Ir štai visa armija prekiautojų, naudojančių „Reddit“ forumą reklamuoti ir kelti nepopuliarioms akcijoms bei kenkti trumpalaikiams vertybinių popierių pardavėjams, metė tokioms skęstančioms įmonėms kaip „American Airlines Group Inc.“ ir „AMC Entertainment Holdings Inc.“ taip reikalingą gelbėjimosi ratą.

Abi praėjusią savaitę ėmėsi veiksmų parduoti akcijų už šimtus milijonų dolerių ir užsitikrinti būtiną likvidumą. Neskaitant pačių kompanijų, turbūt nėra didesnio laimėtojo už jų kreditorius. Vos prieš kelias savaites daugelis žvelgė į didžiulių nuostolių perspektyvą, kadangi pandemijos sukeltas nuosmukis leido akcijų pardavėjams kelti įsipareigojimų nevykdymo tikimybę. Dabar kompanijos staiga atsidūrė tokioje pozicijoje, kai gali kaste kasti šviežius grynuosius ir šitaip apsisaugoti nuo audros. Jos netgi gali panaudoti gautas lėšas tam, kad pradėtų išsimokėti skolas.

„Savo „AMC“ modelyje mes tikrai nebuvome numatę eilutės „netikėtam akcijų siūlymui“, – sakė „First Trust Advisors“ vyresnysis portfelio valdytojas Billas Housey, kuris anksčiau valdė dalį „AMC“ skolos, tačiau pastarosiomis dienomis ją visiškai išpardavė. – Kompanijos, kurioms grėsė realūs finansiniai iššūkiai, šiandien randa netikėtą kapitalo šaltinį.“

„American Airlines“ atsisakė komentuoti savo akcijų išpardavimą, o „AMC“ apskritai neatsakė į prašymus pakomentuoti.

Neatsitiktinai vieni iš labiausiai nukentėjusių skolininkų dabar yra didžiausi mažmeninio ralio laimėtojai. Jų nepakeliamos skolos kartu su pražūtingu „Covid-19“ poveikiu galimybei generuoti pajamas tapo pagrindinėmis priežastimis, kodėl jų akcijos iš pradžių buvo taip smarkiai trumpinamos.

„American Airlines“ penktadienį atskleidė planus parduoti net 1,1 mlrd. dolerių vertės akcijų pagal vadinamąją rinkos dalyvio programą, kuri leidžia kompanijoms išleisti papildomas akcijas rinkos kainomis. Pranešimas buvo paskelbtas po to, kai kompanijos akcijos praėjusią savaitę pasiekė aukščiausią tašką, pakildamos net 38 proc.

Vos prieš porą dienų „AMC“ pranešė, kad pasinaudojusi panašia programa surinko daugiau nei 300 mln. dolerių finansavimą. Investicinė firma „Silver Lake“, viena iš pagrindinių bendrovės kreditorių, taip pat pasinaudojo „AMC“ pakilimu ir konvertavo 600 mln. dolerių obligacijų į akcijas, prieš parduodama jas atviroje rinkoje ir uždirbdama daugiau nei 100 mln. dolerių.

Kino teatrų operatorius, kurio akcijos per praėjusią savaitę išaugo 278 proc., svarsto papildomą akcijų išpardavimą, anksčiau pranešė „Bloomberg“.

Susidūrusi su spaudimu reaguoti į visus šiuos žingsnius, JAV vertybinių popierių ir biržų komisija penktadienį pareiškė, kad vertina tam tikrų akcijų „ekstremalų kainų svyravimą“ ir ketina identifikuoti galimus neteisėtus veiksmus. Ji pridūrė, kad kompanijos, „svarstydamos savo vertybinių popierių siūlymą ar pardavimą, privalo užtikrinti, kad laikosi federalinių vertybinių popierių įstatymų“.

Pasak „UBS Investment Bank“ skolų konsultavimo ir restruktūrizavimo vadovo Lloydo Sprungo, dauguma kompanijų, kurioms šis akcijų kainų augimas yra naudingas, turėtų apsvarstyti galimybę imtis panašių veiksmų, ypač jei susiduria su artėjančiu skolos terminu arba likvidumo problemomis.

„Jos galėtų panaudoti grynuosius pinigus, kad susimokėtų skolas, selektyviai finansuotų atviros rinkos skolų išpirkimą, konkursus ar tikslinius mainų pasiūlymus“, – sakė jis.

„American Airlines“, labiausiai įsiskolinusi pagrindinė JAV oro linijų bendrovė, birželį sumokėjo 11,75 proc., kad surinktų 2,5 mlrd. dolerių finansavimą per obligacijų rinką, ir pasinaudojo akcijų pasiūlymais bei konvertuojamomis obligacijomis, kad sukauptų milijardus dolerių papildomo likvidumo.

