Visoje Europoje temperatūra vyno regionuose šoktelėjo iki neregėtų aukštumų, o dabar karščio bangos juda šiaurėn – į tokias paprastai vėsias šalis kaip Vokietija. Jungtinėje Karalystėje pirmą kartą buvo užfiksuota aukštesnė nei 40°C temperatūra. 

Vyndariai nerimauja, kad dėl to jų derlius sumažės 25 proc. ar net daugiau. Daugelis jau nukentėjo nuo šalnų ir krušos. Vis smarkėjančios karščio bangos signalizuoja, kad laikui bėgant sąlygos regione gali tapti dar ekstremalesnės ir vis labiau nenuspėjamos.

„Europa šyla greičiau nei pasaulinis vidurkis“, – teigia profesorė Angel Hsu iš Šiaurės Karolinos universiteto Čapel Hile.

Vyno mėgėjai jau žino, kad aukštos temperatūros, sausros ir gūsingo vėjo derinys lengvai gali įžiebti gaisrą, kurio plitimą sunku sustabdyti. Europoje gaisrų sezonas šiemet prasidėjo anksčiau nei įprastai. Žemė degė Prancūzijoje, Ispanijoje, Portugalijoje, Graikijoje ir kitur; tūkstančiai žmonių buvo evakuoti, o nemažai ir žuvo.

Net jei ugnis nesuniokoja vynmedžių, liepsnos dūmai gali apgadinti pasėlius, esančius net už kelių kilometrų. Kai virš vynmedžių kelias dienas tvyro tiršti dūmai, vynuogės gali įgauti dūmų kvapą, dėl kurio vynas vėliau turi pelenų skonį. Praeityje tai turėjo įtakos vynams Napoje ir Sonomoje (Kalifornija) bei Australijoje.