Pirmadienį Rusijos erdvėlaivis „Sojuz“, pakilęs iš Baikonuro kosmodromo Kazachstane, po kelių valandų susijungė su Tarptautine kosmine stotimi (TKS).

Spalio 11-ąją paleistam erdvėlaiviui „Sojuz MS-10“, kurio įgulą sudarė Rusijos kosmonautas Aleksejus Ovčinikovas ir NASA astronautas Nickas Hague'as, sugedus raketai nešėjai teko nutraukti misiją praėjus vos kelioms minutėms po starto. Tai pirmas avarinis nusileidimas per sovietų kosmoso programos istoriją nuo 1975 metų.

Pirmadienį pakilęs erdvėlaivis išskraidino Rusijos kosmonautą Olegą Kononenką, JAV astronautę Anne‘ą McClain ir Kanados astronautą Davidą Saint-Jacques'ą į TKS. Erdvėlaivis „Sojuz MS-11“ 20 val. 33 min. Maskvos (19 val. 33 min. Lietuvos) laiku sėkmingai susijungė su TKS tyrimų moduliu „Poisk“.

Tačiau sėkminga misija neišsklaidys susitvenkusių audros debesų Rusijos kosmoso programos horizonte. Neseniai patirtos „Roskosmos“ nesėkmės, įskaitant seriją nesėkmingų paleidimų bei kaltinimų lėšų švaistymu, apjuodino jos sovietinį palikimą. Maža to, dabar jai gresia mažesnių pajamų perspektyva, nes septynerių metų žmonių skraidinimo į kosminę stotį monopolijai artėja pabaiga.

„Jie akivaizdžiai sunerimę dėl prarandančių pajamų dėl JAV astronautų siuntimo į orbitą, – interviu Maskvoje sakė NASA administratoriaus pavaduotojas Williamas Gerstenmaieris prieš kelionę į Baikonurą. – Jie susiduria su kai kuriomis panašiomis problemomis kaip ir mes – mūsų šalyse numatytas ribotas biudžetas ir skrydžiai į kosmosą sudaro dalį savo nuožiūra tvarkomo biudžeto“.

Pigesnės raketos

Milijardieriaus Elono Musko raketų bendrovė „Space Exploration Technologies Corp.“ („SpaceX“) ir JAV lėktuvų bendrovė „Boeing Co.“ yra pasirašiusios sutartis dėl astronautų skraidinimo į tarptautinę kosminę stotį (TKS) nuo kitų metų pagal NASA komercinį projektą. Daugybė startuolių iš viso pasaulio taip pat naudoja pigesnes raketas, skirtas siųsti supaprastintus palydovus į kosmosą, tuo sukeldami iššūkį pelningam „Roskosmos“ raketų paleidimo verslui.

„Roskosmos“ spaudos tarnyba atsisakė komentuoti apie galimą pajamų iš NASA praradimą. Agentūra uždirbo apie 2,6 mlrd. dolerių iš JAV už astronautų bei įrangos gabenimą į TKS nuo tada, kai NASA 2011 metais į atsargą išleido savo erdvėlaivių parką.

Rusijos raketų technologijų rinkos dalis pasauliniu mastu 2017 metais nežymiai sumažėjo, ir, anot „Roskosmos‘, tokį sumažėjimą nulėmė sankcijos, silpnas rublis ir padidėjusi konkurencija, praėjusį penktadienį skelbė metinė agentūros ataskaita. Agentūra išskyrė „SpaceX“, kuri, anot „Roskosmos“, prisidėjo prie jos rinkos sumažinimo, gavo paramą iš Jungtinių Valstijų vyriausybės.

Rusijai, priklausomai nuo prieš dešimtmečius Sovietų Sąjungoje sukurtų technologijų, gali tekti susidurti su vis aršesne konkurencija naujose kosmoso lenktynėse. Nors NASA turi pasirašiusi sutartį dėl astronautų skraidinimo į TKS su „Roskosmos“ iki 2020 m. vasario mėnesio, ji vėliau nustos mokėti už vietas „Sojuz“ erdvėlaivyje, jeigu NASA Komercinių įgulų programa bus vykdoma kaip planuota, sakė W. Gerstenmaieris.

„Iš esmės pavogti“

Dosnus finansavimas iš JAV ne visada buvo naudojamas išmintingai. Aleksejus Kudrinas, šalies Auditorių rūmų vadovas, šių metų birželį kalbėdamas Rusijos Valstybės Dūmoje pranešė nustatęs 760 mlrd. rublių (11,4 mlrd. JAV dolerių) vertės finansinių pažeidimų „Roskosmos‘ buhalterinėse knygose.

„Keli milijardai buvo išleisti, faktiški pavogti, ir šį atvejį mes šiuo metu tiriame, – duodamas interviu Rusijos valstybiniam televizijos kanalui „Rossija 24“ lapkričio 25 dieną kalbėjo A. Kudrinas. – „Roskosmos“ yra tikra tokio masto pažeidimų čempionė“. A.Kudrino kritika siejama su 2017 metų auditu, šalies naujienų agentūrai TASS paaiškino „Roskosmos“.

Agentūrą slegia ir kitos problemos. Esminis defektas buvo nustatytas jos naujausio Rytų (Vostočnyj) kosmodromo, esančio Rusijos Tolimuosiuose Rytuose, paleidimo aikštelėje, praėjusią savaitę rašė laikraštis RBC. Be to, Komisija vis dar tiria incidentą dėl paslaptingos skylės korpuse. Rugpjūčio pabaigoje su TKS susijungusiame erdvėlaivyje „Sojuz“ pradėjo kristi slėgis. Kosmonautai aptiko korpuse skylę ir ją hermetiškai užtaisė. Galutinė tyrimo išvadų ataskaita greičiausiai bus parengta ne anksčiau kaip vasarį, pažymi W. Gerstenmaieris.

Kad ir kaip būtų, „Sojuz“ išlieka labiausiai naudojamas erdvėlaivis per visą istoriją, ir „Roskosmos“ įvykdė seriją sėkmingų nepilotuojamų skrydžių po spalį įvykusios avarijos, kuri, kaip aiškina „Roskosmos“, įvyko dėl surinkimo metu sugadinto daviklio.

„Mes matome didžiulį mūsų bendradarbiavimo pranašumą, – sakė W. Gerstenmaieris. – Ir jeigu abi agentūros sieks skirtingų galimybių ar net jeigu kai kuriose srityse atsiras nedidelė konkurencija, tai tik bus į naudą“.