Koronaviruso atvejų skaičiui jau perkopus 10 milijonų, mirtiniausia pandemija šiuolaikinėje eroje aštresnė nei bet kada. Ateinantis metų pusmetis bus pažymėtas tokių įvykių kaip mūšis Baltuosiuose rūmuose tarp Donaldo Trumpo ir Joe Bideno, kaip ir centrinio banko veiksmai. Kinijos trajektorija bus svarbi, Tarptautiniam valiutos fondui (TVF) dabar prognozuojant 1 proc. prieaugį 2020 metais. Pirmadienį geležies rūda bei nafta atpigo, tuo tarpu aukso ir vario kainos šovė į viršų.

Tarp šios savaitės veiksnių, galinčių nusverti kainas į vieną ar kitą pusę, ypač aukso, keletas jų susiję su Federaliniu atsargų banku (FED). Banko pirmininkas Jerome‘as Powellas antradienį liudija Finansinių paslaugų komitete, o trečiadienį bus paskelbtas Federalinio atvirosios rinkos komiteto protokolas. JAV rinkos prekybą penktadienį baigs Nepriklausomybės dienos šventės išvakarėse.

Po sumaišties

Pirmąjį 2020 metų pusmetį naftos rinka išgyveno audringiausią laikotarpį per rinkos istoriją: griūtį per negailestingą Naftą eksportuojančių šalių organizacijos (OPEC)+ kainų karą, prasidėjusį kovą, tolesnį kritimą, koronavirusui siautėjant pasaulyje, o vėliau lėtą ir atsargų atsigavimą. Jungtinėse Valstijose prekiautojams teko primokėti už savo žaliavinę naftą, kai ateities sandoriai balandį smarkiai krito, o jau po dviejų mėnesių rinkoje vėl buvo fiksuojamas žymus augimas.

Antrąjį pusmetį daug kas priklausys nuo to, ar pagyvėjimas degalų vartojimo sektoriuje pokarantiniu laikotarpiu išliks ar bus nutrauktas dar vienos infekcijų bangos. Be to, šiuo etapu dominuos pasiūla: kad atsikratytų milijardų barelių atsargų pertekliaus, susidariusio per nuosmukį, OPEC ir jos partnerės turės pademonstruoti pakankamą discipliną, norėdamos ir toliau pristabdyti gamybą. Bet jų pastangos gali nueiti perniek, jeigu konkurentai iš JAV skalūnų rinkos, jau atnaujinantys operacijas, ir vėl įrodys esą atsparūs sukrėtimams.

„Saugūs uostai“

Auksas pirmąjį pusmetį buvo ryškus laimėtojas, pabrangęs 17 proc. ir pasiekęs aukščiausią lygį per daugiau nei septynerius metus, ir tikimasi, kad tokia dinamika tęsis iki metų pabaigos. Pasaulinės sveikatos krizė paskatino dairytis „saugių uostų“, juolab Federalinis atsargų bankas (FED) ėmėsi neriboto kiekybinio švelninimo kurso. Atsargos, turimos auksu užtikrintuose biržoje kotiruojamuose fonduose, išaugo iki rekordinio lygio, – grynosios per 600 tonų įplaukos jau užgožia praėjusių metų prieaugį.

Nors investicijų paklausa išlieka didelė, vyraujant neigiamajai realiajai JAV palūkanų normai, fizinis vartojimas sumažėjo, ir atsigavimas, tikėtina, ims lėtėti.

Vis dėlto bankininkystės grupės „Australia & New Zealand Banking Group Ltd.“ prognozėmis, aukso uncijos antrąjį pusmetį dar gali perkopti 1 900 JAV dolerių už unciją ribą; „Goldman Sachs Group Inc.“ prognozėmis, aukso kainos per dvylika mėnesių gali siekti 2000 dolerių už unciją. Tačiau yra pagrindo nerimauti: „Capital Economics Ltd.“ prognozuoja, kad kainos nuslūgs, kai „saugaus uosto“ paklausa susilpnės, o „UBS Group AG: „kol kas skeptiškai vertina ilgalaikio kurso link naujų rekordinių aukštumų galimybę“.

Erdvė augimui

Vario kainos Londono biržoje pašoko trečdaliu nuo kovą pasiektų žemumų ir ruošiasi geriausiam ketvirčiui nuo 2010 metų. Net atsiradus ženklams, kad naujas viruso atvejų šuolis drebina rinkas, analitikai teigia, kad yra dar daugiau erdvės augimui. „Jefferies LLC“ nuomone, rinka „nepaisant karantino išgyvena pasiūlos deficitą“. Pasiūlos kontekste praėjusią savaitę fiksuota daugiau trikdžių, susijusių su COVID-19; vario kasybos įmonė „Codelco“ sustabdė lydimo darbus Čukikamatos kasykloje, o tai padėjo kainoms trumpam viršyti 6 000 dolerių lygį.