Savo ruožtu „AMC“ sausio pradžioje užsitikrino 400 mln. svarų sterlingų (547 mln. dolerių) paskolą, susietą su „Odeon Cinemas“ padaliniu; paskolos palūkanų norma pirmaisiais metais bus 10,75 proc., o vėliau pakils iki 11,25 proc. Šis sandoris yra dalis 917 mln. dolerių finansavimo, kurį bendrovė surinko nuo gruodžio vidurio, bandydama išlikti moki, kol sulauks vakcinų ir į kino teatrus sugrįšiančių žiūrovų.

Po pastarųjų keturių dienų ralio „American Airlines“ 5 proc. neužtikrintos obligacijos, kurių terminas sueina 2022 m. birželio mėnesį, pirmą kartą nuo 2020 m. kovo prekiauja 1000 bazinių punktų brangiau nei panašaus termino iždo obligacijos. Tuo tarpu „AMC“ pagrindinės 12 proc. obligacijos, kurių terminas sueina 2026 m., pakilo nuo maždaug 22 dolerio centų metų pabaigoje iki 74 centų penktadienį, nors vis tiek duoda daugiau nei 18 proc. pelningumą.

Prekeiviai dabar stebi ir kitus „Reddit“ pasiūlymus, tokius kaip „GameStop Corp.“, „Express Inc.“, „Bed Bath & Beyond Inc.“ ir „Naked Brand Group Ltd.“, laukdami galimo akcijų išpardavimo, nes penktadienį jos ir toliau augo.

„Tai tiesiog visiškai netikėta, – sakė B. Housey iš „First Trust“. – Nors prekeiviai galėjo pakenkti trumpalaikėms akcijoms, daugeliu atvejų jie padėjo kreditoriams.“

„Robinhood“ susiaurino prekybos apribojimus 8 įmonėms

„Robinhood Markets Inc.“ prieš pirmadienio prekybos sesiją sumažino kompanijų, turinčių prekybos apribojimų, skaičių nuo 50 iki aštuonių.

Dabartiniame sąraše tebėra „GameStop Corp.“, „AMC Entertainment Holdings Inc.“, „BlackBerry Ltd.“, „Express Inc.“, „Genius Brands International Inc.“, „Koss Corp.“, „Naked Brand Group Ltd.“ ir „Nokia Oyj“.

Šių vertybinių popierių naujų pozicijų pasiūlymas yra ribojamas, rašoma „Robinhood“ tinklalapyje, kuriame nurodomas maksimalus akcijų ir pasirinkimo sandorių skaičius kiekvienam vartotojui. Tiems, kurių turimos akcijos jau viršija ribas, pozicijos nebus nei parduodamos, nei uždaromos.

„Robinhood“ nustatė pirkimo apribojimus po to, kai praėjusią savaitę išaugo jo tarpuskaitos indėlių reikalavimai akcijoms, penktadienį tinklalapyje pranešė kompanija. „Ne todėl, kad būtume norėję sustabdyti žmones nuo šių akcijų pirkimo“, – pabrėžė „Robinhood“.

Prekybos programėlė, populiari tarp mažmeninių investuotojų, kurie ir paskatino „GameStop“ akcijų augimą, sulaukė aršios kritikos dėl savo sprendimo apriboti prekybą akcijomis, kurios išaugo po to, kai jomis susidomėjo socialinė žiniasklaida.

Senatorė Elizabeth Warren sekmadienį paragino JAV vertybinių popierių ir biržos komisiją nuodugniau patikrinti pastaruosius prekybos svyravimus ir pareiškė, kad toks brokeris-prekybininkas kaip „Robinhood“, pritraukiantis daug individualių investuotojų, turėtų remtis „tam tikromis bendromis taisyklėmis“.

„Negalima taip daryti prekybos ciklo viduryje, – pabrėžė E. Warren, kalbėdama apie „Robinhood“ prekybos apribojimus per CNN. – Kalba eina ne apie žmonių apsaugojimą nuo blogų sandorių, o apie vienodų sąlygų palaikymą.

„Robinhood“ atstovas papildomai komentuoti atsisakė.

„Robinhood“ buvo iškelti keli ieškiniai, daugiausia dėl prekybos platformos apribojimų, kurie prilygo sutarties pažeidimui. Vis dėlto investuotojai, besiteisiantys su interneto brokeriais dėl pretenzijų, kad buvo nesąžiningai užblokuoti nuo prekybos akcijomis, gali ilgai laukti, kol jų bylos bus išspręstos.