtinių Valstijų padėjo regionui šiek tiek atsigauti šią žiemą, srautai iš pagrindinio kuro tiekėjo, Rusijos, tebėra gerokai mažesni nei įprastai.

Susirūpinimas dėl galimų karinių veiksmų Ukrainoje taip pat stiprina netikrumą dėl Rusijos energijos eksporto.

„Šiandieninio aukciono rezultatus bus ypač sudėtinga interpretuoti“, – prieš aukcioną kalbėjo Tomas Marzecas–Manseris, ICIS Europos dujų ir SGD analitikas.

Gruodį „Gazprom“ užsisakė apie 21 proc. Malnovo dujų apskaitos stoties pajėgumų sausio mėnesiui, tačiau kol kas šį mėnesį jokių srautų nefiksuota. Dabartinis dujų tiekimas per Ukrainą taip pat daug mažesnis už 109,6 mln. kubinių metrų per parą kiekį, kokį „Gazprom“ gali transportuoti pagal savo ilgalaikę tranzito sutartį. Rusijos teigimu, taip yra dėl mažesnės paklausos iš Europos pirkėjų.

„Tad akivaizdu, kad mėnesiniai užsakymai nebėra tinkamas rodiklis, rodantis galimą įvykių kryptį“, – sakė T. Marzecas–Manseris.