Dėl pandemijos daugelyje kasyklų vis dar dirba mažiau darbuotojų, atsargų apimtys mažėja. Ribotą pasiūlą lydi pasauliniu mastu įvedamos skatinimo priemonės ir gerėjanti paklausa didžiausiojoje vartotojoje, Kinijoje. Visa tai lemia, kad pramoninis metalas, naudojamas visuose sektoriuose, nuo automobilių iki elektronikos, tampa itin mėgstamu objektu tarp analitikų, įskaitant „Goldman“, „Bank of America Corp.“ ir „Morgan Stanley“ ekspertus.

Augimo kryptis grįžta

Besiformuojanti geležies rūdos trajektorija 2020 metais primena 2019 metų „amerikietiškus kalnelius“, kai kainos pirmąjį pusmetį kilo, veikiamos trikdymų Brazilijoje, o likusius metus slūgo. Nepaisant pandemijos ir pasaulinės recesijos, supurčiusių daugumos pramoninių žaliavinių prekių kainas, geležies rūda šiais metais pabrango virš 100 JAV dolerių už toną; tokią dinamiką lėmė pasiūlos trikdžiai bei tvirta paklausa Kinijoje, kur plieno produkcijos apimtys siekia rekordines aukštumas. Dabar augimo tendencija grįžta.

„Morgan Stanley“ prognozuoja grįžimą prie pertekliaus scenarijaus, nes kasybos bendrovė „Vale Sa“ atnaujina tiekimą, tad galima tikėtis, kad paskutinį metų ketvirtį kainos grįš prie maždaug 80 dolerių lygio. Investuotojai stebės Brazilijos koronaviruso protrūkio dinamiką, jei ji trikdys gamybą kasyklose, taip pat krovinių apimtis Kinijos uostuose bei srautus iš „Rio Tinto Group“: ir „BHP Group“ Australijoje.

Tamsūs debesys. O tada – prošvaistė

„Chesapeake Energy Corp.“ bankrotas tik dar paaštrino situaciją gamtinių dujų rinkoje, ir padėtis gali dar kurį laiką blogėti, kol galiausiai atsiras prošvaisčių. Švariausias iškastinis kuras sunkiai išgyveno pirmąjį pusmetį beveik kiekviename pasaulio kampelyje, nes pandemija smarkiai nusmukdė paklausą jėgainėse. Tokie išbandymai stumia garsias įmones, įskaitant „Chesapeake“, prie ribos ir kelia sumaištį tarp JAV bendrovių, siekiančių prisijungti prie skalūninių dujų eksporto stovyklos, tokių kaip „Tellurian Inc.“ ir „NextDecade Corp.“. Gera žinia ta, kad liko vos keli mėnesiai iki žiemos Šiaurės pusrutulyje pradžios, kai namų apšildymas pakurstys paklausos šuolį.

Deja, su tuo susijusi ir bloga žinia: sandėliavimo pajėgumai Europoje jau dabar užpildyti 78 proc., ir analitikai perspėja apie sandėliavimo patalpų trūkumo riziką, kuri, savo ruožtu, gali nusmukdyti kainas link nulinės ribos arba net žemiau jos. Nors gamintojai iš įvairių šalių, nuo Jungtinių Valstijų iki Malaizijos, manoma, ir toliau ribos tiekimą, kol rinka galutinai susibalansuos, Kataras pareiškė siekiantis toliau eksportuoti, net vyraujant žemoms kainoms.

Grūdų rinka

Nors daliai Europos grūdų rinkų šįmet smogė sausros, daugelyje javus auginančių pasaulio regionų auginimo sąlygos kaip reta puikios. Prognozuojama, kad pasaulinis kviečių tiekimas pasieks istorinių aukštumų, o Jungtinės Valstijos, manoma, surinks rekordinį javų derlių. Koronavirusui vis dar varžant ekonominę veiklą, dėl dosnių derlių pasiūla turėtų viršyti paklausą, – o vyraujant tokioms prognozėms, Čikagos kukurūzų bei kviečių ateities sandoriai pastebimai smunka.

Atšaukti sporto renginiai, retesnės kelionės automobiliu bei lėtai atsigaunantys restoranai – visa tai kirto miltų, gyvūnų pašarų ir biodegalų, gaminamų grūdinių kultūrų pagrindu, paklausai. Antrąjį pusmetį dominuojant netikrumui dėl atsigavimo nuo koronaviruso tempų, augintojai atidžiai stebi rinką, norėdami suprasti, ar jiems derėtų apkarpyti pasėlių planus kitiems metams.