Valstybės paramos sumažinimas „šiuo metu yra vienas didžiausių ir rimčiausių iššūkių vyriausybei ir biudžetui, – interviu Maskvoje sakė Polina Kručkova. – Manome, kad mums pavyko paskatinti augimą, bet dar pamatysime.“

Prezidentas Vladimiras Putinas Rusijos vartotojams turėtų dėkoti už šalies ekonomikos ištraukimą iš beprasidedančios recesijos. Vartotojų paklausa vasarą paskatino spartesnį nei tikėtasi atsigavimą, nes uždarius sienas rusams teko leisti pinigus namuose. Tačiau stimuliavimo priemonės, įvestos per du mėnesius trukusį karantiną, prasidėjusį kovo pabaigoje, iki metų pabaigos turėtų būti atšauktos, ir tai gali sumažinti vartotojų išlaidas.

Ūkio ministerija patikslino šių metų prognozuojamą susitraukimą iki 3,9 proc. (nuo 4,8 proc.) po to, kai duomenys parodė ekonominės veiklos šuolį nuo tada, kai gegužę buvo panaikintos karantino priemonės. Padėjo ir tai, kad paslaugų teikėjai ir smulkieji verslai, sektoriai, kuriuos skaudžiausiai paveikė pasaulinė pandemija, vaidina palyginti kuklų vaidmenį bendroje Rusijos produkcijoje.

Fiskaliniai stimulai Rusijoje buvo mažesni nei kitose šalyse ir sudarė mažiau nei 4 proc. bendrojo vidaus produkto, tačiau net ir tokia parama suvaidino svarbų vaidmenį padedant ekonomikai atsigauti, sakė P. Kručkova.

Daugelis priemonių, įskaitant mokesčių mokėjimo atidėjimą ir būsto paskolų subsidijas, turėtų baigtis iki metų pabaigos, o vyriausybė jau planuoja 2021 m. sumažinti išlaidas ir padidinti mokesčius.

Praėjusią savaitę centrinis bankas perspėjo, kad atsigavimas gali sulėtėti: „Bloomberg Economics“ tyrimai rodo, kad paklausa jau siekia žemas lubas, o vartotojų aktyvumas vis dar nepakankamas.

Antroji banga

Atsigavimą taip pat aptemdo antrosios koronaviruso bangos galimybė, nes šio mėnesio pradžioje vėl paspartėjo infekcijų plitimas: bendras atvejų skaičius jau peržengė 1 milijoną. Kremlius iki šiol teigė, kad naujo karantino visoje šalyje neskelbs.

48-erių metų P. Kručkova, atėjusi į ministeriją iš Maskvos mero kanceliarijos vasario mėnesį per vyriausybės pertvarką, teigė, kad ją ir jos kolegas netikėtai užklupo spartus atsigavimas po 8 proc. susitraukimo antrąjį ketvirtį.

Tačiau ji ir toliau atsargiai vertina ateinančių metų perspektyvą, ypač todėl, kad norint užtikrinti ilgalaikį atsigavimą, reikės ne tik stiprinti vartotojų paklausą, bet ir padidinti investavimą.

„Nors didžiausią nuosmukį išgyvenome geriau nei tikėjomės, tai nereiškia, kad visi kiti etapai vyks taip pat greitai ir sklandžiai, – sakė P. Kručkova. – Atsigavimui ir tvariam augimui kyla rizikų.“