Milijardierius Patrickas Drahis sutarė įsigyti 275 metų senumo įmonę, taip užbaigdamas „Sotheby‘s“, kaip viešo kapitalo bendrovės, trijų dešimtmečių erą. P. Drahis, žiniasklaidos magnato Johno Malone‘ės mokinys, naudojasi sukrėtimais, drebinančias šimtmečių senumo aukciono modelį. Kaip privačiai bendrovei, „Sotheby‘s“ nebereikės pateikti ketvirtinių rezultatų, kurie įstūmė ją į nepalankią padėtį ilgametės konkurentės „Christie‘s“ atžvilgiu. „Christie‘s“ savininkas – dar vienas prancūzų milijardierius, Francois Pinault.

Šios periodinės ataskaitos veikė ir kaip „krypties diktuotojos“ meno rinkoje, siūlydamos įžvalgas į maržas, vadovų atlyginimus, strategiją, kapitalo paskirstymą ir akcijų reakciją į svarbiausias ekonomines bei politines jėgas, sakė Evanas Beardas, „Bank of America Corp.“ atstovas, meninio apipavidalinimo tarnybos vadovas.

„Dabar viskas juda pogrindžio link, – sakė E. Beardas. – Tolyn nuo skaidrumo.“

Investuotojai, įskaitant Dan Loebo „Third Point“ rizikos draudimo fondą, antrą didžiausią „Sotheby‘s“ akcininką, gaus 57 JAV dolerius už kiekvieną paprastąją akciją, pirmadienį savo pareiškime paskelbė Niujorke įsikūrę aukcionų namai.

„Sotheby‘s“ akcijų vertė pernai nukrito 40 proc., bendrovei visomis išgalėmis stengiantis atremti tokius iššūkius kaip pakilusios kainos ir mažėjanti marža, net jeigu meno šedevrai ir šiuolaikiniai kūriniai aukcione buvo parduodami už rekordinę kainą. 55-erių P. Drahis eina pirmininko pareigas „Altice Europe NBV“, telekomunikacijų įmonėje, kurios vertybiniais popieriais prekiaujama viešai ir kuri turi per 30 mln. klientų. Jo turtas įvertintas 8,6 mlrd. JAV dolerių ir jis yra laikomas šeštu turtingiausiu žmogumi Prancūzijoje, rodo „Bloomberg Billionaires Index“ duomenys.

„Tai trofėjinis įsigijimo sandoris, – pakomentavo Franckas Prazanas, „Applicat-Prazan“ galerijos savininkas, kuris dirbo vykdomuoju direktoriumi „Christie‘s“ aukcionų namuose, kai F. Pinault įsigijo bendrovę. - Šie aukcionų namai tikrai neskirti viešai prekybai, jie geriau tinka būti valdomi privataus kapitalo. Aukcionų namų, kurios akcijomis prekiaujama viešai, pelningumas paprastai esti itin nestabilus.“

Drąsus sandorių sudarymas puikiai tinka P. Drahi‘io būdui. – jis vienas pats per du dešimtmečius sukūrė pasaulinio lygio telekomunikacijų milžinę, sudaręs ne vieną perėmimo sandorį ir nepabūgęs prisiimti skolų. Pasakojama, kad Maroke gimęs prancūzas, kuris kartu yra ir Izraelio pilietis, savo žmonai pasipiršo praėjus vos valandai po pirmosios pažinties. Jis seniai puoselėjo ambicijas vieną dieną valdyti pasaulinę bendrovę. Supratęs, kad šiam tikslui įgyvendinti gali prireikti dešimtmečių, jeigu jis ir toliau liks dirbti samdomu įmonės darbuotoju, jis metė savo pirmąjį darbą olandų palydovų įmonėje ir, pasiėmęs studentų paskolą, įsteigė savo nuosavą kabelinių ryšių verslovę.

Žvėriška konkurencija

2016 metais „Altice“ už 17,8 mlrd. JAV dolerių įsigijo korporaciją „Cablevision Systems Corp.“, kurioje „Sotheby‘s“ pagrindinis vykdomasis direktorius Tadas Smtihas miklino savo vadovavimo įgūdžius, prieš perimdamas „Madison Square Garden Co.“ vadeles.

„Altice Europe“ svarbiausias aktyvas yra SFR, prancūzų telekomunikacijų bendrovė. Verslovė galiausiai atnaujino augimą po ne vienus metus trukusių iššūkių: klientų praradimų ir žvėriškos konkurencijos. „Altice Europe“ akcijų vertė šiais metais šoktelėjo apie 70 proc., nors ji vis dar lieka daugiau nei 50 proc. mažesnė nei 2015 metais, kai buvo pasiekusi rekordinį lygį.

P. Drahio perėmimas reikštų, kad prancūzų piliečiai valdys du didžiausius pasaulyje aukcionų namus. F. Pinault, Paryžiuje įsikūrusių prabangos prekių milžinės „Kering SA“ steigėjas, iš pradžių prieš du dešimtmečius įsigijo „Christie‘s“ akcijų iš britų milijardieriaus Joe Lewiso.

„Pribrendo laikas „Sotheby‘s“ aukcionų namams pereiti į privačias rankas“, - sakė buvęs „Christie‘s“ finansų direktorius Philipas Hoffmanas, šiuo metu einantis „The Fine Art Group“ generalinio direktoriaus pareigas. – „Christie‘s“, valdoma privataus kapitalo, turi daugiau privalumų, išvengdama viešos ketvirtinės atskaitomybės, kuri daro spaudimą įmonių galimybėms plėtoti verslą“.

„Sotheby‘s“ skiriamojo ženklo potencialas pritraukė investuotojus, įskaitant D. Loebą, kurio „Third Point“ rizikos draudimo fondas yra antras didžiausias akcininkas, turintis 14,3 proc. akcijų paketą.

D. Loebas į valdybą buvo išrinktas 2014 metais, o netrukus buvo pakeisti ir aukščiausio lygio įmonės vadovai.

Vėliau buvo investuotos didelės sumos į technologijas ir konsultavimo paslaugas, netrukus sulaukta ir stambių sandorių, įskaitant Jean-Michel‘io Basquiat‘o paveikslo pardavimą už 110 mln. JAV dolerių 2017-aisiais. Vis dėlto pagal metinius pardavimus „Sotheby‘s“ nuolat atsilikdavo nuo „Christie‘s“.

„Šiandien pardavimo kaina patvirtina tą vertę, kurią mes įžvelgėme, kai pirmą kartą investavome į „Sotheby‘s“, ir atlygina ilgalaikiams investuotojams, tokiems kaip „Third Point“, kurie patikėjo potencialu“, - pirmadienį elektroniniame laiške rašė D. Loebas.