Japonija nusprendė pašalinti ir sunaikinti išsilydžiusį branduolinį kurą Fukušimos elektrinės viduje, užuot palaidojus visą teritoriją, kaip tai buvo padaryta Černobylyje. Ši monumentali užduotis reikalauja sukurti naujas robotikos technologijas, kurios galėtų ištirti reaktorius, pašalinti kurą ir netgi išmontuoti gamyklos dalis, kurios žmonėms yra per daug radioaktyvios.

Kitas žingsnis – kuro pavyzdžio paėmimas tolesniems bandymams, kurie gali užtrukti iki 2020 m. kovo mėnesio. Reaktorių dugne tebėra apie 600 tonų išsilydžiusio kuro ir kitų radioaktyvių atliekų, prie kurių negalima artintis žmonėms.

Kompanija „Tokyo Electric Power Co. Holdings Inc.“, kuri valdo elektrinę, trečiadienį po roboto patikrinimo pranešė, kad kuro, su kuriuo jis susidūrė, gabalai – nuo 1 iki 8 centimetrų ilgio – buvo pakankamai tvirti, kad juos būtų galima iškelti iš reaktoriaus.

„Kai kurie gabalai buvo kur kas kietesni, nei tikėjomės, ir buvo iškelti gana lengvai, – Tokijuje žurnalistams pranešė kompanijos atstovas spaudai Katsuyoshi Oyama. – Patvirtinome, kad iš reaktoriaus yra įmanoma pašalinti kai kurias atliekas.“

Vadinamasis „Tepco“ robotas išsilydžiusį kurą pradės šalinti 2021 m. Manoma, kad darbą jis pradės nuo sukietėjusių atliekų ir radioaktyvių dulkių siurbimo ir sėmimo, pasitelkus nuotoliniu būdu valdomą robotinę ranką, įterptą per reaktoriaus šoną.