Šiuo politiniu žingsniu buvo stengiamasi sustiprinti tautos palaikymą per paskutinę V. Putino kadenciją. Tačiau šio mėnesio referendumas suteiks jam galimybę po 2024 m. valdyti dar dvi kadencijas, taigi jau nebereikia skubėti pakelti gyvenimo lygį, kuriam naujausią smūgį sudavė pandemija.

„Tikslai privalo būti realistiški ir pasiekiami, tuo ir vadovaujamės“, – pabrėžė Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas per konferencinį pokalbį su žurnalistais.

Prognozuojama, kad šiemet Rusijos ekonomika susitrauks 6,6 proc. – daugiau nei visame pasaulyje, o ateinančiais metais tikimasi menkesnio atsigavimo. Remiantis perkamosios galios paritetu, kurį V. Putinas naudojo kaip pagrindą savo išsikeltam tikslui, Rusija šiais metais galėtų aplenkti Vokietiją ir užimti penktąją vietą pasauliniame reitinge, tačiau 2021 m., remiantis Tarptautinio valiutos fondo duomenimis, nukristų atgal į šeštąją vietą.

Remiantis antradienį paskelbtu Kremliaus dekretu, daugelis kitų tikslų, išdėstytų 400 milijardų dolerių vertės investicijų ir plėtros programoje, iš 2024 m. buvo nukelti į 2030 m. Tarp jų – skurdo sumažinimas per pusę ir pajamų kritimo, dėl kurio rusai liko skurdesni nei prieš 2014 m. įvykdytą Krymo aneksiją, sustabdymas.

„Kai kurie tikslai nuo pat pradžių atrodė pernelyg ambicingi, įskaitant tikslą patekti į penketuką“, – teigia Maskvos „Renaissance Capital“ vyriausioji ekonomistė Sofija Donec.

Ministras pirmininkas Michailas Mišustinas praėjusią savaitę dėl sprendimo nukelti Nacionalinius projektus apkaltino koronavirusą. Šiais metais vyriausybė patvirtino biudžeto deficitą, kad galėtų padengti išaugusias išlaidas, skirtas ekonominiam pandemijos nuosmukiui stabdyti, tačiau nesutiko praimti atsargų, jei jų ateityje prireiktų bandant įveikti dar didesnę krizę.

Valdininkai ir analitikai nuo seno skeptiškai vertina Rusijos galimybes pasiekti išsikeltus tikslus, iš dalies dėl to, kad šalis istoriškai užsibrėžia labai konkrečius tikslus, kurių pasiekti neįmanoma. 2030 m. dekretas, paskelbtas antradienį, taip pat ne išimtis. Viename jo skyriuje pristatomas tikslas trigubai padidinti kultūrinių renginių lankomumą, kitame – priversti 70 proc. suaugusiųjų reguliariai mankštintis.