Rusiškus grūdus perka daugiau kaip 100 šalių nuo Egipto iki Filipinų, o pati Rusija siekia šį sąrašą išplėsti, įtraukdama ir tas rinkas, kuriose jos kviečiai iki šiol buvo nepageidaujami dėl griežtų grūdų kokybės taisyklių.

Ši ambicija išryškėjo praėjusią savaitę, kai pagrindinis pirkėjas Alžyras suteikė Rusijai žalią šviesą padidinti siuntas. Panašus susitarimas praėjusiais metais įvyko ir su Saudo Arabija – dar viena valstybe, į kurią Rusija stengėsi prasibrauti su savo kviečiais.

„Galima pastebėti stulbinamą tiek gamybos, tiek eksporto iš Rusijos padidėjimą, – teigia Jamesas Bolesworthas, Jungtinės Karalystės konsultacijų įmonės „CRM AgriCommodities“ direktorius. – Rusija daug investavo, kad padidintų savo rinkos dalį, ir ji vis dar auga.“

Alžyro proveržis

Alžyro valstybinė grūdų agentūra praėjusią savaitę pranešė, kad nuo kito konkurso pradės įsileisti kviečių importą iš visų šalių, įskaitant Rusiją. Iki šiol Rusija galėjo eksportuoti tik nedideles siuntas šiam trečiajam pagal dydį pirkėjui, kuris kroviniuose pakenčia tik nedidelį vabalų apgadintų grūdų kiekį.

Nors Rusijos žemės ūkio agentūra teigia kol kas neinformuota apie jokius pokyčius, rusų grūdų siuntėjai jau gavo kvietimus į Alžyro konkursus, o vienas prancūzų prekybininkas sakė, kad šalis ketina sušvelninti apgadintų grūdų taisykles. Bandomoji siunta anksčiau šiais metais išlaikė kokybės testus, nors pardavimai gali kiek užtrukti, kol pasieks reikšmingą lygį.

Kitos rinkos

Rusija, šiais metais pradėjusi pardavimus Saudo Arabijai po to, kai karalystė sušvelnino apgadintų siuntų taisykles, pastaraisiais metais taip pat padidino kviečių eksportą į tokias šalis kaip Turkija, Brazilija, Vietnamas ir Tanzanija. Tikimasi, kad šį sezoną Rusija, užauginusi antrąjį visų laikų didžiausią savo derlių, eksportuos 37,5 mln. tonų ir susigrąžins savo, kaip didžiausios pasaulio eksportuotojos, vardą.

Rusijos ūkininkai nuima kviečių derlių

Didesnė konkurencija

Pigūs Rusijos kviečiai per pastarąjį dešimtmetį užgrobė eksporto rinkos dalį nuo JAV iki Europos Sąjungos, dominuodami pardavimuose į tokias šalis kaip Egiptas, kur šį sezoną jau laimėjo apie 80 proc. konkursų. Dar daugiau į Alžyrą keliaujančių rusiškų kviečių būtų smūgis prancūzų siuntėjams, nes Alžyras yra didžiausias jų klientas, o Prancūzijos eksportas už ES ribų šį sezoną ir taip turėtų būti perpus mažesnis.

Vis dėlto artimiausiais mėnesiais Rusija gali sulaukti daugiau konkurencijos iš Kanados ir Australijos, kur derlius tebeauga.

Modernūs ūkininkai

Rusijos ūkininkai nuėjo ilgą kelią nuo sovietmečio kolektyvinių ūkių, kurie užleido vietą privačiai derlingos žemės nuosavybei. Augančias pajamas rusų ūkininkai investavo į trąšas ir aukščiausios klasės įrangą, kad dar labiau padidintų produkciją, ir išplėtė sandėliavimo pajėgumus, kad turėtų daugiau galimybių kontroliuoti grūdus ir pasiūlyti geresnes kainas.

„Jų kviečiai tokie geri, kad metai po metų jie atveria vis naujas rinkas“, – teigia Georgijus Slavovas, pasaulinis Londone įsikūrusio brokerio „Marex Spectron“ tyrimų vadovas. Pasak jo, mažos Rusijos tiekimo grandinės išlaidos padėjo perimti daugiau verslo iš tokių tiekėjų kaip JAV.