Vis plačiau taikant pramoninius robotus visame pasaulyje, Slovakijoje, kur pagaminama daugiausia pasaulyje automobilių vienam gyventojų, darbininkas susiduria vidutiniškai su 62 proc. tikimybe, kad jo ar jos darbo vieta bus automatizuota „artimiausioje ateityje“, antradienį pranešė Europos rekonstrukcijos ir plėtros bankas (ERPB).

Pranešime, kuriame lyginamos vienuolika besiformuojančių šalių su išsivysčiusia ekonomika, Londone įsikūręs Plėtros bankas pažymėjo, kad darbininkai Lietuvoje susiduria su kiek mažesne rizika, o rizikos tikimybę Slovėnijoje, Lenkijoje, Čekijoje ir Estijoje sunku numatyti. Robotai bus daugiausia naudojami tekstilės, žemės ūkio ir gamybos sektoriuose, teigiama banko pareiškime.

„Technologijų inovacijos sparčiai keičia pusiausvyrą tarp žmonių atliekamos veiklos ir užduočių, kurias vykdo robotai, - teigiama ERPB ataskaitoje. – Gamybos sferoje darbo vietų, kurioms rizikų kelia automatizavimas, procentinė dalis gali būti ypač didelė“.

Nors kai kurios darbo rūšys taps nebeaktualios, našesniuose sektoriuose atsiras naujų darbo vietų. Robotai taip pat padės užpildyti darbo vietų spragas rytinėje Europoje, regione, kuris susiduria su demografiniu senėjimu ir kuriame įmonės skundžiasi negalinčios rasti pakankamai kvalifikuotų darbuotojų, kad galėtų sukurti naujų darbo vietų, teigė ERPB.

Ataskaitoje taip pat pažymima, kad vis platesnis robotų panaudojimas greičiausiai susijęs su smukusiu bendru užimtumu vienuolikoje apžvelgtų šalių. Per dešimtmetį nuo 2006 metų darbo vietų skaičius žemės ūkio bei gamybos sektoriuose šiame regione smuko atitinkamai keturiais ir dviem procentais, teigia EBPO.

Procesą, kai vis daugiau darbuotojų keičia robotai, daugiausia paskatino tiesioginės užsienio investicijos. Slovakijoje ir Slovėnijoje kiekvienai dešimčiai tūkstančių gamybos sferos darbuotojų tenka 93 robotai, tai aukščiausias rodiklis ERPB regione ir yra lygintinas su lygiu, užfiksuotu Brazilijoje, Kinijoje ir Pietų Afrikoje, teigia bankas.
Robotai